JugSport.net

24. april 2024.
sportski portal južne Srbije

Na Vidikovcu u čast naših predaka

Medveđa: U Medveđi je danas obeležen  na svečani način dan oslobođenja Medveđe  u Velikom ratu  i proboj Slunskog fronta u prisustvu  velikog broja zvanica i  gostiju iz čitavoj Jablaničkog i Topličog kraja.

Svečanost se sastojala iz dva  dela.  Prvi obeležavanje proboja Solsunskog fronata  u Domu Kuture u Medveđi gde su otvorene postavke izloženih totema vojnika, kao i Izložba Srpske Avijatike  od 1916  do 1918 godine. Kao predstavljanje knjige „General Dušan Krtsić”.

Drugi čin ili deo održan je na Vidikovcu iznad same Medveđe  gde je otvoren Spomen kopleks   u znak zahvalnosti herojima Solunskog fronta koji su dali svoje živote.

Kako i dolikuje pravom domaćinu kao što je predsednik opštine Medveđa dr Nebojša Arsić  u svom kabinetu pre početka svečanosti primio je Vladiku Arsenije sa njegovom delegacijiom, a potom su se preselili u Domu Kulture.

Na počektu prisutnima se obratio Nebojša  Jakšić  diretor Kulturnog centra koji se najpre obratio rečima: Najpre da Vas sve pozdravim ispred Kulturnog centra Medveđe, da Vam poželim priajtnu dobrodošlicu i ostatak dana. Možda će da nas ovo vreme malo poremeti. Kultuni centar Medveđe za tri godine svog postojanja nastavlja sa  obeležavanjem  važnih datuma  u našoj svetloj istoriji.

  Takođe 2018 godine imali smo obeležavanje proboja Solunskog fronta i sto godina od završetka i pobede u Velikom ratu. MI smo to obeležili jednom multi medijalnom  istoriskom dramom u našoj produkciji pod pokroviteljstvom  Ministarstva Kulture  i Informisanja. Prošle godine 2019  imali smo jedan veliki jubilej 800 godina od  postojanaj Srpske pravoslavne crkve.

Takođe smo i to obeležili jednim multimeijalnim recitalom,  isto pod pokrovitelstvom Minstartsva Kuture i Informisanja. Danas  smo tu da obeležimo i da se setimo naših junaka, iz Prvog Svetskog rata. Danas  smo priredili  dve izložbe  i imamo promociju knjige . Prvi deo izložbe se nalazi u holu. To je  ustvari totemi, uniforme   Srpske vojske .

Danas ovde imamo i goste  koji su prisutni.  Znači imamo promciju knjige „General Dušan Krstić“, upravo imamo goste koji će da nam malo približe to vreme. Izložbu su priredili Savez boračkih organizacija Repubilike Srbije, Ministartvo za  rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Repubilke Srbije , Ognjen (V) Petrović, Predrag (V) Mladenović, i Centar za poslovne veštine

. Radi se o Srpskoj avijatici u peridu od 1916 do 1918 godine., a lzložba se zove „Orlovi sa Kajmačalana“ . što se tiče promocije knjige dans imamo goste, storičare umetnosti. Danas su nam gosti gospodin Goran Vasić, gospođa Sanja  Radetić- Vorotović , gospodin Dimitije Vorotović, gospodin Goran Radomirović.

Prva aktivnost koju smo danas imali je iz Osnonve škole gde su deca igrala video igrice „Proboj Slunksog fronta“ , dobili smo rezultate i mislim da su ohrabrujući , jer su za najmanje vreme rešili bitku.   Podeljene su nagrade naboljim učenicima a predsednik opštine Medveđa dr Nebojša Arsić se prvi put obratio javnosti rečima:

Meni je izuzetna čast da u ime opštine Medveđa pozdravim sve goste na ovaj divan dan, ponosan za našu slobodarsku Gornju Jablanicu kada je Dunavska divizija 1918 godine  na današnji dan oslobodila Medveđu, nakon proboja Solunskog fronta.  Mi smo opština koja poštuje tradicije ne zaboravlja svoje pretke, kao i sve spomenike koje su izgradili naši predci,  podržava i ujedno gradi nove. Danas je prilika kada ćemo  da osveštamo  i da otvorimo jedan novi spomen  kopleks  na Vidikovcu iznad Medveđe. On će takođe služiti za ponos našim pokolenjima.

Ovim ćemo upoznati sve  i podsetiti šta se sve dogodilo te davne 1918 godine na današnji datum. Ono što me posebno raduje i što želim da istaknem da je stožar državnosti  Srbije  narod, crkva i vojska čije prisustvo ovde svakog trenutka očekujemo. Presecanjem vrpce na Vidikovcu će pokazati da Srpski narod ide putem napredka, a on će biti veleiki koliko poštujemo istoriju i koliko poštujemo naše pretke, jer naša istorija je zaista svetla i junačka. A Gornja Jablanica je oduvek bila slobodarska i takva će ostati. Ja uvek kažem mi smo na adminstartivnoj linij, granica nam je na Prokletijama, a uvek i kažem četo da je Medveđa i srce Srbije. Još jednom svima hvala koji ste došli da uveličate ovaj dan.

Potom se  delegacija i svi prisutni u Domu Kuture preselili na Vidikovac, gde je i bila centralna manifestacija obeležavanje proboja Solunskog fronta, polaganjem venaca i osvešetenja sponemika. Po osvešetnju sponeika na Vidikovcu  svim prisutniam se obratio Vladika Arsenije koji je rekao:

Poštovane sestre i braću na ovaj značajan i veliki  datum  6 oktobar Medveđa je oslobođena nakog proboja Slounskog fronta, od okupatorske vojske Austrougarske i Bugarske, mi smo se ovde sastali da osvešptimo smomenik junacima  Topličkog i Jablaničkog ustanka ali i ostalih vojnika i vojskovođa koji su položili svoje živote za slobodu svoje otadzbine i očuvanju svoga naroda i svoga ognjišta.

Naša vojska je bila primorana da na čelu sa svojim kraljem da napusti svoju otadzbinu i preko Albanije ode sa vojskom ka Krf. Potom je govorio o ugašenim Ustancima u Topličkom I Jablaničkom kraju, jer narod nije mogao da čeka povratak vojska a da trpi gologte koje je  doživljavao od neprijatelja.

Vence su položili  najpre predsednik opštine Medveđa dr Nebojša Arsić   sa svojim delegacijom I odali poštu poginulim borcima .

Zatim predstavnici Vojske Srbije, predsednici optine Lebane, Bojnika, Kuršumlije.

Predtavnici Repubiličkog odbora Saveza potomaka boraca1912 -1920 god,  iz Beograda, Požarevca, Leskovca, Lebana, Bojnika. Medveđe.

Predstavnci udruženaj boraca NOR-a 1941- 1945 iz Medveđe,

Predsavnicu  Udruženaj boraca ratnih veterana Srbije I Medveđe.

Predstavnici  Udruženja iz Lebana “ samo sloga srbina spašava”.

Potom je predsednik opštine  Medveđa dr Nebojša Arsić I Vladika Arsenijem I generalom Slađanom Stamenkovićem sinbolično presekli vrpcu   na  Vidikovcu I zvanično otvore spomen kopleks.

Posle  govora Tomislava Tomića podpredsednika  Repubiličkog odbora Saveza potomaka boraca rata 1912-1920   I recital Jelene Petrović učenice  osnovne škole “Gornja Jablanica” iz Medveđe. Kao I profesira dr Dejana Antića.

  Na kraju se ponovo  obratio predsednik opštine Medveđa dr Nebojša Arsić koji je  govorio o značaju ovog sponenika za buduće pokolenja Gornje Jablanice I ponovio u neku ruku  govor koji je već predhodno održao u Domu Kulture u Meveđeđi. Samo je dodao  da se pobedom ponosimo “žrtve prinete “oltaru slobode nikada ne zaboravljamo .

Sadašnjost I budućnost vidimo  u prijateljstvu  I saradnji sa onima sa kojima smo nekad vojevali –nikada je osvajajući tuđe  veće braneći svoje.  Na kraju se zahvalio svima onima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj veliki dan ne samo za Medveđu već čitavu Gornju Jablanicu.

Na kraju treba pomenuti da je vokalni sastav “Libero” upriličio sam događaj I program obeležavanja proboja Solunskog fronta I  dan oslobađanja Medveđe  svojim prigodnim programom .

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print