JugSport.net

sportski portal južne Srbije

MEĐUNARODNI TURNIR U BENČU

Turnir “na daljinu” traje  10 dana, od 15.6-25.06.2020.god. Ovo je 1.put da se nešto ovako organizuje na ovaj način, na našim prostorima, ali zbog trenutne aktuelne situacije u čitavom svetu i Kovida- 19, nismo imali drugačiju mogućnost. Inače, ovaj Međunarodni turnir u benču postoji već 10 godina, s tim što će se ove godine održati na daljinu tj. “online” putem društvenih mreža; FB, viber, mesenger itd.

 

https://www.facebook.com/events/954918228286772/?active_tab=discussion

 

Detaljnije objašnje je dato u predstojećem tekstu na srpskom i engleskom jeziku. Takmičiće se sportisti iz Austrije, Francuske, Švedske, Bugarske, S.Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije.

“Ne preživljavaju najjači i najmoćniji, već oni koji se prilagode promenama”. Reči su organizatora ovog prestižnog takmičenja, ujedno i predsednika Kluba Sportova Snage “XL”  iz Leskovca, profesora dr Predraga Milenovića.

Sudije ovog  takmičenja su:

 

1.      Jan Mega- Slovačka
2. Saša Vujisić – Crna Gora
3. Marijo Rukavina – Hrvatska
4. Bosko Stamenkovski – S.Makedonija
5. Jelena Marinkovic – Srbija

 

 

Pomoćne sudije:

1. Damir Krunic – Švedska
2. Gregor Jankovic – Austrija
3. Predrag Milenovic – Srbija
(ujedno i organizator takmičenja)

 

 

 

OBJAŠNJENJE:

*   Tradicija se nastavlja, jedanaesta godina za redom.

*  (Online) 11. Međunarodni “open” Kup u benču, potisak sa ravne klupe, ovog puta na malo drugačiji način,  na daljinu, zbog aktuelne situacije, tj. Covida-19.

*  Pravo učešća ima bukvalno svako ko želi ovakvu vrstu takmičenja i voli ovaj sport,  iz Srbije, susednih i drugih zemalja, bez obzira na pol, uzrast, naciju itd.  Takođe,  nebitna  je činjenica da li je učesnik  član nekog kluba ili  saveza, zato što je ovo  običan turnir u pitanju, egzibicionog karaktera.  Na ovaj  način, svi zajedno dajemo ogroman doprinos razvoju sportova snage u Srbiji i van nje.

*  Rezultati će biti svrstani po aktuelnim kategorijama  u tabelama, tako da svi učesnici na kraju dobijaju diplome i zahvalnice elektronskim  putem.

* Rezultati i uspešni pokušaji pobednika po kategorijama, biće  objavljeni javno u “Događaju” krajem juna meseca (25.06-30.06.2020.god.)

* Svaki učesnik je dužan da pošalje uspešne pokušaje sa maksimalnom podignutom kilažom  1-3, u drugoj polovini juna meseca,  tj. od 15.06 – 25.06.2020. (video zapis zabeležiti  telefonom, kamerom itd.) po pravilima takvim, da učesnik leži na leđima sa glavom, ramenima i zadnjicom u kontaktu sa površinom klupe. Stopala moraju biti ravna na podu. Ruke  i prsti učesnika  moraju držati šipku obuhvaćenu  palčevima, tzv. “katanac”.Ova pozicija se održava tokom dizanja. Kretanja stopala je dozvoljeno, ali se mora ostati ravno na platformi – podu.

*  Prilikom snimanja, takmičar  je obučen u običnoj pamučnoj majici.  Snimati prvo tegove na šipki, tj.ukupnu težinu, a tek onda ispravan pokušaj. Neuspešni pokušaji se neće računati i neće ih biti među rezultatima u tabelama.

*   Učesnik  je dužan da pošalje klip sa merenjem sopstvene telesne kilaže (na vagi).

* Na kraju poslati i svoju fotografiju (ako želi) sa kompletnim podacima: ime, prezime, datum i mesto rođenja, klub za koji nastupa ili teretanu,  grad, državu.

* Video, podatke i sve što je navedeno, šalje se organizatoru turnira na bilo koji način, preporuka je  slati na FB- stranici XL-gym Leskovac,  u “Događaj”  https://www.facebook.com/events/954918228286772/?active_tab=discussion     javno, ili na viber (0641545049),  messenger – Predrag Milenović  ili  stranici XL-gym Leskovac.

* Kotizacija se ne plaća.

* Organizator turnira je dr Predrag Milenović (nacionalni sudija) i XL-Leskovac.

***  Cilj ovakvog turnira je motivacionog karaktera. Posle dvomesečne pauze  provedene  u karantinu, moramo imati svi motivaciju, nešto što  će nas pokrenuti, “probuditi  iz sna”, gde ćemo  konačno početi   da radimo  malo ozbiljnije, pre svega vežbe sa optimalnim – dodatnim opterećenjem. Turnir je uvod  za predstojeća “prava” takmičenja. Nema opuštanja, lagano se kreće s treninzima. Zbog toga je važno da se postepeno ulazi u formu.

* Turnir se orgainizuje na inicijativu velikog broja vežbača – takmičara i rekreativaca sa juga Srbije.

* “Sumnjive” pokušaje, proveravaće  nacionalne sudije.

* .Bitno je na kraju i to da sportisti  ne varaju prilikom snimanja sopstvene telesne težine kao i ukupnu podignutu kilažu (to se podrazumeva).