JugSport.net

13. april 2024.
sportski portal južne Srbije

O D L U K U kojom se određuju preventivne mere protiv epidemije KOVID-19 za period od 06.jula do 19. Jula 2020. Godine

1.      Svi građani su obavezni da koriste masku u zatvorenom prostoru i da to čine na potpuno ispravan način, uz održavanje minimalne distance od 2 metra.

2.      U javnom prevozuu obavezno je korišćenje zaštitne maske. Zabranjuje se ulazak u vozilo licima koja nemaju postavljenu zaštitnu masku. Prevoznik je dužan da vrši redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.

3.      Vozači i putnici taksi vozila moraju koristiti zaštitnu masku. Vozač je dužan da redovno provetrava i dezifikuje vozilo, a posebno one elemente sa kojima je putnik u kontaktu.

4.      Na svim pijacama je obavezna upotreba zaštitne maske. Ovo se odnosi na prodavce, kupce i radnike pijace.

5.      U ugostiteljskom objektu u zatvorenom prostoru,  broj gositiju se ograničava na minimalno 4 m2 korisne površine po gostu. Osoblje sve vreme mora da koristi zaštitnu masku. Gost nekoristi zaštitnumasku samo dok sedi za stolom. Ovo zanači da prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i sl. Gost je u obavezi da koristi zaštitnumasku. Na ulazu u objekat i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku.

Radno vreme ugostiteljskih objekata je do 23,00 časova.

6.      U ugostiteljskom objektu u delu otvorenog prostora (letnjim baštama) broj gostiju se ograničava na minimalno 2 m2, površine bašte po gostu.

–          Ukooliko postoji mogućnost da se bašta ovorenog tipa poroširi zauzećem javne površine, dozvoljeno je proširenje iste na javnu površinu bez povećavanja kapaciteta /broj stolova i stolica), ukoliko se na ovaj način smanjuje  epidemioloki rizik po goste, pod uslovom da se ne ometa slobodan priolaz pešaka i ne ugrožava  bezbednost kretanja.

–          Gost ne koristi zaštitnumasku samo dok sedi za stolom. Prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i sl., gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku.

–          Posle svake upotrebe stolovi i pribor moraju se dezinfikovati.

–          Za svakim stolom i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku.

–          Pribor i posuđe se moraju prati isključivo mašinski.

7.      Broj korisnika otvorenih bazena se ograničava na 4 m2 vodene i površine za ležaljke po korisniku, uz opbavezno držanje distance od 2 m.

8.      Preporučuje se odlaganje svadbi, krštenja, žurki i drugih proslava sa većim brojem učesnika, ili njihovo održavanje sa minimalno protokolarno potrebnim brojem ljudi.

9.      U parkovima, na dečijim igralištima i sportskim otvorenim terenima obaveza je držđanja fizičke distance od 2 m , osim ukoliko borave sa licima iz porodičnog ili zajedničkog domaćinstva. Apelujemo na omladinu da se prilikom druženja na otvorenom uzdržnj od drženja u većim grupama. U svakom slučaju, učesnici su obavezni da drđže minimalnu međ+usobnu distancu od 2 m.

10.  U obrazovnim ustanovama (predškolskim i školskim) odložiti sve skupoive i svečanosti, a prijemne i druge ispita, kao i upisne postupke organizovati uz primenu svih mera zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).

11.  Podsećamo da su vrtići predškolske ustanove dužne da primenjuju sve mere zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija). Roditeljima se posebno preporučuje da ukoliko imaju uslova za čuvanje dece u domaćinstvu, da ih privremeno  ne dovode u predškolsku ustanovu.

12.  Rad kozmetičkih i frizerskih salona, fitnes centara i teretana organizovati u skladu sa merama zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).

13.  U verskim objektima i prilikom obreda primenjivati mere zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).

14.  Dezinfekciju zajedničkih prostorija, primenjivati najmnanje jednom dnevno u stambenim zgradama.

15.  Da JKP „Obnova“ Medveđa, jednom dnevno vrši pranje ulica i javnih površina, primenjujući adekvatno dezinfekciono sredstvo.

16.  Obezbediti pravovremeno informisanje građana na efikasan i verodostojan  način sa akcentom na edukaciji.

17.  O sprovođenju mera staraće se Opštinska komunalna inspekcija i drugi zakonom zaduženi organi. Svako nepoštovanje mera povlači prekršajnu odgovornost fizičkog i pravnog lica, kao i zatvaranjeobjekta na period od sedam dana ukoliko se radi o ugostiteljsdkom, prodajnom ili drugom napred navedenom objektu.

OPŠTINSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJA

 

KOMANDANT ŠTABA                                                                                                      Dr Nebojša Arsić

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print