JugSport.net

sportski portal južne Srbije

Dama u bokserskom ringu

Lebane: Ako odete na nekoj bokserkoj priredbi, bilo to reviji ili zvaničnoj bokserkoj predstavi, možda će  Vas pomalo zbuniti ako kraj ringa ugedate damu obučenu u sudiskoj uniformi zajedno sa svojim kolegama. Možda ćete pomisliti da je reč o nekoj manekenki koja će u ringu samo svojom graciznošću mamiti uzdahe aktera  tog bolserkog spektakla.

Ipak ako ste tako mislili pogrešili ste, niste dobro procenili. Reč je Novosađanki Ameli Melegi dami u belo koja deli bokserku pravdu u ringuveć skoro pet godina. Prvi put smo je sreli u Nišu na bokserkom meču Lige Srbije BK Naissus- Metalac(Valjevo), potom na Državnom pojedinačnom prvenstvu u Prokuplju, zadnji put na Profi reviji u Nišu gde je  svojim prisustvom i deljenje pravde u ringu i bodovanjem za bodovnim listama bila  rame uz rame sa svojim kolegama i nijednom se nije obrukala.

Specijano za naš portal Amela Melegi je pristala da govori uz reči hvale za sve ono što je dosad pročitala na našem portalu o boksu i sa zadovoljstvom je  odgovarala n pitanja, zadovljna što smo jednoj dami dali priliku da nešto više kaže o boksu:

ODAKLE DAMI LJUBAV PREMA BOKSU I KAKO SE OSEĆA  MEĐU KONOPCE ?

Od uverk sam se bavila nekim sportom, recimo plivanjem, fitnesom, tako da sam jednog dana donela sebi odluku i poželela da odem na trenig boksa i tamo sam ostala da treniram do dan današnjeg  dana i ostaću verujem još dugo. Treniram ali iključivo rekretaivno i ima skoro decenija kako sam redovan posetilac  bokserske sale za treninge. Od kako sam počela dase bavim suđenjem i zvanično sam ušla u ring, ne kao takmičarka već delilac bokserske pravde. Kad uđem u ring osećam se pozitivna. Nekada je prisutna i doza adrenalina, naročito kad su u ringu dva kavitetna borca, kad je borba puna tempa i neizvesnosti od samog početka do kraja. Tu je potrebna i daleko veća opreznost , oldučnost u donošenju odluka. Takođe i pubila svojim prisustvom ima dosta uticaja, monogo je bolje i prijatnije kontrolisati borbu kad je dvorana puna gledaoca.

KAKO SE KAO JEDNA DAMA OSEĆATE MEĐU KOLEGESUDIJE ?

Sa suđenjem sam počela da se bavim   kada sam i prvi put položila  i dobila zvanje bokserskog sudije  2015 godine i preko moje glave je prošlo mnogo mečeva. Kao u svakoj organizaciji tako i bokserkoj teži se ka tome,  dase  održi korektan odnos među kolegama. Nekada je to uspešno, ponekad ne. Uglavnom dobonamerne kritike prihatam rado. Što se lično tiče mojih kolega zasad nemam nikavih primedbi, samo mogu na njihov račun da uputim reči hvale.

DALI SE BOKS VRAĆA NA STARI KOLOSEK ?

Boks kod nas u  Srbiji polako ulazi u fazu oporavka. Ali nažalost svih ljubitelja  ove plemenite veštine  daleko je od one što bi se reklo Top forme kao što  treba da bude, ali se lično nadam da će i to biti jednog dana. Uskoro startuje druga za redom Bokserska liga Srbije. Svakako da se očekuje kvalitetan boks. Ali neretko nastupi i razočaranje. Ostaje nam da vidimo dali se to više neće ponavljati. Boks zaslužuje bolji tretman i iskreno se  nadam daće  se ovaj sport opraviti od „ teških udaraca“ koje je doživeo i jednog dana da obezbedi sebi zavidan položaj među ostalim sportovima koji imaju u našem Sportskom savezu Srbije.

DOLASKOM ZA PREDSEDNIKA NENADA BOROVČANINA KRENULO JE BOLJITAK ?

Da, može se reći  da je u poslednje dve godine od kako je na mestu predsednika B.S Srbije Nenad Borovčćanin  boks je povratio deo svoje bokserske slave koju je imao u našem sportu. Dosta se radilo i radi i dalje na popularizaciji ovog sporta, prvenstveno među  omladinom. Čak imamo i veći broj ženske polulacije koja je sve više u boksertkim dovoranama za treninge. Uglavnom širom čitave Srbije se organizuju besplatni programi treniga . Olimpiska škola boksa koja za cilj ima da se deca  usmere zdravom načinu života.

Da zavole boks, jednog dana možda postanu uspešeni sportisti kako u Srbiji tako i van njenih okvira. A ja kao delilac bokserske pravde  da budem još uspešnija u ovome što radim, da ima kod nas što boljih i kavitenih boserskih priredba, tako ćemo jednog dana biti svi zadovljni koji smo u boksu kada ovaj sport doživi svoj vrhunac kao plemenita veština.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print