JugSport.net

16. april 2024.
sportski portal južne Srbije

Gimnastika ponos Leskovčana

Još davne 1986. godine po prvi put u Leskovcu osnovan je Gimnastički klub „ Dubočica“ koji je sa velikim uspehom vrlo uspešno radio. Beležili su dobre rezultate na raznim takmičenjima. Sa radom klub prestaje 1999 godine i sve do 2011 nije fukcionisao. Bio je to period kad je ovaj sport dosta izgubio zbog duge pauze.

Zahvaljujući pre svega grupi entuzijasta klub je 2011 ponovo obnovio svoj rad, koji sa uspehom fukcioniše do današnjeg dana. Za ove 32 godine kroz klub je prošlo oko 2.000 takmičara, kao i veliki broj trenera. Mnogi od njih su postali ugledni akademski građani. Trenutno klub ima dva licencirana trenera Stefana Miloševića i Jelenu Spasić inače profesore Fizičkog vaspitanja, kao i Tanju Cvetković gimastičkog sudiju četvrte kategorije i stručni sadanik trenerskog tima ovog kluba.

Da bi klub mogo da normalno egizstira u svom radu tu je i Uprva kluba na čelu sa predsednikom Ilijom Đorđevićem profesorom fizičkog vaspitanja u OŠ. Josif Kostić. Zatim Ivana Janjića koji je u sportu skoro pola veka, kao i Jovica Marjanović nekadašnji direktor OŠ Svetozar Marković inače profesor fizičkog vaspitanja. Tu je neumorni Sekretar kluba Saša Mitić. Sa kojim smo razgovarali o Gimnastčkom klubu, njihovom radu, nedaćama u postojanju i funkcionisanju.

IZVOR FINANSIRANJE I RAD KLUBA?

Klub u svom postojanju i radu se finasira od članarine svojh članova kluba, kao i sredstva iz Gradskog Budzeta opštine Leskovac. Oni nam pomažu u radu i funkionisanju kluba. Gde se trudimo da sa skromnim sredstvma nekako normano funkcionišemo. Ove godine smo od lokalne samouprave dobili samo 420.000 dinara. To je uglavnom novac za takmičarski deo ekipe. Time da u neku ruku rasteretimo njihove roditelje, da što manje izdvajaju novac iz svog dzepa. Sredstva koji dobijemo iz Budzeta opštine Leskovac koristimo za pokrivanje putnih troškova i ishrane takmičara za odlazak na takmičenja koja imamo u toku godine. Kao i za kupovinu jednog dela sportske opreme, tu pre svega mislim na trenerice, tirkoa, ma da to u večini slučajeva kupuju sami roditelji. Odvajamo novac i za deo kotizacije takmičara jer taj iznos nije baš mali. Tako da se trudimo da skroman novac sa kojim raspolažemo iskoristimo na najbolji mogući način. Time nastojimo da što više rasteretimo roditelje naših takmičara.

KAKO VIDITE GIMNASTIKU KAO SPORT?

Gimastika je opšte pozanto bazičan sport. Međutim takođe je poznato da je Gimastika, zapostavljen sport kod mlad naraštaj. Razlog tome je što kao sport ne donosi neki veliki profit za razliku od drugih sportova. Zbog toga je kod mlade pomalo neinteresantan sport. Naravno i za njihove roditelje koji ulažu novac. Ovaj sport traži mnogo odricanje, izuzetno puno rada, mnogo prolivenog znoja do uspeha. Usto je je skup sport za klubove kad je reč o opremi za treninge, odnosno sprave koje su potrebne za vežbanje takmičara. Međutim mi u klubu se trudimo da kroz razne projekte dođemo do sredstva koja su nam potrebna za rad kluba. Matična škola u kojoj treniramo je OŠ Josif Kostić, međutim ona se trenutno renovira, tako da za treninge koristimo dve lokacije. U OŠ Kosta Stamenković i Tekstilnoj školi, gde su uslovi skromni za treninge.

KOJA VAS TAKMIČENJA OČEKUJU OVE GODINE?

Ovih dana vršimo takoreći poslednje priporemu za takmičenje koje nas očekuje 21 aprila u Negotinu. To je Regionalno prvenstvo Jugoistočne Srbije.Na njemu će se pojaviti klubovi iz 13 fradova koji gravitiraju u ovom delu Srbije. Mi ćemo nastupiti na tom takmičenju sa tri uzrasne ekipe i to sa devojčicama. Muški deo ekipe trenutno nemamo . Tako da nećemo drugog dana u Boru biti učenici muškog dela prvenstva. Drugo kolo je na programu oktobra meseca , gde postoji verovatnoća da mi budemo domaćini. Očekujemo posle ta dva kola da se pojavimo na finalnom delu prvenstva Srbije. Mesto i datum odrediće Gimnastički savez Srbije u kom će se gradu održati.

Ponos kluba su devočice koje su masovnije od muškaraca, više zainteresovane za Gimnastiku. Jedan od njihovih trenera Tanja Cvetković koja je u klubu oko dve godine. Uz svoje kolege trenere vredno radi sa svoje takmičare i očekuju da u Negotinu zabeleže dobare rezultate. Njena očekivanja su osvajanje jedno od prva tri mesta u ukupnom plasmanu. Pred put za Negotin Tanja Cvetković kaže: Treniramo pod otežanim uslovima zbog seljakanja iz sale u salu, jer se naša bazična sala renovira. Međutim ipak spremno dočekujemo nastup u Negotinu. Boje kluba braniće u kategoriji od 1 do 4 razreda: Jana Kriška, Tara Kocić, Sara Cvetković, Lana Ilić inače to je trio koji se već duže takmiči, dok je Jana Dimitrijević novi član ove ekipe. U kategoriji od 5 do 6 razreda nastupiće: Milica Pavlović, Anđelija Jovanović, Nikolina i Anđela Marinković, Minja Stojanović. U kategoriji od 7 do 8 razreda tu je perajnica Nađa Jovčić koja je prošle godine bila druga u svojoj kategoriji i osvajač srebrne medalje kao i Majda Marković i Jovana Manojlović.

Poželimo GK „ Dubočica“ odlične rezultate ove godine, dosta medalja na takmičenjima. Još bolje ulsove za rad, koji će doneti još bolje rezulate na takmičenjima koja ih očekuju u 2018 godini.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print