JugSport.net

sportski portal južne Srbije

Srbi “pokorili” Francusku Albu

Lebane. Mala ali odbarana četa od tri člana po odobrenju Powerlifing  Saveza Srbije učestovala je na Master Evropskom Prvenstvu   u Francuskoj , odnosno u gradu Albi.  Učestvovalo je 266 takimačara iz 24 zemlje Evrope, od toga u kategoriji muškaraca 159 takmičara i u kategoriji žena 105 takmičarki.

Uz napomenu da su ovom prve medalje u istoriji Powerliftinga  Srbije  bilo kog sjaja, pogotovu što je ovog puta reč o zlatnim odličjima uz to dobili smo i dva Evropsak prvaka, što je još veći i značajniji uspeh za ovaj sport snege kod nas.

Takičenej se odvijalo u tri discipline čučanj, potisak sa ravnr klupe i mrtvo dizanje. Prvenstvo je pod okrivljem EPF (Evopske Powerlifting Federacije) sa doping kontrolom. Takmičari su nastupali bez dodatne opreme  u klasičnim Powerliftig opremi.

Našu Srbiju predstavljali su tri takmičara Milan Smiljanić takmičio se u diviziji M1 gde su nastupali najjaći muškarci od 40 do 49 godina  . Takmičio se u kategoriji  + 120 kg. Koji je Vicešampion sveta iz 2019 godinu.

U kategoriji čučanj podigo je težinu 280 kg i osvojio zlatnu medalju, u potisku sa ravne klupe podigo je 205 kg. i osvojio zlatnu medalju, u kategoriji mrtvo dizanje  sa podignutih 240 kg.osvojio je brinzanu medalju. Sa ukunom podignutom težinom u sve  tri kategorije od 725 kg postao je Prvak Evrope u svojoj kategoriji.

Drugi takmičar je Saša Cvetković divizija M2 najjači ljudi od 50 do 59 godine starostiu kategoriji -120 kg inače je Državni rekorder i Balkanski šampion iz 2018 godine.

Osvojio je zlatnu medalju u disciplini čučanj  sa podignutom težinu 262,5 kg, bronzanu medalju u kategoriji potisak sa ravne klupe sa podigutih 160kg  i u kategoriji mrtvo dizanje srebrnu medalju sa podignutih  275 kg  osvojio je srebrnu medalju. Tako da je sa ukupnom podignutom težinom od 697,5 kg takođe posta prvak Evrope u svojoj kategoriji.

Treći učesnik je bio  Sava Vasilevski divizija M4 do 93 kg svoje težine  gde su se takmičili najjači ljudi  starosti od +70 godina. Sava je jedan od rpvih takmičara u ovom sportu  višestuki je šampion Srbije i stare Jugoslavije.

Sava je u disciplini čučanj osvojio zlatnu medalju sa podignutih 170k.  U kategoriji mrtvo dizanje  osvojio je srebrnu medalju  sa podignutih 200 kg težine.