JugSport.net

sportski portal južne Srbije

Poseta ministarke Obradović opštini Medveđa

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave opredelilo je iz Budžetskog fonda za lokalne samouprave 29,1 milion dinara za realizaciju projekata u tri opštine Jablaničkog upravnog okruga.

Opštine Medveđa, Lebane i Bojnik potpisali su danas sa ministarkom Marijom Obradović ugovore o korišćenju sredstava iz Budžetskog fonda za program lokalne samouprave – podrška razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave.

Ministarka Obradović je nakon potpisivanja ugovora sa predsednikom opštine Medveđa, Nebojšom Arsićem istakla da su se gradovi i opštine u Srbiji probudili i ove godine konkurisali sa 225 projekata u vrednosti od 2,2 milijarde dinara za sredstva iz Budžetskog fonda. Vrednost Fonda za ovu godinu je 460 miliona dinara koji su dodeljeni za projekte u 54 jedinice lokalne samouprave u Srbiji.

Medveđa je konkurisala po dva cilja, a to su infrastrukturni projekti i projekti zaštite od elementarnih nepogoda, čija je ukupna vrednost oko 13,5 miliona dinara i kojima će se izvršiti rekonstrukcija i sanacija PU „Mladost“, kao i očistiti rečna korita i sanirati putna mreža oštećena usled elementarnih nepogoda, navela je Obradović.

Ona je dodala da se Medveđa često spominje u Vladi Srbije kao jedna od najaktivnih opština, koja traži sredstva za svoje projekte, a sve kako bi popravila funkcionisanje lokalne samouprave.

„Za građane je važno da znaju da je njihovo rukovodstvo prepoznato u Beogradu kao neko ko je aktivan i da ovaj deo Centralne Srbije nije zanemaren od strane Vlade. Sprovođenje politike ravnomernog razvoja cele Srbije, a posebno ulaganje u opštine poput Medveđe jeste suština naše politike i svega što radimo još od 2012. godine“, poručila je Obradović.

Ona je istakla da je prioritet Vlade danas vakcinacija stanovništva starijeg od 60 godina, u čemu je Medveđa dobar primer sa 32 odsto vakcinisanih građana u ovoj starosnoj kategoriji, i pozvala sve koji su se vakcinisali da animiraju i mlađe ljude da se vakcnišu, jer je to jedini način za borbu protiv kovida. Ona je ocenila da prijava preko Portala eUprave mora biti bolja i najavila da će se za vikend na teritoriji čitave zemlje otvoriti punktovi za vakcinaciju bez zakazanog termina vakcinom Astrazeneka.

„Lekari kažu da je najbolja vakcina ona koju ste vi primili, koja je vama bila na raspolaganju i kojom ste se vi zaštitili. Vakcine će biti dostavljene u sve gradove i opštine koje iskažu interesovanje i pozivam sve da iskoriste priliku i mogućnost vakcinacije bez zakazanog termina“, zaključila je Obradović.

Predsednik opštine Medveđa, Nebojša Arsić se zahvalio ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, na čijem je čelu Marija Obradović na današnjoj poseti i podršci razvoju opštine.

“Kada u toku dva meseca lokalnu samoupravu poseti jedan ministar, a imali smo i prilike da tokom jedne godine opštinu Medveđa u dva navrata poseti predsednik države, Aleksanar Vučić, to samo znači da naše krovno ministarstvo i država misli na našu Medveđu i brine o nama. Sa ponosom i u ime građana želim da se zahvalim državi, a sada i lično Mariji Obradović na svesrdnoj saradnji i pomoći.

Od poslednjeg dolaska ministarke Obradović, januara meseca, kada smo imali potpisivanje istorijskog Sporazuma sa opštinama Lebane i Bojnik, a dan nakon proglašenja vanredne situacije zbog elementarnih nepogoda u Medveđi, ne mogu da krijem zadovoljstvo i da ne pomenem da sam prvi put doživeo da me jedan ministar nakon te posete pozove i pita da li smo podneli zahtev, odnosno aplicirali za sredstva na konkursu za saniranje štete i uređenje rečnog korita nakon poplava.

Razlog današnje posete ministarke Marije Obradović upravo je konkretna pomoć i realizacija pomenutog zahteva, obzirom da su nam za te namene i saniranje štete odobrena sredstva iz budžetskog fonda u iznosu od 4.180.000 dinara. Pored ovog cilja, konkurisali smo Projektom sanacije i rekonstrukcije Predškolske ustanove “Mladost”,

što je prepoznato od strane Ministarstva sa finansijskom podrškom od 9.300.000 dinara, što će umnogome pomoći da boravak naših najmlađih učinimo bezbednijim a samim tim da objekat dobije novo ruho.”  Nebojša Arsić je takođe iskoristio priliku i uputio apel građanima da se u većem broju prijave za vakcinaciju, jer se samo tako možemo zaštiti od aktuelnog virusa.

Nakon izjava za medije, ministarka je zajedno sa rukovodstvom opštine Medveđa obišla rečno korito u Sijarinskoj banji i PU „Mladost“ za koje su namenjena sredstva iz Budžetskog fonda, kao i vakcinalni punkt u DZ Medveđa.

 

1616773692497.jpg