JugSport.net

sportski portal južne Srbije

Petnaestogodišnjak Luka prvi do krsta

Vlasotince: Uz prisustvo velikog brja građana Vlasotinca i okoline na reci Vlasini odžano je dvanaseto za redom takmičenje, na dugoj stazi 33 metara, ko će pre od učesnika doplivati prvi do časnog krsta u ledenoj Vlasini koja je bila samo 2 stepena, dok je dnevna temepoartura bila 10 stepeni. Dužna staze se pripoveda sa dužinom života na ovim prostorima Isusa Hrista.

Pravo posle lekarskih pregleda i blagoslova od strane protonamesnika i starešeni pravoslavne crkve u Vlasotincu Gorana Dimitijevića za časni krst je pilivalo ukupno 57 kamičara među kojih i dve devojke. Jedna bila koja se podrugi put takičila Vanja Stakić iz Vlasotinca, dok je druga bila rođena sestra pobednika petnaestogodišnjeg momka iz Leskovca Luke Petkovića straija sestra Milica koja je bila podstrek bratu da stigne prvi na cilj, što se i dogodilo.

Pobednik Luka Petković kome je ovo bilo vatreno krštenje na reci Vlasini učenik je Tehničke škole iz Leskovca i redovno trenira pivanje u Plivačkom klubu Dubočica u Leskovcu, pa mu je i ova pobeda još veći podstrek da se još aktivnije posveti plivanju u svom klubu.

Po izlasku iz vode u zagrljaju svog oca imao je snage samo da kaže: Ovo je za mene fantastičan osećaj, kada sam uspeo da prvi stignem na cilj i prigrlim krst u svoje ruke.

Pored krsta kojeg je osvojio u vodi zasluženo, Luke je od Udruženja „ Svete Gore Atonske „ iz Vlasotinca čiji je predsednik Srba Takić dobio još i zlatnu ikonicu dar zlatare „Janković“ vlasiništvo Srbe Jankovića iz Novog Sada. Pored Luke nagrađeni su još i najstariji učesnik Dragan Stevanović (54) i najmlađi Kristijan Pešić sada kao dvanasetogodišnjak tamiči seredovno skoro deceniju i bio je pre dve godine pobednik trke na Vlasini , naravno uz veliku blagonaklonst takmičara, koji su mu na taj naćin odlai zahvalnost kao najmlađem učesniku.

Ovoj manifsetaciji trebalo je da prisustvuje i blagoslovi sve takmičare vladika niški Arsenije ali je dolak opravdao zdravstvenim stanjem pa je negovu ulogu preduzeo kao što smo već rekli pronamesnik Goran Dimitijević iz Vlasotinca.

Pre samog starta sve učenike i gledaoce pozdravio je zamenik predsednika opštine Vlasotince Boško Stančić koji je rekao: Pozdravljam sve današnje usčenike kao i sve goste koji su došli u Vlasotnce na ovaj sveti dan. Smataram da je ova manifestacija prevazišla sve okvire ove opštine. Potrudićemo se da već naredne godine ovaj broj učenika bude mnogo veći i kvaliteniji sa takmičarima . Kao pokrovitelji lokana samouprava uvek ćemo podržati ovakve događaje kao što je ovaj jer nam je čast i zadovoljstvo da tako nešto se organizuje u našoj sredini bio je kratak Stančić.

Vukašin Stevanović

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print