JugSport.net

sportski portal južne Srbije

Slavu grada pod Hisarom proneli najviše bokseri i fudbaleri   

Istorija je počela da se piše davne 1887. godine, osnivanjem prvog kluba – Streljačko društvo „Jug Bogdan“,  avgusta  meseca

U ogranizaciji Sportskog saveza opštine Prokuplje, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave ovoga rada, u velkoj sali Istoriskog muzeja „Toplica“ otvorena je izložba povodom 130 godina sporta, koji je ostavio dubok trag u istoriji grada pod Hisarom, ali i topličkog kraja.

Autori ove izložbe su  Božidar Jović, generalni sekretar Sportskog saveza Prokuplja i viši kustos istoričar i direktror muzeja Darko Žarić. Izložba vraća u daleka vremena i podseća na najznačajnije sportske uspehe

Kada je 2011. prestala sa radom Sportska sekcija osnovan je Sportski savez opštine Prokuplje

Izložbu je otvori potpredsednik opštine Prokuplja Miroljub Paunović.

Ovo je jedna divna prilika  da se svi mi podsetimo svih sportova  koji su dali veliki doprinos razvoju sporta  našeg grada i čitave Toplice. Malo je malih sredina koji se mogu pohvaliti ovako dobrim rezultatima. Nadam se da će ova izložba biti podstrek sportistima koji dolaze da im ovo bude uzor, da beleže još bolje rezultate. Da se bave sportom i odreknu loših navika. Koristim priliku da na kraju svim građanima posebno sportistima Prokuplja poželim još bolje rezultate u narednoj godini “, kazao je Paunović

Prokupački sport najbolje rezulatete zabeležio je u boksu  sedamdesetih i osmdesetih godina 20. veka, kada su  bokseri Bratislav Ristić i Fazlija Šaćirović na Svetskom prvenstvu 1978. u Beogradu postali vicešampioni sveta. Dok je BK Topličanin  u staroj Jugoslaviji pobeđivao sve klubove. Tri puta je bio vice šampion SFRJ. Zatim je fudbal bio i ostao u Prokuplju najgledanji sport. FK Topličanin je 1972. godine postao po prvi put član Druge Savezne lige  SFRJ. Sličan uspeh ponovljen je i 1992. godine u maloj Jugoslaviji.

Tim uspesima treba dodati i stonotenisere koji su 1997. ušli u Prvu stonotenisersku ligu SFRJ. Zatim su odbojkaši  2012. godine  postali članovi Prve lige Srbije. Pohvale zaslužuju i rukometaši, košarkaši, karatisti, osvajači mnogih medalja od kojih je svakako perjanica Milan Kurtić koji je bio svetski prvak u Novom Sadu 2012. godine. Tu su u poslednje vreme i dizači tegova, pre svih Dušan Savić, prvak Srbije i buduća perjanica sporta u Prokuplju.

Na izložbi su govorili i legendarni sportisti, pre svega fudbala – Zoran Banjac u ime sportista Prokuplja  kao i predsednik Sportskog saveza Dragan Milićević.

Pripala mi je velika čast i zadovoljstvo da pre svega pozdravim  sadašnje i bivše sportiste Prokuplja. Ovo je samo jedan mali deo uspeha naših sportista  u minulih 130 godina”, kazao je Milićević, zahvalivši se u ime autora i Sportskog saveza lokalnoj samoupravi na razumevanju i podršci ove značajne izložbe.

Izložba će biti otvoren mesec dana, a potom će se preseliti u Niš, Kraljevo, Beograd i Novi Sad, tamo gde najviše žive rođeni Prokupčani.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print