JugSport.net

sportski portal južne Srbije

Podsticajna sredstva u poljoprivredi dodeljena prvoj grupi

Kao i predhodne godine, lokalna samouprava opštine Medveđa je u skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, odvojila novčana sredstva za sprovođenje mera podrške poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja.Ove godine je zbog okolnosti oko epidemije i uvođenja vanrednog stanja, umanjen iznosza podsticaj u 2020. godine koji je prvenstveno bio planiran.

Programom mera za 2020. godinu izdvojeno je ukupno 8.000.000,00 dinara, od toga 7.150.000,00 dinara, za investicije u fizička sredstava tj. nabavku mehanizacije i opreme, sadnog materijala, nabavku kvalitetnih grla stoke itd. i 850.000,00 dinara odvojeno je kao regres za veštačko osemenjavanje.

„Pored toga što je ove godine izdvojeno manje novčanih sredstava za razvoj poljoprivrede,novčana sredstva su ove godine uspela da pokriju veći deo ukupnih investicija, tako da će opština isplatiti 176 od ukupno 240 zahteva za investicije. To je postignuto primenom restriktivnijih mera tj. smanjenjem maksimalnog iznosa od 80.000 na 70.000 din. i finansiranjem jednog, umesto dva grla po gazdinstvu. Takođe ukinute su dve mere podsticaja,kontrola plodnosti zemljišta i kreditna podrška.

Pažljivim odabirom mera i iznosa podsticaja gledali smo da što racionalnije raspodelimo opredeljena sredstva, kako bi što veći broj poljoprivrednih gazdinstva ostvario podršku, što se i ogleda u navedenom broju zahteva koji će biti isplaćeni“, istakao je predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić prilikom svog obraćanja poljoprivrednicima u Skupštinskoj sali opštine Medveđa.

Isplata sredstava vršiće se po redosledu podnošenja zahteva tako da će prva isplata ići do 4.000.000,00 din tj.za 97domaćinstva  od ukupno 176, koja su dobila novčana sredstva za investicije u poljoprivredu u 2020. godini.Preostalih 79 zahteva biće isplaćena u najskorije vreme. U narednom periodu radiće se na tome da se investicije u poljoprivredu vrate na prošlogodišnji nivo, a ako bude mogućnosti i da se uvećaju.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print