Дечија недеља обележена у Медвеђи „Подељена срећа два пута је већа

Дечија недеља скреће пажњу најшире јавности на права и потребе деце, указујући на одговорност коју породица, школа, држава и њене институције имају у заштити деце и остваривању њихових права. Традиција обележавања Дечје недеље у свету и код нас мери се деценијама. Први пут је обележена 1934. године а 1987. године  дефинисана је Законом о друштвеној бризи о деци.

Мото Дечје недеље се из године у годину мења, а ове носи назив “Подељена срећа два пута је већа”.

Како у свету, тако и у општини Медвеђа, прва недеља октобра резервисана је за обележавање дечије недеље кроз бројне активности деце у остваривању дечијих права.

Деца из вртића предшколске установе “Младост” и ученици основне школе “Горња Јабланица” су низом активности обележили ову недељу. Због актуелне ситуације са вирусом, ове године су изостала групна организовања, па су маскенбали и радионице организовани у мањим групама. Предшколци су своје радове и поруке поводом обележавања дечије недеље, представили у холу општине Медвеђа на изложеним паноима.

За њих је на отвореном, на ВидиковцуМедвеђе, организована добродошлица са пригодним слатким пакетићима. Деца су рецитујући песмице подсетила одрасле да одлично познају своја права, а једно од најважнијих је да буду срећна и здрава. На поклон су локалној самоуправи поклонила цртеже које је председнику уручила директорка предшколске установе, Добрила Андрејевић.

Дечја недеља је прилика да се кроз активности и садржаје остварују дечја права, уважава индивидалност сваког детета  и његова потреба за игром и стваралаштвом.

 

V. Stevanović
Počeo davne 1995. u radiju "Caričin Grad" Lebane kao reporter, kasnije kao radio komentator u RTV "Belami" Niš . Prva pisana medijska kuća su Niške "Narodne novine" i časopis "Ribolovac". Radio za Radio Niš i TV Leskovac. Stalni dopisnik "Sportskog Žurnala" i glavni urednik Sportskog portala "Jugsport.net".
https://jugsport.net