Саветодавна служба за грађане Општине Медвеђа

Пројекат „Саветодавна служба за грађане општине Медвеђа“ који је реализован у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“, подржала је Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Републике Србије, а спровeден преко Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина ( SKGO).

Данас је тим поводом одржана конференција за медије како би се представили резултати пројекта „Саветодавне службе за грађане Општине Медвеђа“. Присутнима се на самом почетку обратио председник општине Медвеђа, др Небојша Арсић.

„Од периода потписивања Уговора, спровођења припремних активности до реализације пројекта протекло је 1,5 година. Циљпројекта је боља информисаност и пружање правне помоћи маргинализованим групамакако би им се помогло у заштити и остваривању њихових права.Реализацијом пројекта „Саветодавна служба за грађане општине Медвеђа“ настојимо да на што бољи и што једноставнији начин пружимо помоћ припадницима угрожених група, националним мањинама (Албанцима, Ромима и другима) с обзиром да је општина Медвеђа мултиетничка средина, незапосленима, самохраним родитељима и особама са инвалидитетом у остваривању њихових законом загарантованих права. За крај се захвалио Центру за социјални рад и Црвеном крсту због подршке приликом припреме пројекта“- истакао је председник Арсић.

Након уводног обраћања, нешто више о самој реализацији пројекта у претходних годину дана и резултатима рада рекао је дипломирани правник,Стефан Стошић, као лице које је пружало правну помоћ током трајања пројекта.

„Специфичност овог пројекта је у томе да се бесплатна правна помоћ поред Медвеђе пружала и на терену, по месним канцеларијама како би смо лакше допрели до свих грађана којима је помоћ потребна, с обзиром на велику разуђеност терена општине Медвеђа.Бесплатна правна помоћ се пружала у месним заједницамаЛеце, Туларе, Сијаринска Бања и Равна Бања и то по два радна дана у току месеца у свакој месној канцеларији.Циљ пројекта је обезбедити једнаку правну помоћ за све националне групе.Сваки појединац има право да буде третиран као и сваки други грађанин без обзира на његову националну,родну,старосну, религијску или другу припадност.С обзиром да је правна помоћ грађанима свакодневно потребна, настојили смо да пружимо помоћ грађанима у виду састављања поднесака, пружања опште правне информације, попуњавању формулара и пружању правних савета“- речи су правника, Стефана Стошића.

Да су услуге које се пружају реализацијом овог пројекта потребне грађанима општине Медвеђа говори податак да се у периоду од 01.10.2019. године па до 01.12.2020. године,„Саветодавној служби“ обратило 406 грађана са захтевом за пружање бесплатне правне подршке.

 

V. Stevanović
Počeo davne 1995. u radiju "Caričin Grad" Lebane kao reporter, kasnije kao radio komentator u RTV "Belami" Niš . Prva pisana medijska kuća su Niške "Narodne novine" i časopis "Ribolovac". Radio za Radio Niš i TV Leskovac. Stalni dopisnik "Sportskog Žurnala" i glavni urednik Sportskog portala "Jugsport.net".
https://jugsport.net