Спортом до једнаких могућности

Данас је у кабинету председника општине Медвеђа одржан састанак са представницима Спортског клуба “Арена” из Лесковца.

Зоран Станковић, тренер мушког тима спортског клуба „Арена“ као и Тања Цветковић, која тренира и води женски део клуба, су приликом данашње посете Медвеђи истакли како би желели да спортом укључе децу и омладину са сметњама у развоју из Медвеђе.

“Циљ нашег друштва, који постоји већ 12 година је да заједничким снагама утичемо на свест људи ка разбијању баријера које прате особе са инвалидитетом, јер спорт је један од најбољих инклузивних система који можемо спровести”-истакао је тренер Зоран Станковић.

Председник општине Медвеђа, Небојша Арсић је изразио спремност да као и до сада пружи помоћ особама из удружења са посебним потребама “Срце за децу” из Медвеђе, како би се и они укључили и евентуално учествовали на овогодишњој олимпијади која ће се одржати у складу са ситуацијом и мерама које су на снази. „Овакви догађаји су важни зато што представљају један од начина инклузије особа са инвалидитетом у друштво. Није потребно понављати да смо сви исти, и да сви ми имамо исте потребе, али да особама са инвалидитетом било у физиком или психичком развоју је неопходно те потребе прилагодити.”

Специјална Олимпијада је започела свој рад као спортско удружење 2002. године, које омогућава особама са посебним потребама бољу интеграцију унутар друштва кроз спорт и спортске активности. Тада је започет рад на пројектима Инклузивних (енг.Unified) спортова који су од вишеструког значаја како за младе са посебним потребама тако и за оне из редовне популације.

Године 2004. јавља се потреба за формирањем првих клубова за децу и омладину са посебним потребама, те Специјална Олимпијада Србије добија своје прве чланове, који скупа чине Савез који окупља спортске клубове за особе са интелектуалном ометеношћу. Спортски клуб “Арена” из Лесковца је члан Савеза од 2008. године, а иза себе има велики број освојених медаља и одличја на такмичењима Специјалне олимпијаде које се одржавају широм света.

V. Stevanović
Počeo davne 1995. u radiju "Caričin Grad" Lebane kao reporter, kasnije kao radio komentator u RTV "Belami" Niš . Prva pisana medijska kuća su Niške "Narodne novine" i časopis "Ribolovac". Radio za Radio Niš i TV Leskovac. Stalni dopisnik "Sportskog Žurnala" i glavni urednik Sportskog portala "Jugsport.net".
https://jugsport.net