JugSport.net

14. april 2024.
sportski portal južne Srbije

SA STEFANOM STOJANOVIĆEM NA GOLU MEĐU SUPERLIGAŠE

Lebane: Kada kreneta na putu Leskovac –Lebane, negde na pola puta susreće Vas selo Petrate. Ni mala ni velika seoska Mesna zajednica , ali velika po fudbalskim  golmanima koji su slavu ovog sela proneli ne samo kod nas već i van naših graničnih okvira. Korak je povukao najstariji pridošlica u selu Dušan Škrbić, koji je iznedrio dva sina Milana i Darka  svi troje branili boje Radana iz Lebana, a najstariji Dušan bio je na golu i među drugoligaše. Zatim Milan Mitrović trenutno u inostranstvu, brat Stefan na golu budućeg Zonaša Jedinstvo iz Bošnjaca.

Jedan od tih mohikanaca među golmanima je Stefan Stojanović dvadeset-petogodišnjak  takođe rođeni Pertaćanin trenutno na golu u Grčkoj u povratnika među Super ligaše FK Levadijakos iz Levadije  sa kojim smo  vodili razovor o njegovoj dosadašnjoj golmanskoj karijeri. Ovaj dvadeset-petogodišnjak je trenutno na odmoru u svom rodnom Pertatu, pa smo iskoristili priliku da  sa njim napravimo jedan razgovor kako je tekla njegova golmanska karijera od Sloge iz Leskovca kao petlić do današnjeg dana u Grškoj na golu Superliga.

Na pitanje kako su i kad krenuli prvi fudbalski korci Stefan kaže: Moji prvi fudblaksi koraci krenuli su sa sedam ili osam godinau FK Slogi iz Leskovca, i počeo sam kao igrač i posle godinu dana sam se slučajno vratio i stao među staive da okušam sreću i kao golman. Odatle je i krenuli moji golmanski koraci a da pomenem i trenere koji su uticali na moju tu golmanski karijeru da se posvetim golmanskom pozivu  i da se opredelim za tu poziciju i da je sve vezano za gol. Prvi učitelj bio je vrsni stručnjak za iznedrivanje golmana Miša Petrović iz Vlasotinca, tu je i Novica- Nota Jovanović nekada vrsni golman Dubočiceiz Leskovca .To su bila dva  učitelja golmanskih sa kojima sam ja načinio prve korake.

U moj prvi klub Slogi iz Leskovca bilo je super negde do kategoriju kadeta, gde smo u to vreme igrali u Kvalitetnu ligu Srbije i zapao sam za oko mnogim fudbalksim strućnjacima . Jedan od njih koji me je zvao prvi bio je Superligaš Napredak iz Kruševca. Bili su tu još klubovi iz Srbije poput Crvene Zvezde i Partizana ali sam u tom trenutku mislio da je prvi korak u te golmaske vode Napredak iz Kruševca , manji je klub od pomenutih i da ću pre tu stati među stativama. Sigurno je za mene bio uspeh da sa svojih 16 godina potpišem prvi profesionalni ugovor i sve je to bilo, primamljivo u Napredku iz Kruševca. Bio sam odmah priključen u radu sa prvim timom. Branio sam odmah za omladiski sastav Napredka. Uzgred sam bio redovno pozivan za repenzentaciju Srbije za moj uzrast, U-16, U- 17, U- 18 i u proseku godišnje je bilo po četiri pet nastuapa za repezentaciju Srbije rekoh mog uzrasta.  Polsednji nastup za te mlađe kategorije bio je u Švajcarskoj protiv  te repezentacije.

Na pitanje kako ste primljeni u FK Napredku i koliko ste proveli vreme u njemu Stefan sa ponosom kaže: U Napredku moj prvi trener golmana je bio Miodrag  Miletić koji je i dan danas učitelj golmana ovog kluba. Kao sa njegove tako i  od starne samog kluba bio sam prihvaćen maksimalno dobro. Slobodno mogu da kažem da mi je MIletić fudbalski otac i dan danas  se  trudim da te savete koje sam od nejga naučio i upijao u sebe, za te tri –četiri godine koje sam proveo u Kruševcu trudim se da i dan danas da se držim tih stvari i da mi to bude neka vodilja u mojoj golmanskoj karijeri.  U takmičarskoj godini 2016 imao sam pravo da branim i dalje za omladince, ali u dogovoru sa klubom imali smo jasan cilj da je vreme da se oprobam da imam i seniorske utakmice kako bi polako sticao još veće fudbalkso iskustvo. Pojavio se Temnić iz Varvarina a koji je imao želju i uspeo u tome da uđe u Prvu ligu Srbije. A tamo me je dočeko predsednik kluba legendarni Darko Branković i koristim priliku da mu se javno zahvalim na toj ukazanoj šansi i poverenju da stanem među staive kao šesnaestogodišnjak. Trener golmana je bio Saša Jevtić- Meksa, i sa njih sam imao odličnu saradnju kako na terenu , tako i van njega.

Na pitanje kako Vas je Stefane put odveo u Grčkoj kaže: U Grčkoj sam od 2020 godine u   Levadijakosu koji se pojavio dok sam stajo na gol Trajala iz Kruševca  sezonu ipo i  bio je tada član Druge Grčke lige. Dogovorili smo se kontaktirali smo se rekli su mi koji su ciljevi kluba. Tu smo se nekako podudarali sa mojim ciljevima. Video sam da mogu da napredujem I da mogu tom budućem klubu da pomognem a ujedno I sebi dam  šansu koja mi se pruža da se dokažem I ujedno pomognem I sebi.

Pre toga je bio dugo godina Supeligaša I prvu godinu smo bukvalno prvenstvo priveli na prvo mesto ali u poslednjem kolu čak četri ekipe su jurile to prvo mesto . Mi smo poraženi sa 1:0 I izgubili smo šanse za povratak među Superligaše. U novoj sezoni smo krenuli sa novim trenerom I možda je jedan od naboljih šefova stručnog štaba kojeg sam imao u dosadašnjoj golmanskoj karijeri Janis Taušjanis I kao čovek I kao profesionalac fenomenalan,  I mislim sa njim da je ova godina bila izvanredna, izborili smo status Superligaša  I od ovog leta smo ponovo Super ligaši  Grčkog prvenstva.

Na pitanje kakose osećate u Grčko dali ste zadovoljni uslovima koje imate u klubu Stojanović nastavlja sa dozom optimizma rečima: Grci su narod kao mi , prihvatili su me brzo, kad  čuju da si Srbin gledaju te kao svojeg da si im brat, I zato mi nije bilo teško da se adaptiram tamo.  Super mi je I potrudiću se da dobrim odbranama na golu ostanem što duže u toj sredini gde sam sada,  I gde sam prihvaćen na jedan izvanredan način.

Šta biste poručili vašim mladim iz okruženja gde ste rođeni  dali biste im preporučili da se bave sportom  o tome kaže: Sport za mene je slobodno mogu da kažem da je život. Mogao bih da im poručim ako imaju svoj cilj ako shvate koliko vrede, da nikad ne prestanu da se dokazuju , prvenstveno zbog sebe da slede svoj cilj, da daju sto posto svoje mogućnosti I da uživaju u sportu , jer mislim da samo sport može da nam pruži to u životu da radimo taj posao koji volimo I da nam pruža to zadovoljstvo posle pobede .

Na pitanje kome dugujete zahvalnost za sve ono što ste dosad postigli u golmasnkoj karijeri Sefan bez razmišljanja  odgovara: Sve ono što sam dosad postigo zajedno smo uradili moja porodica I ja I koristim priliku da ih javno predstavim to su majka Danijela, otac Momčilo I baba Stana.

Na pitanje dali smo proustili nešto da kažemo Stefan se ipak setio FK Trajala, koga nemože nikako da zaboravi gde je proveo godinu ipo dana  I dodao na kraju  o tom klubu zahvalnost rečima: Želim pre svega da se zahvalim braći Gašić predesedniku Vladanu I sportskom direkroru  I kapietnu Milanu   I Trajalu što su mi dali šansu 2018 godine da branim, što su bili izvaredni prema nama I što smo imali dobar tim, .  Zahvanost dugujem I treneru gomalna Saši Bakuši.

Na kraju pose ovako iscrpnog ragovora, ne preostaje nam ništa drugo nego da se u ime naj čitanijeg Sportskog portala Jugoistoka Srbije Jugsport. Net  zahvalimo Stefan Stojanoviću na odvojenom vremenu I da mu poželimo pre svega dobro zdravlje I još bolje odbrane na golu Levadijakosa iz Levadije u Grčkoj.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print