JugSport.net

sportski portal južne Srbije

ILIĆ ČUVA TOPLIČANIN NA VRHU: Andrija Ilić (21) najkorisniji igrač Zone Jug od početka šampionata

PROKUPLJE Andrija Ilić (21) golman Topličanina iz Prokuplja od početka sezone odbranio tri kaznena udarca i u proseku beleži 7,5 odbrana po meču. Topličanin će narednih dana preuzeti vodeću poziciju Zone Jug zahvaljujući administrativnom propustu ekipe Mladosti iz Vinarca, pa će tako Prokupački nebesko-plavi zagospodariti tabelom sa 7 bodova. E sad, to ne bi bilo ništa čudno da golgeteri nisu zatajili (u tri meča postigli samo 2 pogotka) i da golman Ilić nije u prva tri kola zaustavio tri kaznena udarca i imao skoro po osam odbrana na meču, i čak 2 puta uspeo da sačuva mrežu netaknutom. 

KO JE ANDRIJA ILIĆ?

Andrija Ilić se fudbalskoj javnosti u Zoni predstavio u sezoni 2018/2019 kada je Žitorađa u kojoj je Ilić započeo karijeru imala problem na poziciji “1“. Na tada pomalo “hazarderski potez“ da među stative postavi 16-godišnjeg Ilića odlučio se poznati fudbalski lisac Ivan Jovanović, koji je na svoju odgovnornost insistirao da Ilić bude prva opcija na golu. Taj rizik, ispostaviće se, se isplatio. U debitantskoj sezoni Ilić je na polusezoni zabeležio samo 1 meč (rođen tek u decembru, i tek tada stekao pravo nastupa) ali već sledeće polusezone, kao golobradi dečak isprofilisao se u prvu opciju na golu i već tada bio je interesantan mnogim klubovima. U Žitorađi proveo dve sezone, onda sledi prelazak u novopečenog zonaša FK “Svetlost“ iz Badnjevca.

FK SVETLOST I ILIĆEV PUNI SJAJ

U ekipu FK Svetlosti, komšije FK Žitorađa, prelazi uz puno medijske i pompe javnosti. Uprava kluba mu nikada nije oprostila što je prešao u tabor ljutog rivala a u ekipi Svetlosti, Ilić je dočekan oberučke. Iako je u tom trenutku imao jedva navršenih 18 godina, zauzeo je mesto među stativama i uživao apsolutno poverenje šefa struke Dragana Stankovića – Šimija. Ilić za dve i po sezone u ekipi Svetlosti izrasta u apsolutno najbolju jedinicu “Zone Jug“ što pokazuje da je u nekoliko navrata bio na probi u leskovačkoj Dubočici, a o njemu su se raspitivali i pojedini klubovi iz prvoligaškog ranga takmičenja. Ipak, Ilić je ostao veran četi Dragana Stankovića i demonstrirao svoje umeće i talenat (bio u idealnom timu Zone Jug, izabran za najboljeg sportistu opštine Žitorađa…) A onda stiže poziv iz Prokuplja, Topličanin i Srpska liga bili su nestrpljivi.

FK TOPLIČANIN NOVI IZAZOV

Prelazak u Topličanin za Ilića predstavljao je jedan novi izazov. Iako je u ekipi Svetlosti imao apsolutno sve, želja da se otisne u srpskoligaškom društvu presudila je da dres ekipe iz Badnjevca zameni dresom nebesko-plavih. Iako je u tom trenutku na svojoj poziciji imao konkurenciju u vidu Branislava Novakovića jednog od najboljih čuvara mreže u istoriji Topličanina. Ipak, vodeći se sentencom strpljen spašen Ilić je i u Topličaninu dočekao svojih pet minuta.
Bilo je to za mene u tom trenutku malo teško, dolazim iz ekipe Svetlosti u kojoj u prethodne dve sezone igram sve mečeve po 90 minuta, i ovde zatičem Baneta koji u tom trenutku ima kultni status u klubu. Znao sam da je na meni da radim još više kako bih uspeo da mu ukradem neki minut, i bio sam spreman na borbu, objašnjava Ilić.
Ta borba urodila je plodom, pošto je Novaković ove sezone rešio da okonča karijeru, a Ilić u finišu sezone u Srpskoj ligi postao standardan, ali nažalost nije uspeo da sačuva svoj tim od ispadanja u Zonu Jug.

POVRATAK NA STARO I POČETAK IZ SNOVA 

Andrija Ilić (21) golman Topličanina iz Prokuplja od početka sezone odbranio tri kaznena udarca i u proseku beleži 7,5 odbrana po meču. Topličanin će narednih dana preuzeti vodeću poziciju Zone Jug zahvaljujući administrativnom propusti ekipe Mladosti iz Vinarca, pa će tako Prokupački nebesko-plavi zagospodariti tabelom sa 7 bodova. E sad, to ne bi bilo ništa čudno da golgeteri nisu zatajili (u tri meča postigli samo 2 pogotka) i da golman Ilić nije u prva tri kola zaustavio tri kaznena udarca i imao skoro po osam odbrana na meču, i čak 2 puta uspeo da sačuva mrežu netaknutom.
Za golmana njegovih kvaliteta ništa neočekivano, međutim, za one koji se sada upoznaju sa njim Ilić je postao pravo otkrovenje. Telefoni već zvone, određeni srpskoligaši i prvoligaši se ponovo raspituju, opipavaju puls prvog čoveka Topličanina Nikole Stevanića, međutim, na Ilića je stavljen veto, bar do kraja sezone i pokušaja da se Topličanin ekspresno vrati u Srpsku ligu. A sudeći po Ilićevoj formi na početku ništa nas ne sme iznenaditi.

“MALI AKI“ JE ODRASTAO ALI NE PREKO NOĆI

Prozvan “Mali Aki“ od milošte kada je krenuo u seniorski fudbal od početka je pokazao da epitet mali nosi samo zbog godina. Međutim, njegovo fudbalsko odrastanje nije došlo tek preko noći. U prethodnih šest sezona uloženo je mnogo truda, napora, i odricanja, bilo je i loših dana ali je on i dalje ostajao priseban, i to kaže najviše duguje dvojici ljudi.
– Zahvalan sam svim trenerima sa kojima sam radio do sada, ipak, ne bi to bilo to da nije bilo velikog Ivana Jovanovića koji je jednog dana ušao u svlačionicu FK Žitorađa nakon treninga i rekao mi “Braniš u nedelju“ i stajao čvrsto iza te svoje odluke. I naravno, Dragana Stankovića Šimija, koji je i kada sam bio u padu forme, verovao u mene i nije pomišljao da drugom ukaže poverenje na toj golmanskoj pozicij, zajedno smo sve prošli i sada sve to dolazi na naplatu, kaže Ilić. 

Sa “svojim“ Badnjevcem Ilić će 15. oktobra u 12. kolu Zone Jug, ali ipak kaže, emocije će tada ostaviti po strani.

– Naravno da pratim i sada mečeve Svetlosti i navijam za njih. Međutim, u fudbalu nema previše emocija, izaćićemo nas 22 na teren i najbolji će pobediti. Voleo bih da u tom 12. kolu to bude Topličanin “ završava Ilić razgovor za jugsport.net.