JugSport.net

sportski portal južne Srbije

Predsednik dr Arsić: Sloboda je naš izbor

Medveđa Na danšnji sveti dan Vidovdan u Medveđi ispred spomen česme obržan je dvadeset prvi  za redom komemortaivni skup u čast stradalim  borcima iz opštine Medveđa i svih u NATO agresiji. Ma da su tu da napomenemo  urezana imena poginulih boraca  iz predhodna dva rata, na spomen ploče u znak sećanje na heroje ovog mesta, koji su položili svoje živote braneći svoju domovinu.

Porodice palih boraca NATO agresije  i građani Medveđe tačno u podne okupili su se u slobodarskoj Medveđi da polože cveće. Da odaju poštu  palim borcima Drugog motorizovanog  549 bataljina iz Đakovice, i svim ostalim stradalim u NATO agresiji na Saveznu Repubilku Jugoslaviju. Prošlo je dvadeset i više godina od NATO agresije i  oružane pobune na Kosovu i Metohiji

u kome su poginuli borci Dragan Ignjatović, Vojkan Matić, Dušan Tasić, Radoje Pantelić, Peđa Milanović, Bojan Jovanović, Slobodan Krasić, Rade Ćirić, Petar Marković, Gavrilo Janković, Srđan Mihajlović, Boban Milenković, Živan Perić, Rade Vejin,Rade Bogdanović,  Vladimir Otašević. Takođe se sa dubokim poštovanjem  moraju Medveđani  da pomienu i žrtve poginulih na Košarima rodom iz Medveđe Predrag Bogosavljević, Branko Milnenović i Dejan Jezdić.

Nakon odatog minuta ćutanja u čast poginulim borcima, svim prisutnima obrtaio se predsednik opštine Medveđa dr Nebojša Arsić rečima:

  Poštovani građani porodice poginulih boraca, uvaženi gosti, dragi borci, uvaženi predstavnici Vojske Repubilke Srbije, poštovani veterani učesnici rata, dragi prijatelji  braćo i sestre. Okupili smo se danas ispred ovog spomen obeležja,- sponem česme u Medveđi da u sklopu obeležavanja  kako je prošla 21 godina od NATO agresije na našu zemlju. Da položimo cevće i odmao poštu poginulim borcima Drugog motorizovanog 549 bataljona  iz Đakovice., kao i svim stradalim u NATO agresiji na našu zemlju. Hvala Vam što ste došli i što ste se odzvali na ovaj dan za Srbiju veliki dan Vidovdan, da se podsetimo ali da nikad ne zaboravimo žrtve svih Srba, koji su kroz našu dugu istoriju položili živote braneći čast svoje otadzbine.

MI smo narod koji nikad nismo bili osvajač i napadali  druge , ali nikad nismo ni dozvoli drugima da nas pokore. Branili smo svoje domove i svoja vekovna ognjišta. Te 1999 godine branili smo svoju postojbinu, srce Srbije  naše Kosovo i Metohiju od terorista i NATO agresora. U toj borbi su živote dali i heroji iz Medveđe i čitavog Jablaničkog kraja, kojima danas odajemo duboku poštu i zahvalnost. I večna im slava. Svom hrabrošću i duhovnom i moralnom  čvrstinom svojstveno našem narodu ispoljenu u borbenim dejstvima protiv visoko moćnijim silama.

Ovi  mladi ljudi su dokazali da je pravdoljubivi i slobodarski narod nepokoran i da sloboda nije na prodaju. Svojim primerom su pokazali kako se voli i  brani otadzbina. Ova spomen ploča, zauzma istaknuto mesto u  slobodarskoj istoriji našeg kraja. I pokazuje mladim naraštajima kako se čuva dostojanstvo svog naroda i voli otadzbina. Moramo generacijama koje dolaze da ostavimo u amanet da grade dobre odnose sa svima. Sa komšijama i prijateljima  bezobzira na versku i nacionalnu pripadnost. Jer je rat zlo čovečnstva u kome su svi gubitnici.    Ali da isto moramo da stavimo do znanja da nedamo  sebe , jer je sloboda naš izbor. Sloboda je drugo ime za Srbiju. Živela Medveđa, živela Srbija.

Po obraćanju  predsednika opštine Medveđa dr Nebojše Arsića pristupilo se  polaganju venaca ispred spomen česme u Medveđi.

-Prva delegacija koja je položila sveće bili su predstavnici Minstarstva Odbrne i Vojske Sbije.

-Potom Ratna Komanda 549 Motorizovane brigade, koja je vodila borbe na Košarima i Paštriku među njima i General -Major Božidra Đelić.

-Zatim predstavnici lokalne samopurave u Medveđi na čelu sa predsednikom dr Nebojšom Arsićem.

Potom predstavnici grada Kragujevca.

-Živojin Pavlović, tadašnji predsednik opštine Medveđa za vreme NATO Agresije na našu zemlju.

-Porodica palog borca Radoje  Pantovića iz Kragujevca

-Zatim porodica palog borca iz Bučumeta Branka Milenovića.

-Potom porodica palog borca iz Bogunovca  Predraga Bogosavljevića.

-Zatim porodica palog borca iz Leca  Dejana Jezdića

-Predstavnici ratnih voijnih invalida iz Medveđe.

-Predstavnici Udruženja saveza potomaka iz Medveđe.

-Rezervne Vojne starešine iz Medveđe.

-Predstavnici Udrženja Narodnooslobodilačkog  rata od 1941 do 1945 godine.

-Zatim Ratni veterni iz Medveđe.

-Predstavnici  Udruženje boraca od 1992 do 1999 godine.

 

-Predstavnici Policiske Uprave u Medveđi

 

Potom je u velikoj sali Doma Kuture u Medveđi predsednik opštine dr Nebojša Arsić uručio priznanja u znak zahvanosti za vreme NATO agresije.

Pukovniku Vlatku Goluboviću Komandantu Drugog Bataljona 549 motorizovane brigade. Kapetanu Radetu Radojeviću  borcu za odbranu domovine. Živojinu Pavloviću tadašnjem predsedniku opštine Medveđa za vreme NATO agresije. Potshumno Slobodanu Draškoviću tadašnjem podpredsedniku opštine Medveđa .

Na kraju je prikazan Dokumentarni film u izdanju RTS o ratu na Košarima i Paštriku, da bi se potom druženje završilo uz Vojnički pasulj u restoranu u Medveđi.

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print