JugSport.net

24. april 2024.
sportski portal južne Srbije

Opština Medveđa obeležila svoju slavu Spasovdan

Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški G. G. Arsenije služio je danas Svetu arhijerejsku Liturgiju, na praznik Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdan, u Medveđi u hramu Vaznesenja Gospodnjeg. Ovo nije prvi put da Vladika niški Arsenije dolazi u Medveđu, ali je ovo prvi put posle gotovo sto godina da jedan Episkop služi Liturgiju na dan hramovne slave.

Preosvećenog Vladiku je srdačno i sa radošću dočekao verni narod, sveštenstvo i predstavnici Opštine Medveđa, na čelu sa predsednikom dr Nebojšom Arsićem.

Ovogodišnji domaćin slave bio je gospodin Nenad Perovanović, koji je ovu divnu dužnost za sledeću godinu predao gospodinu Nemanji Arsiću.

Svetom liturgijom proslavljena je i hramovna i slava Opštine Medveđa, a iako je želja i crkve i predstavnika Opštine bila da se ove godine posle mnogo godina obnovi tradicija pronošenja litije ulicama Medveđe, zbog mera opreznosti u sprečavanju širenja virusa Kovid 19, koje su još na snazi, od ovog plana se ipak odustalo.

U kabinetu predsednika održan je sastanak sa Vladikom i sveštenstvom gde je bilo reči o daljim planovima saradnje Eparhije niške i Opštine Medveđa, kao i najave da će u skorijoj budućnosti početi izgradnja crkve u Negosavlju.

Ovogodišnji domaćin opštinske slave bio je predsednik opštine dr Nebojša Arsić, koji je u svom obraćanju pomenuo da je za njega kao domaćina slave ovo važan dan, jer je po prvi put jedan Vladika osvetio slavske darove u ovoj opštini.

Pored toga, svojim ranijim brojinim posetama i humanitarnim akcijama Eparhije niške, Vladika Arsenije je Medveđu i njene stanovnike darivao napredkom na mnogim poljima.

“Zabeležen je porast nataliteta, mnoge pozitivne stvari su krenule da se odvijaju, da se završavaju bitni projekti na teritoriji opštine Medveđa,

Opštinska uprava opštine Medveđa je proglašena za najbolju opštinu u oblasti upravljanja, tako da slučajnost ili ne, posete našeg Vladike Arsenija su nam uvek donele pozitivan učinak.”

Za kraj je u obraćanju istakao da iako Vladika Arsenije ima celu nišku eparhiju kao svoju kuću, Medveđa će uvek biti njegov otvoren dom.

Čestitkom svim pravoslavnim građanima opštine Medveđa, predsednik opštine Medveđa dr Nebojša Arsić je kolač predao Nebojši Stamenkoviću koji će biti domaćin iduće godine,

a nakon toga uručio Vladiki Arseniju prigodne poklone.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print