JugSport.net

24. april 2024.
sportski portal južne Srbije

Na “južnoj pruzi” lopta kreće

Lebane: Letnja pauza je prošla,  timovi odnosno lige pod patronatom FS-RIS-a gde pripadaju Srpska fudbalska liga istok i sve četiri Zone Istok, Zapad, Jug i Centar, pripremni perod iskoristili su i pored velikih vrućina da se što bolje pripreme i spremno dočekaju prvenstvene duele. Na Srpskoligaškom istoku  liga je smanjena sa 18 na 16 klubova. Jedina Zona-jug će startovati sa 17 klubova, dali će neko umeđuvremenu postati 18 član to je na čelnicima FS_RIS-a  da odluče.Izvršene su teritorijalne promene, tako da skoro sve četri zone imaju drugačiji izgled. Sada je Zona- jug zadržala svoj naziv ali je sačinjavaju klubovi iz Jablaničkog , Topličkog i Pčinjskog okruga.  Zona –istok čine klubovi iz Pirotkog, Borskog i Zaječarskog okruga. Zona Centar to su klubovi iz Niša i okolinih Mesnih  seoskih zajednica, gde je prilika da ti klubovi pokažu dali kao klubovi po organizaciji mogu da se uporede sa klubovima iz gradskih sredina. Dosta je novih klubova. Troškovi putovanja će bti takođe dosta smanjeni. Dali će kvaitet biti na zavidnom nivou to sve zavisi od samih klubova koji sačinjavaju Zona-centar. Zona –zapd sačinjavaju klubovi iz Pomoravskog i Rasinskog okruga, tako da će i ovde teritorijalno klubovi biti blizu i neće iziskovati duga putovanja na gostovanju.

SRPSKA LIGA-ISTOK

 

U Srpskoj fudbalskoj ligi istok u prvom kolu koje je kao što rekosmona programu  ovog vikenda igraju se osam utakmica. Od toga prvog dana pet I drugog dana vikenda još preostalih tri duela.  Po svoj prilici derbi prvog dana vikenda biće u Leskovcu između GFK Dubočice I Budućnosti iz Popovca. Obe ekipe žele gornji deo tabele, pa je već na startu prilika da pokažu svoje fudbalsko umeće. Pobednik će biti tim koji pokaže više znanja, želje  inspiracije za uspešan start  ovog dela prvenstva.

Drugi duel takođe je vredan pažnje u Bošnjacu između domaćeg Jedinstva I Moravac-Oriona iz Mrštana. Dva tima iz komšiluka ali ljuti protivnici na terenu. Bilo da se igralo u Bošnjacu li Mrštanu ishod je bio uvek krajnje neizvestan.  Novaljiaj  u ligi OFK Topličanin dočekuje Trtsenik PPT, jedini predstavnik koji nije bio na Konferensciji u Knjaževcu. Dali je to samo propust ili je nešto drugo upitanju bićemo u prilici da vidmo već na startu u subotu u Prokuplju. Bivši Super ligaš Jagodina je konsolidovla svoje redove. Dovela pojačanja I u duelu sa novalijom u ligi Rembasom iz Resavice koji je “uskočio” umesto Zaplanjca iz Gadzinog Hana je izraziti favorit.

I peta utakmica prvog dana vikeda je u Prahovu između domaćeg Dunava I OFK Sinđelića iz Niša, koji najavljuje juriš na sam vrh tabele. Popularni “orlići” po sistemu “ toplo-hlado” čas istupaju iz ligu  nemaju sredstva da se takmiče, tek odjednom su kandidati za osvajanje prvog mesta. Takoreći postala je svakodnevnica u ovom Niškom Srpskoligašu.

Preostala tri duela drugog dana vikenda su ništa manje nezanimljive nego prvog dana. Radan sa dosta izmenjenim sastavom I pojačanjma dočekuje na startu novajliju Timočanina iz Knjaževca. I jedni I drugi su željni uspeha, dugo godina nisu bili rivali, pa nedelja je prilika za dobar fudbal kraja Jablanice u Lebanu. Druge dve su utakmice koje se igraju u jutarnjem “matineu” u Nišu na Niškom Bubnju I u Paraćinu. Prvi par je u Nišu gdese sastaju   Car Konstantin I Temnić 1936 iz Varvarina. Na  toj utakmci će se videti koliko I sa kojim timom će startovati tim iz Varvarina. Dok su “carići” dosta podmaldili svoj sastav, Pa  po svoj prilici neće biti onog pravog derbija, koji je bio do sada. Možda će I ovu predpostavku da klubovi demantuju kvaitetnom fudbalksom partijom. I poslednja utakmica je u Paraćinu gde SFS Borac dočekuje još jednog novajliju Vlasinu iz Vlasotinca. Povratak posle nekoliko godina apsinencije je prilika za Vlasotinčane da dokažu da nisu slučajno u ovom rangu.

Sve utakmice počinju u 17 časova osim dve  u Nišu I Paračinu u nedelju od 11 sati.

ZONA-JUG

Prvog dana vikenda na program su samo tri utakmice. U Kuršumliji OFK Kosanica će ugostiti sve bolju Slogu iz Leskovca, koja je finalist Kupa FS – RIS-a, pa će to po svoj prilci biti dobra fudbalska partija. Pobednik je neizvsetan do samog kraja. U Trgovištu Pčinja želi da svima stavi do znanja da  od prvog kola će silovito krenuti u borbi za sam vrh na tabeli. Da  po prvi put naprave istoriski uspeh ovog kluba. Teća  utakmica je u Bujnaovcu na “Baza-jug” gde će  FK Nebseki anđeli da ugoste novajliju u zoni ekipu Čekmin, ma da su I oni povrtaniciu posle godinu dana u ovom rangu. Drugog dana su na programu pet utakmica. U Gornjem Stopanju Jedinstvo će ugostiti Žitorađu, duel koji će biti jako intersantan jer se očekuje dobar fudbal . U Blacu Jatrebac će ugostiti novajliju Bobište gde se očekuje dobra fudbalska predstava. Akademija-10 iz Prokuplja takođe po prvi put igra u ovom rangu takmičenja. Za protivnika će imati jako dobar I ikusan tim iz Vladičinog Hana FK Moravu, pa će kao novajlija trebati da uloži dosta truda do pobede, jer iz V. Hana stižu najve da imaju tim za sam vrh tabele . Jabnaica iz Medveđe je konsolidoval svoje redove. Doveli su nekoliko pojačanja I najavljuju prvu pobedu u duelu sa novim članom Svetlosti iz Badnjevca. I na kraju Vrnjska banja će ugostiti jedinog predstavnika sa Kosova I Metohije Fk Polet 1980 iz Lapljeg sela kod Prištine, gde treba očekivati pre svega jednu fer I korktnu igru oba tima.

ZONA- CENTAR

Za razliku od  ostalih liga, u ovoj zoni sve utakmice ovog vikeda su  na program u nedelju drugog dana vikenda. Zona –centar ili bolje nazvati je Niška zona je sa jednim jedinim timom iz Niša to je OFK Niš. Ostalih sui z okruženja, najviše iz Mesnih seoskih zajednica okoline Niša. U Malošištu istoimeni  tim dočekuje Rudar iz Jelašnice koji je novaljija u ovom rangu. Drugi par je u Ražnju gde Bukoviok dočekuje   Napredak iz Aleksinca koji se posle dugo godina ponovo vratio u ovom rangu takmičenja. Komšiski derbi dva tima koji treba pokažu dobar fudbal. Morava iz Žitkovca takođe novi član zone dočekuje Jedinstvo iz Gornjeg Matejevca, oba kluba su novaljije, pa je to prilika da se oprobaju u višem rangu takmiečnja po prvi put kao zonaši. Derbi prvog kola je na Niškom Panteleju gde se po  imenu sastaju dva tima koja bi trebalo da budu glavni kandidati za titulu prvaka.  U Orljanu istoimeni klub će ugostiti Moravicu iz Subotinca, koja je u minulom prvenstvu bila u sam vrh na početku, potom su posustali . U Balajncu Zemljoradnik  će ugostiti Svrljig I to je prilika  za domaći na da vidi koliko je kadar u ovom rangu takmičenja da se nosi sa svim timovima. U Belotincu Naša krila- 1936  dočekuju Mladost iz Medoševca, dva iskusna zonaša pa je to prilika za dobru fudbalsku predstavu. U Brzom Brodu istoimeni zonaš će dočekati novajliju Vrtište gde bi trebao da ljubitelji fudbal vide duel dva kvalitetna tima.

ZONA- ISTOK

U Zona-istok na programu su  prvog dana vikenda samo tri utakmice,  narednog dana takođe tri dok  su dve odložene  između Tanaska Rajića I Balkanskog. Dok za sredu između Slatine  I Majdanpeka. Prvog dana Timok 1919 je favorit u duelu sa Rajkom Mitićem iz Bele Palanke. Druga utakmica je u Kladovu između Đerdapa  I OFK Bora, gde je takođe domaćin apsolutni favori. Treća utakmica je BSK iz Bogovine I novajlija  OFK 019 iz  Zaječara koji je prvi put  član zone.  U nedelju su  na progamu takođe tri utakmice. U Babušnici Lužnica dočekuje Jedinstvo iz Pirota, druga utakmica je u Zaječaru između Kablovi I Rtnja iz Boljevca I treća u Negotinu između Hajduk Veljka I Brodoremonta. U sve  tri  utakmice domaćin  je u prednsoti, zbog svog terena, ostalo je ko pokaže više na terenu taj će pobediti.

 

ZONA-ZAPAD

U Zona-zapad takođe  se igraju prvog dana samo tri utkmice. U Despotovcu Sloga dočekuje Jastrebac iz Velikog Šiljegovca gde je favrit. Druga  utakmica je u Paraćinu gde Jedinstvo dočekuje  u goste novajliju Mačkovac. Apslutni favorit je domaćin . Treća utakmica je  u Mijatovcu gde je domaćin Morava iz Ćuprije I dočekuje Jedinstvo 1936 iz Kruševca . Igra se na neutralnom terenu pa je ishod neizvestan.

U nedelju drugog dana igraju se čak pet utakmica. U Kušiljevu istoimeni klub je domaćin Meševu. Duel dvojice novajlije je prilika da se vidi ko je bolji tim za ovaj rang. U Obražu Juhor ne svom terenu domaćin Levaču iz Rekovca, duel dva stara zonaša u ovom rangu I prilika za dobru fudbalsku predstavu. U Aleksandrovcu Župa je domaćin  na svom terenu ekipi Blagotin gde je apsolutni favorit.Još jedan duel dva stara zonaša izmežu Jedinstva  I Bošnjana u Mijatovcu. Dok polsednji par je izmešu OFK Lugomira I Radničkog iz Svilajnca gde bi gosti trebalo da budu favorite . Ukoliko žele već na startu da najve juriš na sam vrh tabele.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print