JugSport.net

sportski portal južne Srbije

Zvanično otvaranje “Street workout park-a” u Medveđi

Aktivno uključivanje mladih kroz bavljenje fizičkom aktivnošću i negovanjem zdravih stilova života, realizuje se projektom “Street workout park” koga finansira Ministarstvo omladine i sporta.

Projekat opštine Medveđa podržalo je nadležno Ministarstvo sa 3.244.200,00 dinara, dok je učešće lokalne samouprave 342.000,00 dinara. Projektom je predviđeno uređenje prostora u Zoni sporta C4, u okviru školskog dvorišta TŠ „Nikola Tesla“ u Medveđi, gde bi mladi, ali i svi oni koji se na bilo koji način bave rekreacijom, kvalitetno provodili svoje slobodno vreme baveći se sportom na otvorenom.

U okviru prostora predviđenog za uređenje parka za vežbanje, postoje teniski teren, mini pič za mali fudbal, trimstaze u dužini oko 600 metara, koja bi trebala da se “presvuče” tartanom, mekanom gumenom podlogom, uz napomenu da se na svakih 50 metara nalaze “isključenja” sa spravama za vežbanje koje imaju detaljni opis kako se vežbe izvode. Zona sporta i rekreacije je osvetljena LED svetiljkama, a za one koje bi da se odmore postavljene su i klupe. U okviru isključenja sa spravama postavljene su i kante za otpatke, kako bi se povelo računa i o urednom i čistom prostoru za bavljenje sportom.

Da svi rade za dobrobit i lepši izgled naše opštine pokazala je i radna akcija omladine, kojoj su se pridružili i funkcioneri lokalne samouprave kako bi još jednom pokazali da zajedno radimo ka istom cilju, lepšoj i čistijoj Medveđi.

Savremeni i brzi tempo života ne daje mnogo prostora za vežbanje kao ni dovoljno novca za redovnu rekreaciju, zbog čega je “Street workout park” na otvorenom od velike važnosti za sve sugrađane, a naročito mlade. Iako ovaj park još uvek nije zvanično otvoren, omladina je redovno na terenima, što je za kratko vreme povećalo broj mlađe populacije za više od 20% koji koriste fitnes sprave u okviru „Street workout parka“, i ujedno podignuta svest kod nešto starije populacije o značaju bavljenja sportom i vođenju zdravog načina života.

S obzirom da će sprave biti dostupne svima, kako redovnoj populaciji, tako i osetljivim grupama, najviše će koristiti uzrastu od 15 do 30 godina, što će, uz savet lekara i ostalih stručnih lica, nastavnika i profesora fizičke kulture, direktno uticati na njihov pravilan rast i razvoj.

“Posebnu pažnju obraćamo na zdravlje naših mladih sugrađana. Nadamo se da ćemo ovim projektom mlade odvojiti od televizora, monitora i telefona, kako bi što više vremena provodili u zdravom ambijentu i na čistom vazduhu. Bavljenje sportom je izuzetno važno za naše zdravlje” rekao je predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić.

Zvanično otvaranje “Street workout park-a” predviđeno je za 11. jun, kada se očekuje poseta ministra omladine i sporta, Vanje Udovičića ili u njegovom odsustvu, zvaničnika iz pomenutog ministarstva.

Ovaj projekat će u Medveđi imaće višestruki značaj, pre svega na zdravlje mladih i svih rekreativaca, ali bi uticala i na to da se mladima skrene pažnja na važnost bavljenja sportom i negovanjem zdravih stilova života.

Na ovaj način bi se mladima ponudio širi spektar sadržaja gde bi mogli da provode svoje slobodno vreme i tako se sklone od negativnih uticaja sredine u kojoj žive, kao i od nezdravog načina života.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print