JugSport.net

21. april 2024.
sportski portal južne Srbije

SELEKTOR KADETSKE RUKOMETNE REPREZENTACIJE ALEKSANDAR RADOSAVLJEVIĆ

“Na jugu ima talentovane dece, ali je problem što nisu primećena pa odlaze u inostranstvo. ’’

Na nedavno održanom Sretenjskom rukometnom turniru u Žitorađi, imali smo prilike da po završetku sumiramo utiske sa prvim čovekom kadetske reprezentacije Srbije i koordinatorom za muške mlađe kategorije centralne Srbije, Aleksandrom Radosavljevićem. Razgovarali smo o pripremi za predstojeće Svetsko prvenstvo koje njega i kadete očekuje avgusta u Makedoniji, o rezultatima A selekcije, o problemima sa kojima se suočava savez kada su u pitanju mlade nade srpskog sporta, ali i o položaju rukometa na jugu, s obzirom da je u mlađim selekcijama dosta momaka iz ovog regiona naše zemlje. Radosavljević je imao interesantan komentar na to pitanje:

– Ja sam već i ranije bio u Žitorađi kao koordinator za mlađe kategorije Centralne Srbije, organizovali smo tada okupljanje gde je bilo oko 130 deteta, bilo ih je čak i iz Štrpca sa Kosova i Metohije. Od kad sam se vratio sa Evropskog prvenstva 26. avgusta organizovali smo dosta okupljanja i pokrenuli jednu rukometnu priču, koja može da preraste u rukometnu fantaziju. Jednostavno da deca sa ovih područja i iz ovih klubova, budu primećena, viđena i da konkurišu za nacionalnu selekciju. Jer smatram da su u prethodnom periodu bili neopravdano zapostavljeni i da su najviše bila forsirana deca iz Beograda i Vojvodine, zato što su imali te lige i bili su primećeni i viđeni pa su zato gravitirali na tom spisku.  – rekao je Aleksandar Radosavljević za Jugsport.
Radosavljević objašnjava da je najveći problem u tome što komšijske rukometne federacije pokušavaju da preotmu naše talentovane rukometaše sa juga i severa.
– Imamo problem zato što nam deca iz Vranja odlaze u Makedoniju, u Vojvodini Mađarska federacija naše talente pridobija, pokušava jednostavno da ono što mi selektiramo privoli u njihove federacije, jer sigurno je da su naša deca mnogo talentovanija nego njihova. Tako da to nam je glavni problem, ali mislim da ćemo to da sprečimo jer ta deca upravo odlaze što nisu primećena nisu uvažena, a poseduju kvalitet. – objasnio je Radosavljević.
Selektor kadeta dodaje da je logično da roditelji tako postupe, jer kako kaže ukoliko neki rukometaš poseduje kvalitet a nema mogućnosti da ga pokaže, logično je da će tražiti način za dokazivanjem u drugoj selekciji.
– Logično je da tako roditelji reaguju, ako je evidentno da je njihovo dete dominantno a nije pozivano za nacionalnu selekciju, logično je da se okušaju u drugim federacijama, jer je to bitno za njihove karijere. Mi ćemo se potruditi da tome stanemo na put, i da svako dete koje je talentovano dobije priliku da se pokaže u najboljem svetlu, u dresu svoje zemlje. – rekao je Aleksandar Radosavljević.

Inače, kadetska rukometna reprezentacija je učestvovala na rukometnom turniru u Žitorađi u kome je u dva meča ostvarila dve pobede I osvojila turnir, a kako je ranije naveo selektor ovaj turnir je samo uvod u pripreme za Svetsko prvenstvo koje se u avgustu održava u Makedoniji.

N. Tonić

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print