Наставак обиласка јавних установа на територији општине Медвеђа

Председник општине Медвеђа, Небојша Арсић је данас са својим замеником Гораном Ивановићем обишао Општинску библиотеку “Петар Петровић Његош”. Ова установа културе основана је давне 1996. године и смештена је у згради  Културног центра.

Током данашње посете, а у разговору са в.д. директором библиотеке Тијаном Пејић, било је речи о решавању проблема постојећих просторија које не задовољавају у потпуности складиштење целокупне грађе библиотеке.

Библиотека располаже фондом од преко 40.000 библиографских јединицa из свих области људског стваралаштва и сваке године набавља нови фонд. То су дела домаће и светске књижевности, али значајно место има Завичајни фонд и Легат Добросава Туровића  који садржи богате збирке фотографија, плаката, разгледница, картографске грађе, старе тапије и спискове досељавања, преписе из бугарских и црногорских  црквених и матичних књига рођених.

У току је сређивање просторије у којој ће бити смештен Легат у оснивању при овој библиотеци, а планира се и стварање Хиландарског кутка са донацијама књига из Хиландара.

Општинска библиотека за наредни период има у плану дигитализовање сакупљене грађе пок. Добросава Туровића, коју је завештао овој библиотеци док је био жив. Како би она била доступна што ширем кругу корисника у земљи и иностранству и била заштићена и сачувана, неопходно је његову преписку сачувати у дигиталној форми.

Библиотека различитим облицима деловања подстиче код свих категорија становништва, (почев од најмањег узраста и деце предшколског узраста – путем радионица, а затим и код школараца – кроз литерална такмичења), коришћење библиотеке и библиотечко – информационе грађе и извора.

V. Stevanović
Počeo davne 1995. u radiju "Caričin Grad" Lebane kao reporter, kasnije kao radio komentator u RTV "Belami" Niš . Prva pisana medijska kuća su Niške "Narodne novine" i časopis "Ribolovac". Radio za Radio Niš i TV Leskovac. Stalni dopisnik "Sportskog Žurnala" i glavni urednik Sportskog portala "Jugsport.net".
https://jugsport.net