JugSport.net

sportski portal južne Srbije

Pirotski „beli labudovi“ u staro jato

Pirot: Dali lepšeg zadovoljstva ima nego kad se ekspreno vratiš tamo gde ti je mesto na fudblskoj mapi  Srbije. Ta mapa je Prva liga Srbije na kojoj su ponovo našli FK Radanički iz Pirota, posle samo jedne godine igranja na Srpksoligaškom istoku. Kao što se i predpostavljalo pre početka prvenstva da će im glavni konurent za liderskoj poziciji na tabeli biti takođe bivši Prvoligaš Temnić 1924 iz Varvarina, se obistinilo koji je takođe želeo da se odmah vrati, tamo gde je bio predhodnu takmičasku 2017/18 godinu. Prvi deo fudbalskog prvenstva  nije najaljavo uspeh Piročanaca. Varvarinci su prvi deo prvenstva  rešili u svoju korist sa pet bodova predosti. Sakupli su 44 , dok Radnički 39 bodova, ali se nisu predavali.Jednostavno imli su veru u sebe, dodali gas  I zalsuženo bili prvaci.

Drugi deo prvenstva doneo je sasvim drugu sliku kad se baci pogled na tabelu  Srpske lige. Možda je ključna moment  za konačan uspeh Radničkog bio super derbi u Pirotu koji je sasvim zalsuženo pripao Radničkom sa 2:1. Po mnogim parametrima  dalji tok je prvenstva je dobio sasvim drugu dimenziju. Piročanci su bili u prednosti I kako je prvenstvao ulazilo u samoj zavrnici sve su veće šanse Radsničkog bile za titulu prvaka. Kolo pre kraja  Temnić je poražen od Rtnja u Boljevcu,  Radnički je nerešenim rezultatom (1:1) u Lebanu I teoretski postao novi član Prve lige Srbije. Dok su Piroćanci posle te utakmice slavili titulu Radan je slavio opstanak  u Srpskoj ligi istok.

Klub koji ima jednu od najboljih ifrastruktunih obejkata u tom rangu takmičenja, grad koji voli fudbal. Lokanu samoupravu takođe koja itekako ima sluha za sport, naravno I fudbal, odvajajući dovoljno novčanih sredstava za normalno funkcionisanje kluba, je dalo rezultate. Uprava kluba na čelu sa predsednikom Zoranom Nikolićem I legendranim Generalnim sekretarom Draganom Jankovićem, svoj deo posla radi na najbolji mogući način. Mnogim klubovima bi trebao biti primer jednog slobodno s emože reći profesionalnog fudbalskog rada u klubu.

U prolećnom delu prvenstva, kad je “skovana” titula prvaka na 17 odigranih utakmica zabeleženo je 15 pobeda uz po 1 nerešen  rezultat I poraz uz gol razliku 52 data I 10 primljena gola. Tako das u po uspešnosti bili “tim proleća” na prvom mestu.Taj jedini  poraz je po mnogima neočekivan I to od Car Konstantina na svom terenu u Pirotu. Dok je nerešen rezultat (1:1) sa Radanom u Lebanu u pred poslednjem kolu.

Na svom terenu u Pirotu odigrali su 8 utakmica I zabeležili 7 pobeda I 1 poraz uz gol razliku 30 datih I 6 primljena pogodaka, što ih je po uspešnosti kao domaćine svrstalo na 4 mestu  sa 21 osvojenim bodom. Na gostovanju van Pirota na 9 odigranih utakmica ostvareno je 8 pobeda uz 1 remi, bez gorčine poraza. Gol razlika je takođe pozitivna. Postignuto je24 a primljeno samo 4 pogodaka.

Stručni štab Radničkog izgledao je ovako: Šef stuke Marko Vidojević, trener golmana I pomoćnik Nenad Jončić, kondicioni trener Milan Stavel, doktor kluba Dejan Stanković I fizioterapeut Miloš Potić. Igrački kadar koji je izborio plasman u viši rang je: Cvetanović, Vlajković, Mančić, Kamenović, Marković, Radičević, Dojkić, Tolić, Pobulić, Petrov, Stojković, Tomović, Spasić, Ćirković, Đorđević, Lučić, Petrović, Stanković, Petrović, Ilić. Skorman igrački kadar što bi se moglo reći mala četa ali odabrana za velika dela, što su I pokazali ovih 20 fudbalera da je tako.

Legenda živa kluba, čovek koji je zadužen da deli uspehe I poraze tu na jednom mestu u Radničkom, njegovim drugim domom.. Mnogi su odlazili I dolazili ali je Dragan Janković godinama tu u klubu  I slobdno bih se moglo reći maskota Radničkog, koji kaže: Uspeli smo da jednim pre svega zajedničkim radom I verom  u svoje mogućnosti kako u igrački kadar , tako I ljude koji su bili na čelu kluba. Upseli smo da se ekspresno vratimo, što je veliki uspeh, ali bi trebalo da ostnemo Prvoligaši na duže staze. Da ne doživljavamo više onu izreku po sistemu “ toplo hladno” po grad Pirot I svih nas koji rdimo u fudbalu. Jer grad pre svega navijači to ne zalužuju, žele da gledaju prvoligaške utaklmice.  Takođe smo I u finansiskom smislu stabilan klub, nikom ne dugujemo ni dinar u ova tešeka vremenakad je reč oko finsioranja I ulaganja u sport .

Zahvalio bih se svim fudbalerima na ono što su pokazuali na terenu, kao I strućnom štabu na čelu sa trenerom Vidojevićem. Kada bih vagao više se postiglo, osvojilo bodova  u proleće u odnosu na jesen. Jer tradicija naša, koliko sam ja dugo u klubu je uvek da pružano daleko bolje fudbalske partije u drugom delu prvenstva. Takođe bih se u ime kluba zahvalio vermin navijačima, koji su zajista bili na visini zadatka. Zaslužili su svojim navijanjem ,mi smo im za to podarili viši rang takmičenja, gde će biti zajednički cilj svih nas da se tu zadržimo I postanemo standarni članovi tog elitnog takmičenja završio je Dragan Janković, fudbalsko ime Radničkog I fudbala na jugu Srbije.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print