JugSport.net

13. april 2024.
sportski portal južne Srbije

Turizam postaje brend Lebana

Lebane: Ne tako davno kada je pre četiri godine za V.D direktora imenovan Bojan Jović, mnogi neverni tomi su sumnjali da će se priča o turizmu u Lebanu   nastaviti samo na obećanjima i da će to biti samo nastavak neažunosti u ovom poslu.

Međutim tako nije mislio samo Bojan Jović sa svojim malim ali što se za ovih četri godina ispostavilo odabranim timom. Turizam u Lebane dobio je jedno novo ruho, koje poslednje vreme polako ali sasvim sigurno postaje brend ove male varošice na jugu Srbije, koja se uzda u svoj Bogom podarenom lokalitetu Caričin grad-Justinijana  Prima sagrađen u  šestom veku pre Nove Ere.

Upravo naš i  Vaš sagovorinik poštovani čitaoci je  sada zvanični direktor Turističke organizacije opštine Lebane, Bojan Jović, koji je bio jako raspoložen za razgovor, jer je kako i sam kaže nije sve rekao što je imao da kaže koliko je urađeno za ovih četri godina od kako je direktor.

Na funkciji V.D direktora sam došao 2016 godine . Odmah smo krenuli  direktno sa reorganizacijom naših upošljenika  i sve resurse  sa kojima je Turistička  organizacija  posedovala. Kao prvo i osnovan zadatak je bio uradili smo plan  i program  za period  2016/17 godinu . I prionuli smo na posao svi složno i odgovorno, svesni da su pred nama velika iskušenja , ukoliko želimo uspeh u poslu. To znači da smo isplanirali kako kad imate jako mali budzet, da isplanirate da izađete na tržište. To znači kako da prezentujete opštinu Lebane  u kojoj živite i predstavite njena kulturna nasleđa , i prepoznate privredu te opštine  u kojoj živite njenu sigurnost, stabilnost,  i resurse sa kojim se raspolaže.

Pripremili smo plan i program, koji je na  upravni odbor, opštine Lebane  naišo na odobrenje  i razumevanje, jer je plan i program rada bio dobar. Upravo već naredne 2017 godine sam imenovan za direkrora , gde sam bi jedini kandidat na konkursu. Već u toj godini smo postigli zavidne rezultate u svom radu. Taj naš dobar rad nisu primetili samograđani naše opštine  ,već sve naše kolege iz ostalih Turističkih organizacija, raznih opština i gradova u čitavoj Srbiji. Tako da smo za nepunu godinu  izašli kao jedna mala Turistička destinacija, u krugovima i gde je naš napredak na tom tržištu , kako domaćem tako i inostranoim  bio primećen u velikoj meri ne samo kod kolega , već i svih poklonika turizma.

Ipako moram da se vratim na 2016 godinu kad je poseta bila fokus turističke ponude  Caričinog grada –Justinijana Prima iz šestog veka, kojeg je podigo Car Justinijan Prima. Jedno kulturno nasleđe koje ne bez razloga  u to vreme nedovoljno markengiški  publikovano  široj javnosti . Kao prilog svemu tome pomenuću posetu turista . Recimo pre 2106 godine Caričin grad je posetilo nekih jedva 200 gostiju. U toj 2016 poseta je bila oko 800  posetilaca po našoj nezvaničnoj proceni, odnosno našeg uvida u stanju.

Neposredno pored samog lokaliteta Caričinog grada nalazi se vizitorski centar „Teodora“ koji je izgrađen još 1996 godine  i koji je samo s vremenom na vreme bio posećivan  i otvarao svoja vrata  za svoja raznorazna dešavanja  ranijih optinskih struktura koje su bile na vlasti u Lebanu. Lokalitet je kapaciteta oko 540 kvadratnih metara površine, našim dolaskom doživljava jedan svoj preporod. Dobija sasvim drugačiji svoj kako unutrašnji tako i spoljašni izgled.Sastoji se iz kotlarnice, , vešeraja, kuhinjskog dela, retorana kapaciteta do 60 gostuju,  sanitarni čvor, kongresnoj  sali, sobe za prenoćiošte.

Samo objekat je bio napušten  i ako je projektovan, za ove četri godine promenili smo recimo podove, zidove, , nabavili planirana osnovna sredstva za rad, sve jednim zajedničkim radom svih nas. Tako da po svim kategorijama i normama možemo da odgovorimo  za jedan uspešan rad. Imamo gornji deo – sprat , gde se može doći sa južne strane obejkta, ispred sa parking za vozila kapaciteta dvadeset mesta za parkiranje.Parking je dobro uređen i podloga je zemljana ali u dobrom stanju.

Oko 40 metara oko obejkta urađena je drenaža kao zaštita od atmosferskih padavina, da nebi voda prodirala u objekat i tako stvarala vlagu. Tako smo sa malo finansiskih ulaganja dosta postigli na sređivanju kompetnog objekta.

Takođe se u unutrašnjem delu stepenicama iz restoranske sale može doći  u gornjem delu sprata. Tako ulazite u jedan atrijumski  predivan deo, i to samo jedan deo atrijuma otvoren prema mestu gde je bila jedna predivna bašta, ali nebriga predhodinka je dovela do stvranaje vlage. Uradili smo projekat za dogradnju krova, na tom atrijumu.

Naše zamišljene želje su bile da to bude staklena piramida da nebi atrijum izgubio svoju draž. Dozvola je urađena, i jedni problem je bilo što su to bila velika sredstva za naše rilike. Lokalne vlasiti su to razumele podržale nas u tome i sreća prati hrabre u svojoj nameri. Pružila nam se prilika da dođe do traženog sureta sa ljudima iz Ministarstva za Kulturu , gde je bukvalno ušla mini kapanja,  i tu sam beskrajno zahvalan gospođi Ostojić koja je prihavtila idelu  I te naše želje prenela Ministarstvu za Kuturu  i ministru Vladanu Vukosavljeviću. Narvno da i dan danas me ta mala euforija  drži oko odluke resornog ministra kuture koji je imao sluh za lokalitet  Caričin grad i naš objekat „Teodora“ da je bio neverovatan gest ministra Vladana Vukosavljevića .

Najavio je svoj dolazak  i to se dogodilo 2018 godine  i sa svojim članovima Kabineta . Za trenutak sam se podsetio  iz 2004 godine tadašnjih kandidata za predsednika Srbije Labusa i Koštunice koji su naše Lebane prozvali sinbol siromašta  na RTS-u. Prilikom posete ministra Vukosavljevića na lokalitetu Carićin grad gde je imao strpljenja i ujedno sluha da me sasluša . Na pitanje šta treba da nam pomogne reko sam da smo  spremili projekat  za obnavljanje atrijumskog dela obejkta i da smo po projektu tražili 1.300.000 dinara. Njegov odgovor je bio da od Ministarstva za Kuturu imamo novčanu donaciju od 750.000 dinara. Uradili smo staklenu piramidu sa kojm se možemo ponositi svojim izgledom.

Tom prilokom sam ministuru rekao, da naveći hriščanska bogomolja sagrađena u današnjem Instanbulu je delo tadašnjeg cara –Rimske vladavine I velikog graditelja – stvaroca Justinijana Prima. U tom hramu urađen je otisak desne šake ruke Muhameda, tako da je ta svetinja bila pošteđena od islamske vojske koja je harla u to vreme na tim prostorima.

Nažalost mi nismo nastavo je Jović nimalo doboljno upoznati  šta imamo na svojoj teritoriji. Jedan takav lokalitet zaslužuje da mu se da prioritet,  tako da se kroz taj njegov lokalitet brani  ugled naše sredine u kojoj živimo.

Oni koji su nas posetili polsednjih četri godina spremni su u razgovorima  sa njima  da nas podrže, I mnogo im se dopada  da mi odavde iz Lebana  da na takav način prezentujemo svoju  sredinu u kojoj živimo. Moj moto je radi ono što najbolje znaš,  I skoči što možeš navjiše.N aravno da se može uvek bolje I nikad nebi trebali da se zadovoljimo postignutim rezultatima. Još jednom ću se vratiti na naš posetu koju ću pridodati uz ovu opasku. Recimo 2016 godine je bilo 2.000 posetilaca, 2017 god. 5.000 posetilaca, 2018 god  10.000 posetilaca, zatim 2019 ta cifra je bila oko 12.000 posaetilaca. Plan z ovu godinu je bio ko 15.000 posetilaca ali se desilo što se desilo sa Covid-19 .

Svojim samopregornim radom, I marketingom, da te posećenosti svrstamao zajedno  sa našim  specijaltetima  I autentičnosti prvoklasnom  hranom jugoistoka Srbije . Naši prozivodi u našoj kuhinji su lokanog tipa,  sa teritorije Leskovca, , s obzirom da je on naš privredni I kultuni centar, ne samo ekonomski  već I tržišni, jer sve što se  ne nađe u Lebanu, prva stanica je upravo Leskovac. Tako kada nam dođu posetioci traže da im pripremimo našu hranu , naše specijalitete, poput spržu, , prepeć, pitu sa sirom I jajima, kao I kupusom. Tek kada probaju shvate da je zaista kvalitetna I dobra naša hrana koju im nudimo. Uz te specijalitete neizbežna je naša povrtaska kutura. Tu pre svega milsim na papriku, paradajs, kupus, po kome smo prepoznatljivi u  čitavom regionu. Uz to higijena nam je u prvom planu I sam objekat odiše čistočom,   I mirisom naše kuhinje, tako da kapacitet našeg restorana za 60 gostuju uvek je spreman da ugosti posetioce. Cene smo podesili  I prilagodili lokanom dzepu, ne onih koji dođu sa dubokim I koji plaćaju van naše sredine po mnogo većoj ceni neogo što je kod nas.

Naš atrijum je takođe prelep za razne seminare, bankete, predavanja, jer je otvoren prostor, pod nebom  i atmosferski uticaj nemože da utiče  ništa. Tako da nam je cilj ko koristi naše usloge želimo da se oseća prijatno. Naročito je bio prijatno iznenađen onaj koji je došao u našoj kongresnoj sali, pre svega anbijentom koji pruža ta prostorija.

Takođe ono što je bio naš cilj je da se iz godinu u godinu povećava  usluge smeštajnog kapciteta u našem objektu sa kojim rapolažemo trenutno. Jer ono što je za Lebane hendikipent je smeštani kapacitet. Nadam se da će u ovoj godini da se desi pošto je Vlada repubike Srbije prepoznala naš lokalitet.

Ideja moja I predsednika privredne komore u Leskovcu je bila ta još davne 2006 godine  kada smo privatnim vozilma počeli da orgaizujemo dzipiadu . Ternskim vozilima smo krenuli kroz Radan palninu. Ali je uvek bila polazna stanica “Teodora”  zajedno sa novinarom RTS iz Leskovca Srđanom Conićem.  Tako smo od jedne male dzipajde došli do cifre od oko 50 vozila  odnosno učenika na toj smotri, koje je ujedno živa reklama našeg podneblja.

Na pitanje koje su značajnije posete,  kakva su očekivanja u ovoj godini  kad je reč o truzmu  Jović kaže: Što se tiče značajnijih poseta ja ću izdojiti par njih ali hronološkim putem. Bilo je nebrojanih grupa iz Nemačke,  Austrije, Italije, Francuske, naročito Slovenije, Republike Srpske, Bosne I Hrecegovine, Makedonije  I nešto malo Bugarske. Pošto je 2017 godine u Beogradu bio Svetski Kongres vizantologa , tako da smo imali jednu grupu od 63 vizantologa iz čitavog sveta. Posetili su lokalitet, bili naši gosti  I bili oduševljeni našom kuhinjom, odnosno našim specijalitetima koji smo im ponudili za hranu I bili prezadovoljni. Takođe neizmerno  mi je bilo zadovoljstvo poseta ministra iz Vlade Kulture Vladana Vukosavljevića  uz to dobili I donaciju za igradnju .

Zahvaljujući  učešću našem na Međunarodnom sajmu Turizma  u Beogradu 2017 godine  zainteresovanost ambasade   Indonezije, I samog ambasadora Hakija I njegova ekselencija  izrazila želju  I poesetila nas  sa njegovim atašejom I bili naši gosti. Takođe je naš gost bio I anbasador Nemačke u našj zemlji  koji se zadržao nekoliko sati  na našem lokalitetu. Takođe sam ponosan što nas je posetio jedan jedini naš predsednik Aleksandar Vučić I to februara 2019 godine  I tom prilikom obećao donaciju  renoviranje puta Caričin grad-Slišane u dužini od 11 km koja je urađena. Tom prilikom je održao I Konferenciju za štampu  u našem   kongresnom centru. Takođe je obećao 3.000.000 evra za razvoj turizma I lokaliteta Caričin grad. Što se tiče plana u ovoj godini je da se dogodi  nešto lepo  na lokalitetu Carčin grad . Da se pokrene veća mediska kampanja da  imamo više koristi od našeg lokaliteta. I da budemo pokretači I točak razvoja biznisa.

Takođe  da se izgradi jedan bugalov ili mini hotel sa 60 ležajeva ,kako bismo proširili ležajni kapacitet, koji je veliki nedostatak naše opštine. Takođe radiće se put kroz Radan planinu  koji će spajati dva dela ove planinske lepotice . On će biti dužine oko 30 km I spajaće dva okruga Jablanički I Toplički u jednu celinu. To će omogućiti brzu posetu gostuju   u ova dva okruga.

Na kraju mogu da kažem da smo za četiri godine mnogo uradili . U ovoj godini u skorije vreme potpisaćemo jednu poslovnu saradnju sa Srbijašume jer su oni vlasnici-posrednici  planine Radan.Početak će biti postavljanje jednog njihovog objekta od drveta u blizini “Teodore” koji će biti  vodič za planinu Radan.

Na kraju mogu da kažem I to da  smo otvorili širom vrata ljudima koji žele da se bave seoskim turizmom. Nažalost interesovanja je malo, neznam zbog čega, ma da imamo velikih potencijala za taj vid turizma u našoj  sredini.

Izbri su pred nama za nepun mesec dana, pa se nadam da su građani naše opštine prepoznali naš rad I uloženi trud. Da će nam dati ponovo poverenja I da nasatvimo zajenničlkim radom na poboljšanju infrastructure u našoj opštini I još boljeg razvoja turizma koji je po meni u posednje vreme posta brend Lebana .

 

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print