JugSport.net

sportski portal južne Srbije

Dečija nedelja obeležena u Medveđi „Podeljena sreća dva puta je veća

Dečija nedelja skreće pažnju najšire javnosti na prava i potrebe dece, ukazujući na odgovornost koju porodica, škola, država i njene institucije imaju u zaštiti dece i ostvarivanju njihovih prava. Tradicija obeležavanja Dečje nedelje u svetu i kod nas meri se decenijama. Prvi put je obeležena 1934. godine a 1987. godine  definisana je Zakonom o društvenoj brizi o deci.

Moto Dečje nedelje se iz godine u godinu menja, a ove nosi naziv “Podeljena sreća dva puta je veća”.

Kako u svetu, tako i u opštini Medveđa, prva nedelja oktobra rezervisana je za obeležavanje dečije nedelje kroz brojne aktivnosti dece u ostvarivanju dečijih prava.

Deca iz vrtića predškolske ustanove “Mladost” i učenici osnovne škole “Gornja Jablanica” su nizom aktivnosti obeležili ovu nedelju. Zbog aktuelne situacije sa virusom, ove godine su izostala grupna organizovanja, pa su maskenbali i radionice organizovani u manjim grupama. Predškolci su svoje radove i poruke povodom obeležavanja dečije nedelje, predstavili u holu opštine Medveđa na izloženim panoima.

Za njih je na otvorenom, na VidikovcuMedveđe, organizovana dobrodošlica sa prigodnim slatkim paketićima. Deca su recitujući pesmice podsetila odrasle da odlično poznaju svoja prava, a jedno od najvažnijih je da budu srećna i zdrava. Na poklon su lokalnoj samoupravi poklonila crteže koje je predsedniku uručila direktorka predškolske ustanove, Dobrila Andrejević.

Dečja nedelja je prilika da se kroz aktivnosti i sadržaje ostvaruju dečja prava, uvažava individalnost svakog deteta  i njegova potreba za igrom i stvaralaštvom.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print