JugSport.net

sportski portal južne Srbije

Disciplina, klubova za respekt

Knjaževac:  Na Konferenciji klubova Srpske lige –istok u Knjaževcu na kojoj je domaćin bio novi član ovog ranga takmičenja FK Timočanin iz Knjaževca, disciplinac  Ivan Nikolić iz Leskovca   je u svom izlaganju na samom kraju Konferencije izneo podatke o kaznama  na teritoriji FS-RIS-a  i njegovo viđenje na toj temi. Sve u svemu kada se sabere discipline je bila na zavidnom nivou.

Biće mi zadovoljstva što smo našli prilike da se družimo i u narednom periodu i sarđujemo. S opbzirom da se radi  o prvoj Konferenciji klubova ovoj, činjenica da čitave naredne sedmice postoje u ostalim rangovima na teritoriji FS-RIs-a. Želim da izrazim  javno zadovoljstvo rukovodstva FS-RIS-a pre sveg predsedniku Novici Tončevu i generalnom sekretaru Hadzi Ivanu Đorđeviću, koji su mi ponovo ukazali poverenje. Ova liga koja je pred nama Srpska fudbalska istok, koje je pred nama,j a često nazivam neobaveznom ligom ali ligom sa obavezama,  i zaista mi je veliko zadovoljstvo kada pogledam i mogu da vidim, da od 16 klubova koliko se ovde takmiči u ovoj ligi je  čak  8 klubova koliko do juće igralo u Saveznom rangu takmičenja. Igrali u Drugoj saveznoj ligi ili Prvcu ligu,  ma kako se ona zvala. To je ziasta jedno zadovoljstvo i jedno blago, vrlo ćesto se i kaže ogledalo jedog rada, jednog saveza. A sami znate naj elitnije takmičenje FS-RIS-a je Srpska fudbalska liga –istok, koja je nama data u nadležnosti da vodimo to takmičenje,  ja u disciplinskom delu. Jer znate da Komesara za suđenje Ninoslava Spasića  postavio Izvršni obbor FS Srbije tako da  svi moramo da dignemo na viši nivo obaveze i jednu budnost koju imamo u narednom periodu. Jer upravo tradicija i rejting tih klubova to od nas zahteva.  S druge strane imamo čak četiri nova kluba,  što nije malo, čak četvrtina lige. Tako da želim da upoznam te klubovce sa onim što se događalo  i dešavalo u minulom periodu u Srpskoj fudbalskoj ligi-istok ovog proleća. A tu imamo čak 12 klubova jer iz Druge lige niko nam nije stigao. Nadam se sad imamo tri klubova koja igraju u Drugoj ligi da niko neće doći  u naš rang takmičenja. Pa ću da Vas podsetim kako je to proteklo u minuloj  pousezoni.

Da Vas obavestim o svim tim promenama koje nisu kozmetičke kada je u pitanju  Disciplinski Pravilnik koji je 8 jula na sednici odbora za hitna pitanja usvojen i  koji je počeo odmah da se primenjuje i koji je na snazi. Mogu da Vam kažem da je pred nama jedna zavidna takmičarska  polu sezona. Mi smo dosad imali 18 klubova, daleko veći broj utakmica nego što će biti sada. Da nije bilo jednog nesrećnog događaja na utakmici  i u svakom smislu ono što nam ne ide u prilog uslovno rečenog „het-trika“  u Gadzinoim Hanu. Tog kluba koji više nije  slučnost što ga nema u Srpskoj ligi . Mi smo imali tu situaciju da u predposednjem kolu čak tri igrača iz tog kluba budu isključena jednovremeno, i to iz jednog banalnog razloga jer su došli u fizički sukob. Znači tri igrača jedog istog tima  i ja ne pamtim da  su  se na jednoj utakmici potukla i to iz istog tima. Oni su kažnjeni sa po 6 utakmica ne igranja i to na neki način baca senku na prolećni deo prvenstva. Nebih nazvao nekom mrljom već senkom, jer smo imali samo 31 isključenog igrača. Od toga čak njih je 25 kažnjeno sa po jednom utakmicom zabrane   neigranja. Što ću reći da je ponašanje fudbalera bilo na zavidnom nivou. A kao što sam rekao da smo imali čak 8 klubova koja  su igrala Savezni stepen takmičenja, znamo klubove koji su ušli u ovaj stepen takmičenja. Radi se zaista o jako ozbiuljnim timovima tako da ja opšte ne zebem pred izazovima koji će biti. Kao što znate monogo je govoreno o propozicijama. Nije rečeno da će na kraju iz ove lige ispasti tri poslednje plasirana  i plus ukoliko dođe neki klub iz Druge lige sa našeg saveza. Nadam se da sva naša tri predstavnika Dinamo, Trajal i Radnički iz Pirota  neće doživeti sudbinu da ispadnu ili lige. Hteo bih samo malo da Vas upozorim na ponašanje vaših službenih lica koja sede u Tehničkom prostoru. Sada imamo taj sistem“COMET“ ja zasita nisam  ulazio previše vezano za Srpsku ligu ali znam što se  tiče Super lige i Druge lige sve disciplinske mere i kazne i prema pojedincima i klubovima se upisuju  kroz sistem “COMET“ tako da će u tom delu i ovde biti slučajisti kao tamo. Kako protiče prvenstvo te kazne će se upisivati u „COMET“ pa ćete svi moći da pratite to. Dakle ovde samo hoću da kažem da malo povedu računa lica koja sede u Tehničkom prostoru.

Znači nije malo imali smo čak devet novčanih kazni izrećene prema trenerima, službenim licima, lekarima.J a bih Vas zamolio da to smanjimo u narednom periodu. Ponašanje klubova je na proleće bilo za ponos. Za svaku je pohvalu  sama je činjenica da je na proleće prema klubovima izrećena samo jedna novčana kazna, zgog propusta u organizaciji. Govori zasita da ste svi vi obogatili ovaj stepen takmičenja. Ali mi ćemo da se bavimo budućnošću. Izmenama i dopunama disciplinskog Pravilnika. On na prvi pogled deluje strogo ali nije tako, pogotovu kada je upitanju Srpska liga. Pirotehnike u Srpskoj ligi nije bilo jer sada su po oštrene kazne kada je pirotehnika u pitanju. Jer kazna za svaku pirotehniku na stadionu biće izrečena novčana kazna od 500.000 dinara. A ja samim tim moram da budem oštriji u izricanju Disciplinskih mera. Jer često mi se na Izvršnom odboru FS RIS-a  zanera  da sam previše blag i bolešljiv prema klubovima  ali se nadam da zbog Vas neću biti u prilici da izričem nešto žešće kazne. Nisam siguran da se neke utakmice ovog ranga nađu na tiket Sportske prongoze. Mi smo imali  slučaj da su pojedine utakmice praćene od gospodina Petrića. Ukoliko iz UFA  stigne pisana informacija za neki klub, taj klub će biti zbog nameštanja drastično kažnjen jer utiče na konpletan integritet tog takmičenja. Tako Vas molim da povedete o tome računa. Na krju da kažem da će GFK Dubočica startovati sa – 3 boda koje je izrekla FIFA zbog neizmirenih obaveza prema Sileksu iz Krtaova predstavnika  Severne Makedonije. Na to je odmah reagovao predsednik Leskovčana  Dejan Savić  koji je obrazložio da je novac poslat na vreme. Međutim da je došlo do povraćaj novca I nemogućnosti da se taj novac realizuje.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print