JugSport.net

sportski portal južne Srbije

Vlasotinčani „ razgalili“ Bosilegradčane

Vlasotince: KUD „Bratstvo“ iz Vlasotinca pod dirigenskom palicom dojamena ovakvih muzičkih pa i sportskoh manifestacija ne samo na jugu Srbije  već čitave naše zemlje Vlastimira  Lazarevića-Laleta iz Vlasotinca koji je  smogao snage volje i želje da sa svojim timom krene u Bosilegrad i održi jedan koncert za pamćenje svih građana ove male varošuce na istoku Srbije  koji su došli u popriličnom broju, i zadovoljni napustili Dom Kulture u svom mestu. Za uzvrat domaćin nije ostao dužan uvaženim gostima iz Vlasotinca , pa je po završetku koncerta priredio zajedničko druženje za sve učesnike, što je za svaku pohvalu.

Bilo je dosta učesnika programa, svi oni su članovi ovog društva, posebno su oduševili mladi folkolristi zadnjom tačkom programa kad su izveli  numeru koju samo ovo društvo ima pod uprvom koreografa Marka Stankovića „Ciganske igre iz Vlasotinca“ nastale posle katastrofalne poplave koje su zadesile Vlasotince.

Voditelj programa ujedno i umetnički stvaralac, učenik mnogih Muzičkih sabora u Srbiji, kao i učesnik poznate zabavne emisije „Dani humora“ po kome su Vlaostinčani poznati Vlastimir Lazrević je „ glavni krivac“ za ovako lep porogram koji su priredili u Bosilegradu.

Svaki učesnik je priča za sebe i svako ima čime da se pohvali kad je reč o muzičkom stvralaštu na jugu Sbije. Pa krenućemo redom daih predstavimo, verovatno stari ljubitelji dobre naše muzike će prepoznati njihova imena.

Novica Stolijković pevač narodnih pesama, koji se slobodno može reći da „ skida“ peseme naše muzičke legenda pokojnog nažalsot Šabana Šailića . Poznat je učesnik emisije „ Nikad nije kasno“  i pobedik ranijh festivala na jugu Srbije. Publici se predstavio pesmama koje su se dolape svima u dvorani.

Mile Kostć iz Vranja autor mnogih pesama Čede Markovića i pokojnog Staniše Stošića , koji je takođe pokazao pubilci da zna odlično i da peva. Upravo je otpevao nekoliko pesama koje je sam konponovao za pomenute ekstradne umetnike.

Dragan Mitić je na usnoj harmonici pokazao svoje znanje, a kada je sišao sa bine i otišao u publiku , bio je burno pozdravljen od sve gledaoce, pa i učesnike. Dragan je prvak Balkana , potom i prvak Evrope na usnoj harmonici.

Manifestaciju muzičku upriličio je svojim prisustvom i Boško Stanković doktor nauka i profesor na fakultetu u Bujanovcu, kao i autor nekoliko književnih uzdanja. Jedno od njih uručio je direktoru Doma Kulture u Bosilegradu.

Zatim je nastupio nekada vrsni pevač Borivoje Cvetković koji trenutno živi u Vranjskoj banji, trostruki pobednik na saborima bivše Jugoslavije, 1984. u Ivanjici, 1985. na Ilidži i 1986 na Beogradskom saboru,  pevao je nekoliko numera Miroslava Ilića i dobio aplauze na otvrenoj sceni.

Tu je biomeđu ove pevače i  Stojan Krstić takođe nekad vrsni pevač narodih pesama koji je bio višestruki pobedik raznih festivala narodne muzike na jugu Srbije.

Petar Jović frulaš iz Vlasotinca takođe je pozao svoje umeće na ovom usnom instumentu i tako podsetio na ona stara vremena kada je ovaj instumet bio polularan kod sve ljude bez obzira na uzast.

Najmlađi učenik jedanaestogodišnji harmonikaš iz Vlasotinca Nikola Stanković je na svojoj harmonici pokazao da je  vanseriski talenat  o kome će se ubrzo čuti , jer bez obzira što je mlad harmonika mu  nije nepoznat mnuzički instument.

KUD „ Bratstvo“  pod upravom koreografa Marka Stankovića najpre je izveo numeru Leskovačke igre, potom Igre iz Pomoravlja.

Da bi publiku digli na noge jedinstvenoj numeri u nas „ Romske igre iz Vlasotinca nastala posle katstrofalne poplave koja je zadesila Vlasotince.

Za ovu numeru već su dobitnici nekoliko nagrada na raznim  folklornim manifestacijama ne samo kod nas već i u našim bivšim repubilkam gde su učetvovali.