JugSport.net

sportski portal južne Srbije

STANOJEVIĆ PONOVO MEĐU SRPSKOLIGAŠIMA: Nemanja Stanojević (26) novajlija u dresu Dunava iz Prahova

BADNjEVAC / PRAHOVO – Sam smiraj zimske transfer pijace doneo je ekipi badnjevačke Svetlosti jedan nenadoknadiv gubitak, ali i potvrdu da se kvalitet ovog kolektiva ceni i širom Srbije. Nemanja Stanojević, najbolji pojedinac Svetlosti uz golmana Ilića u jesenjem delu sa 7 postignutih i 4 nameštena pogotka zavredeo je ponovo pažnju srpskoligaša i od pre nekoliko dana zvanično postao novajlija u Dunavu iz Prahova. Stanojević (26), koji je svoj fudbalski put otpočeo iz rodnog Berilja, svoje prve fudbalske korake načinio je u Prokuplju, u ekipi Topličanina. Njegov potencijal i talenat prepoznaju skauti Jagodine i već sa 14 godina dobija poziv popularnih “ćurana“ za selidbu u njihov klub. Tamo Stanojević kroz omladinsku školu Jagodine koja je tih godina bila jedna od najkvalitetnijih u zemlji (iz generacije 94′ izašli Predrag Rajković, Aleksandar Filipović i Ivan Miladinović, Bojan Ciger) stasava fudbalski i brzo biva prekomandovan u prvi tim Jagodinaca.

U duelu sa Vukanom Savićevićem / foto: fb

Za Jagodinu i period proveden tamo vežu me samo lepe uspomene. Osvojili smo kup, debitovao sam za prvi tim, osetio čari najkvalitetnijeg fudbala u zemlji, išao sa prvim timom na pripreme u Antaliju… i još mnogo drugih stvari zaista, nezaboravni trenuci u mom životu i karijeri. – uvodi nas u priču Nemanja Stanojević. I dodaje, da dane u Jagodini pamti i po tadašnjem cimeru, a danas jednom od najboljih golmana Evrope, Predragu Rajkoviću.
Za Rajka se odmah znalo da je predodređen za uspeh. Sve ono za šta su neki igrači morali da rade godinama i da vredno treniraju, on je imao urođeno, jednostavno, to je bio njegov dar od Boga. – objašnjava Stanojević, u fudbalskim krugovima poznatiji po nadimku “Beri“ koji je dobio po svom rodnom Berilju.
Posle Jagodine, Berija (prim. aut. Nemanja Stanojević) fudbalski put vodi u tadašnju filijalu Jagodine, Tabane Trgovački, gde provodi dve godine, a onda kreće u fudbalsku pečalbu u Švajcarskoj. Prvo sezonu i po nosi dres Šampanj sporta tamošnjeg četvrtoligaša, a onda još godinu dana provodi u dresu Renensa takođe ekipe iz četvrtog ranga.
Pa epizodu u Švajcarskoj takođe pamtim po lepim stvarima, mogu reći da sam tamo igrao najbolji fudbal u dosadašnjoj karijeri, bile su dobre ekipe, radio sam sa vrsnim stručnjacima kao što su Admir Smajić, nekadašnji igrač Partizana i legenda Bazela. Sa Smajićem sam radio u Šampanju, a onda me je u Renensu sačekao još jedan vrsan stručnjak Edin Bećirović, nekadašnji najbolji strelac treće Švajcarske lige. – objašnjava nam Stanojević i dodaje da su razlike u niželigaškom fudbalu u Srbiji i Švajcarskoj velike.

Sa promocije u Jagodini / foto: fb

Sve je drugačije. Od kvaliteta fudbala, koji je na višem nivou, preko infrastrukture klubova pa do odnosa prema fudbalu. Trude se u Švajcarskoj da igraju jedan čvrst, brz i atraktivan fudbal, što kod nas često nemamo prilike da vidimo to. 
Iz Švajcarske vraća se tamo gde je i počeo, u Topličanin. Tada ambiciozan sportski kolektiv sa željom da se domogne Srpske lige.
Pored toga što sam imao ponudu Dinama iz Vranja, odlučio sam se za Prokuplje, jer me je privukla ambicija tadašnje uprave da klub osvoji prvenstvo u Zoni, a zatim igra i Srpsku ligu, što smo na kraju i uradili. Takođe, jedan od faktora bila je i blizina Prokuplja i mog Berilja. 
Posle dve sezone u Prokuplju, ponovo odlazi u Švajcarsku, u ekipu Azuri gde ostaje svega šest meseci, posle kojih se zbog korone vraća u Srbiju.

U dresu Azura / foto: fb

Pa dobro je krenula druga epizoda u Švajcarskoj, međutim dogodila se korona, koja je sve u svetu poremetila i onda sam odlučio da se posle svega šest meseci vratim u Srbiju. Pred početak sezone imao sam pozive srpskoligaša, ali sam se ipak odlučio za zonaša iz Badnjevca, Fk Svetlost. Moji veliki prijatelji iz uprave i iz kluba, kao i moj prijatelj i Beriljac, Sreten Pavlović, su me nagovorili da obučem dres ambiciozne ekipe Svetlosti. To se na kraju polusezone ispostavio kao idealan spoj, jer sam ja polusezonu završio sa sedam pogodaka i nekoliko asistencija, a Svetlost uspela da se usidri u sredinu tabele, tačnije na osmom mestu. – priča nam Nemanja i dodaje:
Za moje dojučerašnje saigrače imam samo reči hvale, zaista je to jedan sportski kolektiv koji radi baš onako kako treba. I što je najvažnije svi u klubu dišu kao jedan, od uprave do golmana. A takođe, moji dojučerašnji saborci imaju da tako kažem, i sreću da ih sa klupe predvodi legenda južnjačkog fudbala Dragan Stanković Šimi, koji je uz Bećirovića, Sima Krunića i Admira Smajića, sigurno najveće fudbalsko ime sa kojim sam sarađivao, i ozbiljan stručnjak, koji mi je u Badnjevcu pružio neograničeno poverenje, a ja sam mu poverenje uzvratio dobrim partijama.
Sada je vreme za novu etapu, koja kreće već u ponedeljak 1.2. kada se na stadionu Dunava stavlja na raspolaganje svom starom znancu iz omladinskih dana Miljojku Gošiću.
Trener Gošić mi je bio trener u omladincima Jagodine, i kada sam dobio njegov poziv da se priključim i pomognem ekipi Dunava ni trenutka nisam razmišljao. Zaista jedva čekam da ponovo sa njim sarađujem, i radujem se novim izazovima koji kreću već od ponedeljka. Neke momke iz ekipe znam, sa većinom tek treba da se upoznam, a sigurno je da će mi olakšica biti to što je starosedelac u Prahovu moj bivši saigrač Nemanja Radulović, jedan od najboljih štopera u Srpskoj ligi. Očekujem da se što pre priviknem na ekipu, da ostvarimo zacrtane ciljeve i da napredujem još više na individualnom planu, pa se možda ponovo otisnem “preko bare“ . – iskren je Stanojević.

U dresu Svetlosti

Iako važi za ozbiljno fudbalsko ime u jugoistočnoj Srbiji i Švajcarskoj, Stanojević kaže da kad bi mogao da se vrati na početak karijere da bi samo korigovao nekoliko sitnica, za koje smatra da bi mu doprinele još boljoj karijeri.
Da sam sad na početku sigurno je da bih imao ozbiljniji pristup treninzima, donosio bih zrelije i po mene korisnije odluke kada su u pitanju klubovi i više bih uživao u fudbalu. Ali ne bih bio iskren kada bih rekao da nisam zadovoljan dosadašnjom karijerom.
Stanojević u svojoj vitrini ima pehar kupa sa Jagodinom, kao i mnogo individualna priznanja, a formu sa kojom je završio jesenji deo sezone, očekuje da nastavi u prolećnom u kome njegovom novom klubu predstoji grčevita borba za opstanak.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print