JugSport.net

sportski portal južne Srbije

Visoka Vojna delegacija u Medveđi

Medveđa: Delegacija u sastavu načelnik Jablaničkog okruga Miloš Pejčić, pukovnik Nikolić  načenik Vojne  centrale obuke i načelnika  potpukovnika Dragana Milića  iz centra  Minisatrstva za Vojne odbrane  za Jablanički okrug. Ova poseta je odvano planirana ali je bilo problema oko termina. Ovakva poseta ima za cilj višestuku namenu. Komandant centra za odbarne po prvi put je posetio Medveđu, i cilj  zakve posete je  da se ta sadanja još više produbi po rečima prvog čoveka opštine Medveđa dr Arsića.

Predsednik Arsić u svom obračanju je između ostalog rekao: Sa načelnikom Jablaničkog okruga Milošem Ćirićem imamo izvanrednu saradnju , još od pre godinu ipo dana. On nam je glavna veze sa  pojedinim Minstarstvima Srbije, redovno se sastajemo na sedinicama  Upravog odbora Jablaničkog okruga, tako da na neki način ta saradnja Medveđu svrstava na neki načina tamo gde jeste. Ne po nekim pričama da mi spadamo u neku Preševsku dolinu. Medveđa je u jednom planinskom delu Jabalaničkog okruga i čvrsto stoji na tom stanovništvu i dok su nam naši pripadnici Vojske i našeg okruga mi smo čvrtso vezani za to a naš stav nam je uvek bio slobodarski. Ovde u našem kraju po mnogim sećanjima je bilo najviše Karađorđevih zvezda, u takozvanom Gvozdenom puku. Ovaj kraj je dao i mnogo narodnih heroja u Prvoom i Drugom Svetskom ratu. Koristim priliku da pozdravim Dragana Milića i pukovnika Nikolića kao i načelnika Miloša Pejčića. Tako da ovaj kraj ima jednu slobodarsku  istorisku tardiciju, koje se mi pridržavamo  i dan danas, obnavljajući sponemike za sve naše  pale borce u svim dosadašnjim ratovima.Jedan od njih je i sponenik na mesetu Vidikovac iz 1928 godine

Tu smo naparvili i jedan prelep Anfiteatar.  Sa tog mesta se pruža jedan divan pogled na našu Medveđu. Planiramo da tu napravimo jedno svečano otvaranje. Ja sam pričao sa generalom kopnene Vojske gospodinom Simovičćem,  kao I konadantom garde gerallom Milomirom  Todorivičem , kao i naš vladika  Arsenije da i on tu bude prisutan i da to meseto, da ono  bude prosvešeteno. Da to bude zajedničko otvaranje za sve naše palle borce. Da im odamo zajedničku poštu . Gornja Jablanica je poznata po tome, pored naših prirodnih bogatstva ljudi koji koji tu žive su naš ponos. Saradnja sa okrugom i načelnikom Pejčićem su uglavnom koje su išle preko njega sa svvim Ministarstvima Srbije. Recimo sada u Sijarinskoj banji kreću radovi na izgradnju Rimskog kupatila, tako da će banja dobiti jedno novo ruho, jedan novi izgled.

U prošloj godini smo iz lokalne samouprave uložili u banju oko 10.000.000 dinara. Država Srbija je preko razna Ministarstva odve prisutna, jer upravo samo u toku prošle godine naš predsednik Aleksandar Vučić nas je dva puta posetio. Odavde je slao jasne poruke gde se nalaze naše granice Srbije , što je jako bitno za naš narod, uz to su urađeni još mnogi projekti preko Minstarstva  saobraćaja i Infrastrukture . Gde nam je  prošle godien u posti bila Minstarka Zorane Mihajlvić, gde nam je načelnik  Jablaničkog okruga bio posredenik, potom smo asfaltirali put Lebane –Medveđa  na našoj deonici. Očekujemo da krene izgradnja deonice puta preko Radan planine, gde su uključene još opštine Lebane, Bojnik u Jabalničkom i Prokuplje i Kuršumija u Topličkom okrugu. Tako bi se objedinila celokupna turistička ponuda  Sijarinske banje i Caričinog grada u našem  Jablaničkom okrugu i Djavolje varoši i Prolom banje u Topličkom okrugu sa planinskom lepoticom Radan planinom.

Potom je u ime delegacije koja je posetila Medveđu govorio načelnik Jablaničkog okruga Miloš Peljičić koji je svoje izlaganje počeo rečima: Koristim priliku da pozdravim pukovnika Nikolić i potpukovnika Milića i da im se zahvalim na izvrednoj saradnji za vreme pandemije virusa Covid-19. Takođe da pozdravim I domaćina dr Nebojšu Arsića predsednika opštine Medveđa. Na temu o pandemiji u Mecveđi bilo je dosta reči.

Na jednom od tih sastanka bio je i gopspodin  dr Arsić, jer je bio na početku pandemije u kućnoj izolaciji, tako da nije mogao da prisustvuje svim sednicama. Što se tiče Vojske ona je svkodnevno bila prisutna, kao i Minstarstvo  Odbrane na sednicama kriznog štaba kako sma ga nazvali tako i na Okružnom štabu za vanredne situacije. Vojska je po nalogu koja je dobijala iz Minstarstva Odbane Vojske Srbije sprovodila svoje  zadatke. Sami znate da je bila angažovana na njuvanjih  bazičnih I  srateških objekata, kako  u zemlji tako I na graničnim prelazima, tako da su svoj zadatak obavili na najadekvatan način koji od njih zahteva  u takvim situacijama.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print