JugSport.net

24. april 2024.
sportski portal južne Srbije

Lokalna samouprava u službi fudbala

Fudbalski savez grada Pirota na čijem je čelu predsednik Vladica Tošić, može se pohvaliti da izuzetno dobro radi i fukcioniše, pre svega razumevanjem lokalne samouprave grada Pirota na čijem je čelu prvi čovek ove opštine Mg.Vladan Vasić koji itekako ima sluha za razoj sporta u ovom gradu na istoku Srbije.

Na početku našeg razgovora predsednik Vladica Tošić specijano za naš portal kaže: Naš savez je jedan od najorgaizovaniji u čitavom FS-RIS-u Rad gradskog fudbalskog saveza prati lokana samouprava grada Pirota U svom sastavu imamo 36 klubova fudbalskih, 3 futsal kluba, ženski fudbalski klub, sekciju za bazični fudbal. Imamo saradnju sa svih njih I tako da slobodno mogu da kažem da smo vrlo organizovani. Lokalna samouprava u potpunosti pokriva finansiski sva ligaška takmičenja ovih klubova. Uz dve lige seniora Okružna liga koja broji 18 klubova isto toliko ima I Gradska liga. Takođe lokalna samouprava podržava klubove kroz njihovih Mesnih Zajednica. Tako da slobodno možemo da kažemo da bez pomoći njihove klubovi nebi mogli da normalno egzistiraju u svom postojanju I radu. Sledeći standard koji hoćemo da podignemo na jednom većem nivou to je rad sa mlađim kategorijama . Svaki klub je u obavezi da ima po jednu mlađu kategoriju koja se takođe uključuje u takmičenje. Veliki je entuzijazam ekipa I njihovog rukovodstva na fudbalskim terenimaje itekako primetan. Naš cilj je da sačuvamo postojeće klubove I da pokušamo da osnujemo nove klubove. Imamo problem sa polulacijom stanovništva na istoku Srbije ali mi zaista nemamo taj problem ali se nažalost nazire taj nedostatak dece koje je sve manje na fudbalskim terenima.

Na pitanje upućeno predsedniku Tošiću dali nešto nedostaje fudbalu u Pirotu?

Grad Pirot ima uređenu jednu odličnu infrastukturu kad je reč o fudbalskim terenima. Takođe u službi fudbala imamo I Halu sportova, Balon halu, zatvoreni bazen, svi klubovi imaju fudbalske terene, takođe se ponosimo kompleksom FK Radanički koji je jedan od najlepših u Srbiji. Sve te terene lokana samouprav grada Pirota održava I želi da ih sačuva bar u tom stanju u kavom su. Ono što je vrlo važno u planu je u skorije vreme uz podršku FS Srbije I FS-RIS-a izgradnja velikog terena sa veštačkom travom.

Velika pažnja se posvećuje razvoju ženkog fudbala u Pirotu?

Da baš tako u poslednje vreme se mnogo ulaže u razvoju ženskog fudbal u Pirotu. ŽFK Jedinstvo je ponos grada Pirota. U svom sastavu imamo tri selekcije , koje su uključene u takmičenje po svojim kategorijama. Broje oko 60 članica što je za svaku pohavalu. I u buduće ćemo još više raditi na populaciji ovog sporta u našem gradu. Da što više devojčica privolimo da se bave fudbalom. To je cilj svih nas sportskih radnika u Pirotu I nadam se da ćemo uspeti u tome.

Kakva je saradnja sa Sudiskom organizacijom grada Pirota?

Sa njih imamo više negi dobru saradnju. Imamo dosta mladih sudija. Ono što nas raduje sve nas je da trenutno imamo 4 sudije ženskog pola. Očekujem da se taj broj do kraja godine pone na oko njih desetak. Sve njih ćemo uključiti u rad, tako da očekujemo da će masovnost dati još bolji kvaitet kad je reč o sudiskoj organizaciji.

Povećali ste broj delgata- sportskih radnika u FS-RIS?

Pirotski okrug ove godine ima 3 kluba koji se takmiče u Zona-jug.Taj broj će se iduće godine povećati na pet klubova posle reformisanja klubova zonksog stepena takmičenja na teritoriji FS – RIS. FK Radnički je nažalost ispao iz Prve lige Srbije, sada se takmiči u Srpskoj ligi-istok. UIz pomoć lokalne samouprave grada Pirota nastojimo da se taj standard podigne I da oni budu prepoznatljivi u celoj Srbiji, naravno uz pomoć FS Srbije I FS RIS-a. Ono što bih rekao na kraju ponosni smo što imamo što drugi nemaju u Srbiji. To je upravo održani 62 za redom Turnir grada Pirota u velikom fudbalu, koji se svake godine završava na dan optine 28 avgusta kada se igra I finalna utakmica. Ove godine je bilo 16 klubova. Svake godine je sve više I više klubova koji se uključuju u ovo takmičenje. Pravo nastupa imaju klubovi ispod Zonskog stepena takmičenja. Tako da se fudbal u Pirotu dobro kotira, činimo sve da postižemo još bolje rezultate I verujem da ćemo u tome uspeti.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print