JugSport.net

16. april 2024.
sportski portal južne Srbije

Milan Savić iz Niša život podario fudbalu

ROĐEN DA BRUSI TALENTE

Niš: Većina fudbslkih stručnjaka, uglavnom po završetku fudbalske karijere koji se odluče da se bave trenerskim poslom,  opredele u radu sa seniorskim sastavima. Drugačiji od mnogih je i jedan od njih Milan Savić iz Niša koji je po okončanju svoje fudbalske karijere 2002 godine, odlučio da ostene dosledan u radu sa mlađim kategorijama uglavnom uzrasta od 12 godina, sa kojom i danas radi u Niškom Relalu vlasništvo bivšeg poznatog fudbalera Gorana Stoiljkovića.

Četvrdeset-dvogodišnji Milan Savić rođen je u Puli tačnije 1976. godine, da bi živeo u Rovinju do 1991. godine. Po dolasku u Niš 1991. godine prve fudbalske korake načinio je u Niškom Železničaru kod tadašnjeg „alfe i omege“ ovog kluba Dragoljuba Novakovića – „ Gavre“ u kategoriji mlađih kadeta. Svoj prvi seniorski nastup beleži u Niškom Palululcu tadašnjeg člana Srpske lige gde je proveo dve godine ( 1993 /95 god.). Potom ga fudbalski put vodi u Viner Broker iz Niške banje. Posle osluženja vojnog roka ponovo se vraća u Palilulac.

Svojim trenrskim poslom počeo je da se bavi tamo i gde je počeo fudbalsku karijeru u Železničaru sa generacijom 1997/ 99. godište. Za dobrim trenerom svi se otimaju, pa tako Savića vodi put u popularne Niške „ orliće“ na Durlanu u Sinđeliću,  kojeg je tada vodio predsednik Dragan Đorđević . Tu osteje samo jednu godinu ( 2010/ 11.) radeći sa generacijim dečaka 1999. godiše. U Niškom Palululcu radio je sa kadetima i pionirima sa kojima se takmičio u Kvalitetnoj ligi Srbije . Svoj trenerski staž ima i u Superligašu Radničkom, gde je u periodu 2014 /16.god. radio sa cicibanima i kadetima takođe u Kvlaitenoj ligi Srbije.

Treća je godina kako je u Niškom Realu gde je u početku radio sa generacijom 2003. i 2004. godište. Ipak po rečima Savića baza mu je sadašnja generacija talenata rođenih 2007. godište, sa kojim najviše uživa u svom radu.

Specijalno za naš portal na početku razovora Savić kaže: Opredelio sam se u radu sa mlađim kategorijama i tu ću po svoj prilici ostati do kraja svoje trenerske kariejre. Milina je raditi sa taletovanom decom, koja su poslušna i radio sam sa sieset dobrih fudbalera, u okruženju koji većina njih brani boje klubova Srpske lige i zonskih stepena takmiečnja.  Izdvojio bih recimo Aleksu Jovanovića koji je ponikao u Boru, sada brani boje seniorskog sastava Niškog Radnićkog. Potom Luka i Ivan Ilić. Luka je sada u Holandiji a Ivan u Beogradskoj Crvenoj Zvezdi.

Bilo je ponuda za rad sa starijim kategorija ali je već sam rekao moja baza sadašnja generacija koju vodim u Realu dečaci rođeni 2007. godište. Trenutno gde radim ima dosta talentovane dece, nebih izdvajao nijednog dečaka posebno. Imam odličnu saradnju kako sa predsednikom Goranom Stoiljkovićem tako i sa roditelje dece sa kojima radim. Ujedno sam u klubu kordinator za mlađe kategotije. Takođe pošto sam licencirani trener sa profi B UEFA licencom radim i za kompaniju iz Holandije „COERVER“ sa kojim imam odličnu saradnju.

Na pitanje šta predstoji u 2019. godini Savić kaže: Ovih dana počeli smo polako sa treninzima. U planu smo da i u Beogradu obavimo sedmodnevne pripreme kako bi se što bolje pripremili za takmičenje u FS RIS sa genracijom 2006. godište i u Gradskoj ligi Niša.  U obe lige nalazimo se u samom vrhu tabele. Učestvovaćemo na mnoge turnire u zemlji i inostranstvu . Kad je reč o turnirima ponosni smo kada smo recimo bili u Bugarskoj,  gde smo bili dve godine za redom osvajači turnira. Jednom smo pobedili i Galatasaraj iz Turske, što je to po meni svojevrstan podvig, pobediti takvog jednog velikana, koji ima daleko bolje uslove za rad od nas. Očekujem,  rekao je na kraju Savić da ova godina bude još uspešnija od svih predhodnih,  jer smo kao generacija koju vodim iskusniji za jednu godinu. Mnogi dečaci od njih su na meti naših renomiranih klubova,  ali oni su naši članovi i ako im se ukaže prava prilika sigurno im nećemo praviti problem za napredovanje. Vašem portalu,  koji je izuzetno čitan na čitavom jugu Srbije,  želim još veću čitanost. Veliku zahvalnost dugujem i mojoj porodici,  supruzi i sinu na razumevanju u poslu kojim se bavim,  jer iziskuje mnogo odricanja.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print