JugSport.net

sportski portal južne Srbije

KUDA IDE FUDBAL NA „JUŽNOJ PRUZI“

Lebane:Kao Vlasnik sportskog portala“JUGSPORT.NET“ možda po meni naj čitanijeg na jugu Srbije jer radim časno i pošteno od Kladova do Trgovišta, Kuršumlije i Despotovaca . Dopisnik sam i Sportskog Žurnala i slobodno mogu da kažem bez ijedne jedine mrlje u svom trodeceniskom radu u ovom poslu.I Voleo bih da  se javi neko kome sam uzeo dinar za ono što sam napisao ili dok sam bio delegat da sam reko nekom sudiji danas sudiš da dobije gost ili da dobije domaćin.

Međutim dešavanja u fudbalu su izgubila svaki kompas pa ću ne sa kritikama nego sa istinitim činjenicama krenuti od samog vrha a to je Fudbalksi savez regiona istočne Srbije na čijem je čelu da ili nese nalazi  Novica Tončev to javnosti nije jasno. Po nekim parametrima funkcija predsednika je zamrznuta i Novice nigde nema niti da se u javnosti oglasi njegov zamenik koliko znam ako ne grešeim Miroslav Milivojević predsednik Car Konstantina koji izgleeda još uvek nemože da se pomiri sa činjenicom da je posle časnog poraza u Lebanu od Radana morao u rang niže i tu ne miruje piše žalbe protiv OFK Sinđelića od koga je časno i pošteno izgubio (3:1) i dosetili se nekog pečata i žalba da dobije utakmicu službenim rezultatom, jer je OFK Sinđelić jedini konurent za prvo mesto i najbolji tim u Zona centra bar tako kažu svi poznavaoci fudbala u Nišu. Nije zaboravio ni Radanu što je tim iz Lebana bio bolji u Lebanu i časno pobedio , zato sada u Zona jug sudije na svakoj utakmici su protiv Lebančana i tek će na proleće Radan doživčljavati neprijatnosti .

Sudije za to nisu krive to su mladi momci koji dođu većina njih na listi zone ili Srpske lige preko „strine i stričevce“ i dođu na utakmici i oštete tim koji je recimo prešao od Medveđe put do Vranjska banaje, potrošio novac koji jedva se dovijaju do njega, ali ih niko ne pita, sudije su zaštićene i ukoliko reaguješ sledi drastična kazna poput recimo što su kažnjenju OFK Topličanin, Radan, Naša krila 1936 zbog sudiske nepravde koju su im sudije nanenele ali oni su nekažnjenji nego klubovi.

Zar  SSSO  FS RIS-a dala pištaljku i dalje da sudi recimo sudija iz Prokuplja Saviću koji je na utakmici u Bojniku na utakmici Pusta reka-Alakince činio sudiska čuda. Nije on kriv on je dobio zadatak plitkog je ljudskog karaktera dobio je obećanje od čelnikada će na rang više ako gost dobije  i Alakince je pobedilo, a da FK Pusta reka nije bila upravu i prilikom izvođenja penala kada golman Siniša Stanković stoji uz stativu ali je bio na liniji i nakon toga igrači Puste reke šetaju po terenu. Da nisu umešani oko te lakrdije sudiska organizacija i čelnici FS RIS-a  onda bi Bojničani bili kažnjeni. Zašto nisu kažnjeni pa čist i jasan odgovor bili su u pravu i nalogodavac je bio svetsan  da  je to njihovo delo. Fudbal je tog dana u Bojniku pocrveneo, ali su od te utakmice  oni koji su gurali Alakince u rang više da neće moći   jer je javnost upoznata sa svim dešavanjima, čak i oni koji su ih gurali morali su korak unazad.

Ovih dana mi se oglasio i predsednik FK Naša krila 1936 iz Belotinca Srđan Stevanović želi javnosti da iznese šta je sve rađeno sa njegovom klubom jesenas i ukoliko mi bude dostavio objaviću njegovu izjavu, jer je čovek mnogo uložio novca u taj klub,zasužan je sportski radnik  ali  zamerio se nekom iz vrha FS RIS-a i mora da trpi frokture kluba. A takvih ko Stevanovića je sve manje i manje će ih biti jer neće da rasipaju novac bada a da ih neko kažnjava drastično i ponižava njihov rad i dtrud.Kažu pojedinciiz Niša koji prte fudbal  da je retko bila utakmica recimo gde timu iz Belotinca nije sviran  kazneni udarac i druge neprijatnosti, pa uz to što si maltretiran plati i kaznu

Pisao sam i ja lično kako su me skinuli sa liste delegata Zona jug gde nisam napravio nijednu grešku niti se je neko klub požalio na moje delegiranje. Ali  nisam smeo da se zamemerim a kad saam im trebao da pišem onda sam im bio desna ruka.  A o sudijama neću da pričam kako su bili ispoštovani put utakmici gde smo delegirani bili sokovima, sendvičima, voćem, slatkišima i to mi je drago što će se sećati mene kao dalegata, jedinog koji ih je cenio i poštovao, i suđenje je bilo     svuda kako treba jer moja izreka je bila njima „Uvaži domaćina zaštiti gosta“

Zašto sam izbrisaan sa liste delegata zato što sam se zamerio Jovanu Grujiću časnim i poštenim izvreštajem sa utakmice u Prokuplju OFK Topličanin –Radana kada je glavni sudija Stojanović iz Knjaževca drastično oštetio Radana. Na toj utakmici kao objektivan novinar u Žurnalu su tri igrača OFK Topličanina bili u timu kola, odigrali dobro i bili dobili visoke ocene a sudija nisku, jer i bez njegove pomoći domaćin bi možda dobio . To je smetalo Jovanu Grujiću, tražio moju suspenziju, i čim sam otišo na sledećem seminaru gle čoveka osvetnika. Mislio je da sam ja delegat koji se provlaći radi imena pa je svim delegatima podelio delegatska pitanja  meni mnogo teža sudiska pitanja. Na njegovu žalost položio sam imao sam 18 od 20 pitanja tačnih . Kada mi se je  javno izvinio presedavajući Jovan Božović iz Pirota , ja sam reko nema potrebe vi da mi se izvinjavate već je to Jovan Grujić namerno uradio. Stajao je pored izlazna vrata pored neke panoe listao telefon i ćutao, čak i kada sam mu u prolazu pri izlasku rekao da ga je sramota, kojim se trikovima služi, ćutao j eništa nije rekao kao skamenjen.

Još veća nepravda prema meni prošlog leta  kada je iz FS-JO poslat mejl uredno na vreme da se stavim kao delegat Srpske lige na predlog FK Radana i OFS Lebane on je obrisan kojeg j e poslao generalni sekretar FSJO Dušan Petković u šta se je Miroslav Milivojević u telefonskom razgovoru u moje prisustvo uverio da je to tačno od Dušana i da je poslato……… Kako vas nije sramota pojedince koji sedite u kancelarije FS RIS-a  ali zato što tu sedite i jurite po čelnicima jedan od njhih nije bio ni delegat na zoni već odmah na Srpskoj ligi a sada je već na Prvoj i Super ligi Srbije  …… Sramota šta se sve  radi  u FS RIS-u kažnjavate klubove birate rangove gde ćete da sudite i gde će da budete delegati a mi iz unutrašnjosti neznamo dal je možda lopta okrugla po važem shvatanju. Koliko samo ima delegata na zoni i Srpskoj ligi iz Pčinjskog okruga  a zna se koji je paritet delegata u odnsosu na klubovima. Verovatno u tim klubovima znaju da igraju fudbal ali nepoznaju fudbalska pravila.Verovatno ko iz ovog okruga poželi javi se glavnom i stavljen je na listi, isti je slućaj i sa  sudijama.

Zbog takvog ponašanja nema ni sastanka klubova, pojedini klubovi odustaju od takmičenje i tek će da odustaju jer su napravljene čak četiri zone  u FS RIS-u  a dosta njih nebi moglai da igraju ni u Međuopštinskim ligama, pa fudblska bruka sa Srpskom ligom uziman novac kluboivima koji nisu na tabeli a žele u viši rang kao kotizacija i svi su ispali osim FK Timoka koji j eotišo rang više.

Ako se nastavi ovakvo vođenje   FS RIS-a  u prolećnom delu biće još odustajanja klubova jer proleće tek donosi  loša suđenja, nameštanje rezultata i mnogi klubovi će   odustati  zašto da u ovoj besparici troše novac  a sa druge strane nisu zaštićeni već su upravo zaštićeni oni koji ih oštećuju na utakmicama i teraju u ambis. Sudije te pokradu ti se buniš i za to budeš debelo kažnjen, zato na seminarima komesari govore neželimo ni reć kritike o suđnju i onda buniš se kazne pljute, što je metod rada sadašnjeg rukovodstva FS-RIS-a …………Možda će i pose ove istine biti zvaničnog saopštenja  za javnost FS RIS-a  da se ne kritikuje rad negativan, već da oni rade časno i pošteno i po propozicijama.

Treba a doći na čelu FS RIS-a časni I pošteni sportski radnici koji dosad nisu ukaljali obraz na fudbalksom terenu, koji će raditi za dobrobit fudbala I klubova, zaštititi ih od lošeg suđenja I neka sude oni koji zaslužiju a ne oni koga imaju kao zaštitu.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print

Možda ste propustili