JugSport.net

16. april 2024.
sportski portal južne Srbije

Sport u Pirotu brend grada

GRADONAČELNIK VASIĆ: U SPORT ULAŽEMO DOSTA

Grad Pirot ujedno i centar spotskih zbivanja u Pirotskom okrugu za razvoj sporta i infrastukturnih obejkata u gradu iz budzeta lokalne samouprave svesno izdavaja veliku količinu novca. Na taj način žele da omladinu što više motiviše za bavljenje sportom. Time žele da ih odvoje od loših navika u društvu, kafića i ulica.

Upravo moj sagovornik specijalno za naš portal, koji je izuzetno čitan kod te mlade sportiste u ovom gradu je gradonačelnik Vladan Vasić, koji je „ najveći krivac“što je u njihovom gradu sve više kako sportskih klubova i udruženja tako i masoviji broj mladih koji se opredeljuju da se bave sportom.

DALI DOVOLJNO ULAŽETE U SPORT ?

Mi smo lokalna samouprava koja daje dosta novca za sport. Svesni smo da moramo da pomažemo mladima i ulažemo u što veće sadržaje. Tako da dosta dajemo za amaterski sport, kao i za infrastruktune obejkte. Kao naprimer recimo ova Božićna zimska štola sporta. Dajemo svim našin klubovima , imamo ih oko 70 u gradu. Imaju novčane sumvencije od našeg grada. Ove godine smo iz budzeta lokane samouprave izdvojili oko 130.000 000. dinara za sport. Direktno za sportske klubove 65.000 000 dinara. Uzdvajamo novac i za sportske stipendije mladih sportista, kao i organizovane sportske zabave, i za učeničke stipendije. Želimo da pomognemo finasiski dobre sportiste koji imaju rezultate, koji osvajaju medalje na nekim državnim prvenstvima, ili su repezentativci. Time želimo da ih istaknemo kao primere među mladima u gradu. Jer danas je teško naći uzore među mladima, tako da mi želimo da njih istaknemo kao uzore mladih generacija. Često smo mogli da vidimo poslednjih godina da oni koji se bave sportom, da nemaju satifakciju dovoljno i mi to želimo da podignemo na jedan viši nivo. Recimo ja kad sam bio mlad imali smo jedan koš i dva gola za igranje, jednu loptu i park. Ko nije znao da pliva učili smo se u reci Nišavi. Sada deca u principu imaju sve , terene za male sportove, fubbalska igrališta, hale sportske, po prvi put i klizalište, da ne govorim o ostalim dvoranskim sportovima. Mladi tek sada imaju priliku da bavljenjm sportom uživaju. Znači samo treba da radimo na masovnost , da iz njega izilazi i kvalitet u sportu.

DALI ĆETE VIŠE ULOŽITI NOVCA U OVOJ 2019 GODINI ?

Ove godine izdvojili smo dovoljno novca za sve klubove da bi mogli da normalno funkcionišu. Imaćemo bersplatne termine u halama i sportskim salama. Naravno mi sve to iz lokalne samouprave pokrivamo u finansiskom smislu. Izvdojili smo u odnosu na prošlu godinu malo više para za dvojicu naših sportista, koji će možda ispuniti olipiske norme za odlazak na Olipijadi 2020 u Tokiju. Bilo bi to dobro da Pirot ima. To su karatista Uroš Mijalković i Danica Gogov u atletici. Puno toga će nam značiti da se FK Radnički vrati u Prvu ligu Srbije. Tako da su to neke granice sporta, koje u Pirotu tradicionalno fukcionišu dobro. Ali se ja radujem da i osali sportovi dobro fukcionišu, recimo tenis, skijački klub, od skoro i vatrepolo klub i gimnasitka. Znači svi sportovi u našem gardu su zastupljeni naročito bazični sportovi atletika i gimnastika. Oni su osnova za sve ostale sportove.

KAKVA JE SITUACIJA OKO IFRASTRUKTURE ?

Skoro su obnovljene dve fiskulturne sale u OŠ „ Sveti Sava“ i Gimnaziji. Uskoro počinje gradnja nove male hale za košarku u okviru osnovnih i srednjih škola Mlaodost. Radimo na projektnoj dokumentaciji za izgradnju otvorenog bazena. S obzirom da je 2020. godine grad Pirot domaćin školske Olipijade u Srbiji. Tom prilikom smo sigruni da ćemo biti dobri domaćini.

DALI ĆE FK RADNIČKI POSTATI STABILAN PRVOLIGAŠ ?

Ovo pitanje je ja milsim vezano za izmenu Zakona o sportu. Dok je na nivou lokalne samouprave amaterski sport, nemožemo da forisramo u pravoj meri profesionalizam, pa ni profesionalni fudbal. Možda ako se izmeni zakon o sportu, da uđe drugi način finsiranja, da bi sport postao profesionalni. Jer u domenu lokalne samouprave je da obezbedi da obnovimo infrastukturu za sport, masovniji, kvalitetniji, ali ne i visoki profesionalizam. Fk Radnički je nesumnjivo brend grada Pirota, kao i sav sport u našem gradu, Želim da istaknem da Radnički ima dugo tradiciju, on živi posebno zahvaljujuči decenijama od finasiranja lokane samouprave. Međutim da bi dostigo jedan vrhunac, odnosno vrhunske rezultate i bio klub poput recvimo Crvene Zvezde i partizana mislim da treba da se izmeni način finsiranja. Tek tada bi smo mogli da razmišljamo o Prvoj i Super ligi Srbije.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print

Možda ste propustili