JugSport.net

sportski portal južne Srbije

Lebane ponovo dobija svoje srce i dušu

Lebane: Mali gradić na jugu Srbije , koji leži na reci Jablanici polako dobija svoju dušu i srce, koju je ova mala sredina imala pre pojave pandemije virusa  Korona.

Život se pokao vraća u normalu, sve je oživeo ovih prvih majskih dana, ulice su  pune prolaznika, zelene pijace pune ranih poljoprivrednih proizvda , kako tako ostalim potrebštinama za građane ove sredine. Pijačan dan petak, posle dužeg vrenena je ponovo posećen ljudima iz obižnjih seoskih sredina.

Ukidanje policijskog časa za starije ljude od 65 godina i više je takođe izmamilo na ulicama, koji šetaju sa svojim najmilijima. Ali disciplinovano i odgovorno, poštujući mere Vldae Repubike Srbije. Čuje  se po prvi put i graja onih najmlađih stanovnika, dok je lavež  pasa samo potvrdio da se život vraća polako ali sigurno u normalnu svakodnevnicu.

Jedan od mnogih zadovoljnih čelnih ljudi ove opštine je komadant kriznog štaba, predsednik opštine Ivan Bogdanović , specijalno za naš portal je rekao: Ublažavanjem mera Vlade Repubilke Srbije posebno  za građane starije od 65 godina i više, najvljuje brzi povradak svih nas u normalan život. Posebno me kao prvog čoveka ove sredine raduje podatak da svi poštuju mere koje su još uvek na snazi. To je poštovanje fizičke udaljenosti, na sebi većina njih nose maske i zaštitne rukavice. Posebno sam to primetio kod starija lica, što je za svaku pohvalu.

Opštinska lokalna samouprava je počela rad u kompletnom sastavu od 7 maja. Takođe je i Dom Kulure otvren, Turistička organizacija „Teodora“ takođe je krenula za radom , da sve učine da sezonu spremno dočekju za turiste. Radno vreme svih prodvnica kako prehranbenih, tako i ostalih delatnosti su ponovo vratili svoje staro radno vreme. Prodavnice sa kineskom robom su takođe ponovo od  ukidanja policijksog časa otvrene. Otvranje i puštanje u rad Dečijeg vrtića zakazan je za 11 maj. Tako da su svi privredni sublekti počeli sa radom punim kapcitetom. Pijačan dan kod nas petak, je takođe bio ponovo pun naših građana, kao i onih sa strane, koji svoje prozivode došli da palsiraju na našim pijacama.

U veliko se radi na dodelu paketa ovih dana za najugrožene stanovnike naše opštine. Da ne govorim o poljoprivdenicima koji svoje prolećne radove uvode u završnoj fazi, tako da se nadamo da ćemo vrlo brzo da se vratimo u norlan život.

Jedino što je još uvek u pripravnosti to je Dom Zdravlja u Lebanu koji još uvek funkcioniše po preporuci  Vlade Repubike Srbije. Kovid anbulanta još uvek radi, takođe svaki građanin koji treba da uđe u dom Zdravlja predhodno je podvrgnut kontrolom pregledu, jer nesmeno da prepustimo ništa slućaju, jer Trijažna anbulanta radi non stop za sve građane. Lebane je sredina gde je registrovano zvanično po nekim podacima medija samo 17 pacienta oboleli korona virusom .

Međutim direktor ove zdravstvene ustanove  Vladan Stanojević bio je kratak u svojoj izjavi: Od pojave korone virusa, odnosno formranje naše službe pri Domu Zdravlja u Lebanu do današnjeg dana uzorkovano je 317 pacijenta, rezultati su stigli za 251 pacijenta, od toga su pozitivni 12 pacijenta.

O ostalim pacijentima koji su  po zdravstvenim ustanovama nemamo van naše optine,nemamo tačan broj podakata. Kako ih budemo dobijali tako ćemo ih i objavljivati. Inače mi smo i dalje u istom stepenu pripravnosti kao od prvog dana. Sve službe pa i Kovid anbulanta su u funkciji i biće sve dok to bude potrebno.

Što se tiče Policiske stanice u Lebanu, tamo sve fukcioniše normalo kao i za vreme policiksog časa, sve službe su na svojim zadacima i nema nikavih problema u radu.

Odvijaju se normalne aktivnosti kao i za vreme policiskog časa. Ovih dana se očekuje da počne sa primanje i izvršavanja usluga registarcije vozila, ličnih karata i drugih poslova koje obavlja ova služba za potrebe građana.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print