JugSport.net

19. april 2024.
sportski portal južne Srbije

OBELEŽEN DAN OPŠTINE LEBANE I SLAVA SVETI DIMITRIJE

Lebane: Na svečan način obeležen je dan opštine Lebane 8 novembar u prisiustvo velikog broja zvanica iz skoro svih opština u okouženju, kao i zvanica iz javnog, privrednog i kulturnog života, kao i odbornici i svi upošljenici opštine Lebane na čelu sa predsednikom opštine Ivanom Bogdanovićem, predsednikom Skupštine opštine Bobanom Pejićem i domaćina slave Sveti Dimitrije zaštitnika čijiji je domaćin bio zamenik predsednika Skupštine opštine Slavoljub Živković, koji je slavu predao domažinu naredne godine Bratislavu Islamoviću.

Svečanost je počela jutarnjom liturgijom u crkvi Sveti Jovana Krstitelja koju su služili otac  Hadzi Ivan Marković Arhijeriski namesnik  Jablaničkog okruga , prota jerej Stojan Pejić, jerej Živojin Stoiljković .

 

Potom je u velikoj Sali opštine Lebane predsečen slavski kolač a tu liturgiju sečenje kolača obavio je uz prisustvo pomenutih i njegovih kolega sveštenika otac  Hadzi Ivan Marković, zajedno sa  domaćinom slave Slavoljubom Živkovićem i Bratislavom Islamovićem u prisustu predsednika opštine Ivana Bogdanovića i predsednika Skupštine opštine Bobana Pejića

, a potom je kako i priliči pravom domaćinu postavljeno i posluženje za sve prisutne u sali prilikom sečenja slavskog kolača.Po prvi put se u Sali opštine Lebane obratio predsednik Ivan Bogdanović rečima:

Ovo je veliki dan za našu opštinu jer je dan opštine i opštinska slava . Uz blagoslov pravosveštenstva uz njihov blagosov odlućili smo se za ovu slavu Sveti Dimitrije zaštitnik.

Ja bih svim svojim sugrađanima poželeo srećnu slavu srećan dan opštine da u zdravlju i miru provedu , a posebno onima koji slave ovu krsnu slavu. I da naredne godine  izađemo iz ove situcaije koja je zadesila nas i čitav svet,  i da je proslavimo kako dolikuje. Još jednom srećna slava svima, živela Srbija .

U Domu Kulture u Lebanu sačekani su gosti i zvanice u holu a potom je u velikoj Sali Doma kulture doržana Svečana Akademija povodom dana opštine Lebane. Na video bimu prezentovano je sve  šta je urađeno a mnogo je urađeno od prošlog dana optine do danas u šta su se uverili svi prisutni u sali

Potom je predsednik optine prozvan da dodeli nagade i priznanja najzaslužnijima u ovom godišnjem periodu od prošle do ove proslave. Bilo je dosta prizanaja ali između ostalog  to  su Miloš Pejčić načlnik Jablaničkog okruga

, Marko Čadež  koji je dao tri terenska vozila opštinama Lebane, Medveđa i Bojnik i 10.000 000 dinara  pomoći opštine. Milici Stanković fudbalerki Mašinaca i repezentacije Srbije , za kojoj je pre skoro predsednik organizovao prijem u njegovom kabinetu.

Nagrađeni su i đaci generacije iz svih prosvetnih ustanova u Lebanu i Bošnjacu, za   odlične rezultate  u sportu nagrađena je i članica repezentacija  Sbije Maja Zlatanović.

Potom se za govrnicom pojavio i predsednik opštine Ivan Bogdanović kojo je rekao: Uložili smo mnogo napora kako bismo u ovom periodu realizovali projekte, organizovali kulturno i sportske manifestacije. Uz veliku podršku predsednika republike Srbije Aleksandra Vučića , Vlade Republike Srbije uspeli smo da realizujemo projekte od velikog značaja za naše građane.

Uspešno smo poboljšali putnu infrastukturu, uspešno organizovali po prvi put manifestaciju „Paradajsfest“ koji je okupio učenike sa ovoh prostora koji važi kao najzastupljena klutura naše opštine da se promoviše na najbolji mogući način.Brižljivo smo pratili i nagradili rad  učenika radnika, sportsista, i uspehe pojedinaca. Našli smo se pred velikim mukama usled nailaska nepogdnih vremenskih talasa,. UZ pomoć naših prijatelja uspeli smo da dođemo i pružimo pomoć do naj ugroženija stanovništva. U planu su nam veliki projekti koji su od velikog značaja za našu opštinu, otvoriti  vrata privrednicima kako iz zemlje tako i inostranstva. Vlada Republike Srbije je formirala radnu resornu grupu za unapređenje juga Srbije , sa zadacima praćenja rada i kordinacije programa, iz oblasati turizma i životne sredine.

Jedan od prvih strateških objekata radne grupe biće izgradnja puta preko Radan planine, kako bi bio povezan Jablanički i Toplički okrug  a samim tim lokalitet Caričin grad biće povezan sa drugim turističkim lokalitetima. Ovaj putni pravac  omogući će razvoj seoskog turizma takođe i zadržavanje lokanog stanovništva u južnoj Srbiji. Naš lokalitet Caričin grad-Justinijana Prima kojoj je regisdtrovan kao veliko kulturno blaga, za Srbiju predstavlja jedinstveni spomenik kulture. Ponosno mogu ponovo da kažem da smo uz pomoć predsednika Srbije Aleksndra Vučića i   i predsednice Vlade Srbije otpočeli prve korake Caričinog grada stavljanja u Unesko .

Da  iskoristim priliku da se zahvalim i onima koji su povodom dana opštine bili pozvani a nisu mogli da dođu a uputili su najiskrenije čestitke. Danas je i naša slava Svet Dimitrije u to ime pozdravljam sve moje sugrađane, i sa nadom da ćemo sledeću slavu dočekati u boljim uslovima na šta svi težimo.

Za bolje sutra svima želim mir, blagostanje i bolje  zdravlje . Srećna Slav a i Dan opštine Lebane .

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print