JugSport.net

sportski portal južne Srbije

Po dno Hisara nema poraza

Leskovac: Da bi smo čitaocima našeg portala  prikazli učinak fudbalera GFK Dubočice u jesenjem delu prventsva Prve fudbalske lige, krenućemo ipak sa istorijom kluba da smo čitocima storili  pravu sliku ovog kluba, koja iza sebe ima izuzeno bogatu drugoligašku tradiciju još iz vremena  stare SFRJ  kada se sa uspehom takmičila u nekoliko navrata u tom rangu takmičenja i beležila dobre rezultate,kao i padove koji su bili neminovni tokom tih godina postojanja kluba.

 

Klub je osnovan davne 1923 god, kao Radnički sportski klub  “Crvena zastava”  i prvi put u društvu drugoligaških klubova GFKDubočica se našla 1956/67 godine gde su bili klubovi iz Srbije, Kosova I Metohije, Makedonije ,  i kada zbog ukidanje Zona gubi drugoligaški status. Ponovni povratak u Drugoj ligi je 1968 godine kao član Druge lige istok, da bi  nakon tri godine tačnije 1971/72 ponovo napuštili društvo drugoligaša.

Ponovni povratak u tom rangu  je  u sezoni 1976/77 godine   pa u toj takmičarskoj godini izboren opstanak. Da bi u takmičarskoj 1977/78 zauzeli visoko četvrto mesto odmah iza Napredka iz Kruševca, Teteksa iz Tetova i Vradara iz Skoplja.

Novi gubitak statusa člana Druge lige dogodio se  1983 godine odnsono posednje godine u oči raspada SFRJ  prelazi  u Međuregionalnu ligu –istok.

Član Jedinstvene Druge lige stare Jugoslavije postaje 1992 godine, koja se već naredne godine deli  na A I B Drugu ligu.

Drugoligašaki status nisu imali 1995/96 zatim u periodu  od 1997 do 1999 godine . Od 2003/2011 bili su čalnovi Srpske lige-istok, da bi te zadnje godine 2000/11 završili na 14 mestu  i ispali u Niškoj fudbalskoj zoni.

2013/14 zauzimaju poslednje mesto  i  klub u kategotiji seniora prestaje da se takmiči godinu dana. Posle godine dana apstinencije klub se 2015dod. ponovo obnavljarad seniorskog pogona  i     kreće od Jablaničke okružne lige potom u Niškoj zoni da bi posle dve sezone postao član Srpske lige –isotk. Nakon dve sezone u Srpksoj ligi na kraju sezone 2019/20  postje ponovo član  novoimenovane Prve lige Srbije, o kome ćemo dati opširniji izveštaj o jesenjem delu prvenstva.

Najveći uspesi kluba su  treće mesto  Druge lige-  isok u sezoni  200/11  i 1/16 finale Kupa stare Jugoslavije.

U ovoj takmičaskoj sezoni 2020/21 kao članovi Prve lige Srbije GFK Dubočica jesenji deo prvenstva završila na 11 mestu  sa skorom od 17 utakmica 4 pobede 8 nerešenih utakmica I 5 poraza,  sa negativnom gol razlikom 15 dati I 19 primljenih golova. Što se tiče utakmica na svom terenu na 8 odigranih utakmica  zabeležene su 3 pobede uz  5 nerešenih igara, sa gol razlikom 10 datih I 6 primljenih pogodaka,  bez izgubljene utakmice u Leskovcu zajedno sa još 3 kluba Kolubarom, GFK Jagodinom,  liderom na tabeli Radnički 1923 iz Kragujevca

.

Na gostovanju taj skor je daleko lošiji jer je na 9 odigranih utakmica ostvarena samo 1 pobeda uz 3 remija i 5 poraza dok je negativna gol razliku 5 datihi I 13 primljenih golova.

O minulom jesenjem delu prvenstva šef struke Saša Mrkić specijanlo za naš portal izneo je svoje viđenje  o učinku u jesenjem delu prvenstva, tima koji je peuzeo posle šestog  kola kada je zamenio na klupi  svog kolegu  Aleksandra Kuzmanovića.   Bio je realani uvek spreman za razgovor koji je  u svom izlaganju rekao sledeće:

Klub sam preuzeo posle šestog kola, odnosno dva dana pred utakmcu sa Kolubarom u Lazarevcu koju smo izgubili sa 1:0  ali smo imali nekoliko prilika, da makar kući donesemo jedan bod, to je bila ne samo našao ocenna već i domaćih stručnjaka koji su priznali našu dobru igru. Ovaj tim nisam ja selektirao, ali je reč o iskusnom timu, stupli smo u nadigravanju sa daleko isksunijim ekipama od nas u ovom rangu takmičenja. Nije mi bilo nimalo lako da se prilagodim  i da se priviknemona rad koji će doneti dobre rezultate . Ali ja težim da nametnem moj stil igre da ekipa bude agresivna, da igamo presig nad protivnikom po celom terenu koji iziskuje dobru pripremljenost,  da težimo da što više ugrožavamo gol protivnika.

Da igramo savremen I moderan fudbal poput evropskih timova. Od 24 igrača koje sam imao na raspolaganju   igrali su oni koji su uspeli da se adaptiraju na takav stil igre kao i   način rada na treninzima. U ovom jesenjme delu prvenstva vodio sam tim na 10 utakmica ( jednu nije  zbog smrti u porodici protiv IMT u Beogradu)  I skor je 4 pobede 4 remija , 2 poraza,ukupan skor je osvojenih 16 bodova.Tu jednu na kojoj sam bio odsutan nemogu da je alaliziram jer nije isto biti I ne biti akter utamice. Bilo je takođe problema sa povredama koje su nas redovno pratile, naročito štopersku liniju tima .

Bio je to slučaj recimo protiv GFK Jagodine koju smo na sreću dobili (3:1) to se nije osetilo nedostatak štopera. Izuzetno sam zadovoljan što smo recimo napravili seriju od šest utakmica bez poraza. Uspeo  sam da nametnem svoj stil rada i igre na terenu , kako je vreme odmicalo igre našeg tima su bile sve bolje i bolje. Zadovoljan sam bodovnim saldom , tim sam nasledio sa 4 osvojena boda i stupio u duele sa timovima koji su uglavnom izjednačeni , gde može svako  svakog da pobedi.

U timu recimo imamo jednog kapitena Dušana Savića koji je sa 9 golova prvi strelac Prve lige Srbije u jesenjm delu prvenstva. Potom jednog Jovana Jovanovića koga sam ja trenirao još u OFK Sinđelić ali su ga povrede omelet da pokažekoliko može, tu je tridesetsemogodišnji Zvonimir Stanković koji je svojim pristupom igri pre svega zalagnjem   i  borbenosti na terenu pokazao primer svojim  klupskim drugovima koji su daleko mlađi kao treba da se bori za boje kluba.

Trenutnim položajem na tabeli osatvili smo iza nas iskusnije timove u ovoj ligi gde se mnogo duže od nas takmiče moramo svi u klubu biti zadovoljni postignutim rezulatima. Recimo jedno Dinamo iz Vranja koji su do juče bili Superligaši, čak smo ih I pobedili na njihovom terenu. Zato sve pohvale  igračima ljudima koji vode klub kao stručnom štabu na postignutim rezultatima u jesenjem delu prvenstva . Posebno ljudima koji vode klub, koji su uložili svoj trud I vreme, tu pre svega mislim na predsednika kluba Dejana Savića ,sportskog direktora Vladicu Cekića I sekretara Dušana Petkovića.

Ali ispred svih ovih najveću pohvalu  zaslužuje I treba mu se odati priznanje gradonačeniku Leskovca dr Goranu Cvetanoviću koji je najveći “krivac” što je Leskovac ponovo dobio fudbalski klub u saveznom rangu takmičenja a to je Prva fudbalska liga Srbije, koji je na svakoj utakmici prisutan na tribinama. Nemogu takođe da ne pohalim I moje najbiže saradnike Bobana Cenića I Novicu Jovanovića koji su svoj deo posla odradili na najbolji mogući način ,  svojim zalaganjem  i trudom na trenizima.

Grad treba da sve učini da talenotvanu decu zadrži u svojoj sredini, da se ne dozvoli odlazak u drugim većim sredinama, već tu da ostanu i  sazrevaju u prave igrače u svojoj sredini. Zato smo po završetku prvenstva  ostali da radimo još dve nedelje, gde smo u rad uključili tu talentovanu decu ne samo iz Leskovca, već čitavog okruga , da vidimo dali  ima mladih igrača koji mogu da odgovore zahtevima kluba u ovom trenutku. Procenili smo i biće na proleće  već sa početkom priprema prikljuni njih četiri pet mladih igrača u radu sa prvim timom za koje smo procenili da možemo od njih da napravimo dobre fudbalere.

Trenutno je pauza  I okupljanje će po svoj prilci po rečima šefa struke Mrkića biti zakazano za 9 jaunuar kad će se izvršiti prozivka. O planovima za proleće Mrkić kaže: Drugi deo prvenstva je zahtevniji od prvog.Što se tiče pojaćanja za prolećni pokušaćemo  da dovedemo u svakoj liniji tima po jednog isksunog igrača, koji bi stvorili još veću konurenciju u timu. Na kraju  bih svim ljubiteljima fudbala u Leskovcu I čitavom Jablaničkom kraju  poželeo srećnu Novu 2021 godini uz mnogo sreće zdravlja I da se na proleće pojave na tribinama stadiona I bodre naše ljubimce , da se svi zajedno radujemo novim pobedama našeg tima.

Što se tiče igračkog kadra  boje  GFK Dubočic eu jesenjem delu prvenstva branilo je 24 fudbalera na 17 odigranih utakmica. Rekorder je golman Miodrag Mladenivić sa svih 17 nastupa, braneći  do kraja na svakoj utakmci, zatim po 16 nastupa imaju Nemanja Ivanov, kapiten Dušan Savić, Aleksandar Ilić ima 15 nastupa od početak utakmice,Sava Radić sa 13,Predrag Radić sa 12, po 11  puta Miloš Nikolić i Nikola Stojković, Saša Marković sa 10 nasutpa, po 9 nastupa imaju Okomain Onimisi, Miloš Stanković, Zvonimir Stanković, po 8 nastupa imaju Aleksandar Mitrović, Dušan Mladenović, zatim Lazar Mitorvić sa 4 nastupa,po 3 nastupa imaju Nenad Kačar, Marko Petrović,po 2 nastupa  imaju Ninoslav Karapandzić I Maksim Adrušenko, i 1 utakmcu od početka je odigrao Milan Stanković.

Na teren za igru  sa klupe za rezervne igrače  najviše puta su ulazili rekorder je Ivan Milić sa 17 puta, potom Lazar Mirović na 9 utakmica, na 8 utakmica Miloš Stanković, na 6 utakmica Okomain Onimusu, na 5 utakmica Jovan Jovanović,na 4 utakmice Aleksandar Mitrović, na 3 utakmice Ninoslav Karapandzić, Marko Petović i Dušan Mladenović, na 2 utakmice Milan Stanković, Nikola Stojković, Nenad Kačar I na 1 utakmcu Sava Radić  i Maksim Adrušenko.

Od 15 postignutih golova golgeter tima I Prve lige Srbij je  Dušan Savić sa 9 potignutih golova, Lazar Mitrović sa 2 gola, po 1 pogodak su postigli Nemnja Ivanov, Ivan Milić, Milan Stanković i Miloš Stanković.

Na 17 odigranih utakmica , što je za svaku pohvalu igračima GFK Dubočice nije pokazan nijedan crveni karton  , bilo to zbog druge javne opomene ili direktan. Što se tiče žutih kartona pokazano je ukupno 37  javnih opomena I igrači su pazutirali njih samo trojica  po 1 utakmcu neigranja I to Zvonimr Stanković, kapiten Dušan savić, Sava Radić. Rekorderi su Sava Radić I Zvonimir Stanković po 5 javih opomena, zatim kapiten Dušan Savić je zaradio 4 javne opomene, po 3 žuta kartona imaju Lazar Mitrović, Okomain Onimusu, Miloš Stanković, po 2 javne opomene imaju Miloš Nikolić, Nemanja Ivanov, Aleksandar Ilić ,Marko Petrović. Po 1 žuti karton dobili su Miodrag Madenović, Aleksandar Mitrović, Dušan Mladenović, Ivan Milić, Jovan Jovanović, Predrag Radić.

I na kraju sportski direktor kluba Vladica Cekić ima svoje mišljenje o minuloj jesenjoj polusezoni koji kaže:

Sa ove distance, kada je završen prvi deo sezone u Prvoj ligi Srbije mislim da možemo biti zadovoljni  plamsanom I bodovnim seldom našeg tima. Naravno uvek ostaje žal za nekim propušenim prilikama , ali treba biti objektivan , i sagledati sve okolnosti koje nisu bile  na našoj strani. Zvanično smo postali prvoligaši šest nedelja  pred početak prvenstva, za to vreme je bilo potrebno  napraviti respektabilan  tim koji će osvajati bodove  u  jako zahtevnom takmičenju, smatram das mo u tome uspeli. Nismo nijednom poraženi na svom terenu  a ostaje žal što  sve to nije odigrano  pred punim tribinama. Siguran sam da bi bodovni saldo bio mnogo veći.

Iskreno se nadam da će se siuacija sa  Covid-19 smiriti  I daćemo na proleće odigrati  utakmice na svom terenu uz podršku naših vernih navijača. Slede analize, pojedinačne i ekipne pa ćemo shodno tome  u dogovoru sa šefom struke Sašom Mrkićem donositi odluke oko dovođenja pojačanja koja će nam biti potrebna.Velikog prometa neće biti , dovešćemo samo igrče koji mogu da naprave razliku  u ovom rangu takmičenja. Očekuje nas težak posao  u drugom delu prvenstva ali ne sumnjam  da ćeo spremno da sačekamo sva iskušenja   I na kraju  dođemo do našeg cilja a to je opstanak u ligi bio je na kraju jasan  Cekić.

 

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print