JugSport.net

20. april 2024.
sportski portal južne Srbije

In memorijam BRANISLAV TAČIĆ (1950-2024.)

Ovih dana je u Brestovcu preminuo Branislav Tačić, veliki sportski poslenik, čije je ime prepoznatljivo u Jablaničkom okrugu. Njegovo ime je u istoriji Železničara ispisano zlatnim slovima. Apsolutni je rekorder po broju odigranih prvenstvenih utakmica. Nastupio je na 314 utakmica, a sa kup utakmicama i prijateljskim susretima upisao je preko 400 nastupa.

Debitovao je 3.11.1969. godine na utakmici protiv “Zadrugara” u Žitorađi. Od tada je do 1983. godine bio nezamenjiv u napadu i po potrebi u odbrambenim redovima. Sa Železničarem je učestvovao u deset sistema takmičenja, a ostale su zapažene njegove partije u Nišu, Leskovcu, Vranju, Surdulici, Pirotu, Vlasotincu i drugim sredinama na jugu Republike. U listu strelaca se upisao preko 200 puta, a bio je prvi strelac Železničara u sezonama od 1973. do 1979. godine. U nekoliko navrata je bio i najbolji strelac liga u kojima je Železničar nastupao. Najuspešniji period je imao od 1975. do 1979. godine kada je na utakmicama Regionalne fudbalske lige Leskovac – Vranje nasupio na 129 utakmica i 82 puta se upisao umlistu strelaca. Tokom karijere je odbio mnogo primamljivih ponuda i ostao veran Železničaru.

Prošle godine, na obeležavanju 100 godina postojanja kluba, uručena mu je specijalna zahvalnica kao najuspešnijem fudbaleru svih vremena u Brestovcu. Ostale su zapamćene njegove reči kada je rekao da je fudbal lep kada ima golova, a on se trudio da ih bude što više.

Po okončanju fudbaleske karijere nije se odrekao fudbala. Bio je redovan član uprave kluba i stručni konsultant mnogim trenerima koji su prodefilovali kroz Brestovac.

Penziju je dočekao kao radnik na održavanju centralnog seoskog parka u Brestovcu. Bio je cenjen, vredan i pošten. Sahranjen je na groblju u Bresovcu.

D. Mitrović

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print