Opomena za bolje fudbalsko sutra

Utakmicama 30 kola prvenstva Srpske lige-istok spustena je zavesa na takmičarsku 2017/18 godinu u kojoj su fudbaleri Radana iz Lebana za očuvanje svog statusa strepeli do poslednjeg bukvalno rečeno sudiskog zvižduka.

Izboren je opstanak, tako da će Radan u narednom prvenstvu ponovo omogućiti ljubiteljima fudbala u Lebanu da prate dobar fudbal. Da tribine gradskog stadinona budu još posećenije nego u ovoj takmičaksoj godini.

Da kažemo da je Radan prvenstvo završio na 11 poziciji na tabeli. Na 30 odigranih utakmica ostvareno je 11 pobeda, 9 puta se odigralo nerešeno i pretrpljena su 10 poraza. Gol razlika je -3 pogodaka. Postignuto je 36 a primljeno 39 golova. Kada se osvrnemo na oba dela prvenstva, u oba dela prvenstva osvojeno je po 21 bod, s tim što je jesenas oduzet 1 zbog kazne. Na 15 utakmica jesenas zabeleženo je 6 pobeda, uz 3 remija I takođe 6 poraza uz gol razliku 24 data I 28 primljena gola. Osvojeno je 21 bod, međutim 1 je odudzet kako rekosmo zbog kazne. Ovog proleća na 15 utakmica zabeleženo je 5 pobeda, 6 remija I 4 poraza uz gol razliku 14 datih I 11 primljenih golova.

Po zvršetku prvenstva utakmice u Popovcu sa Budućnost Uprava kluba na čelu sa predsednikom Nebojšom Stankovićem zakazala je poslednji dogovor I ujedno da se analizira prolećni deo pa I čitav tok prvenstva. U Sali FK Radana pozivu su se odazvali skoro svi fudbaleri. Nisu bili prisutni njih nekoliko verovatno iz opravdanih razloga. Tako da je šef struke Dragan Momirović se zahvalio pre svega Upravi klub I igračima rekavši da je izuzetno zadovoljan što se uspelo da se sačuva status Srpskoligaša.

Predsednik kluba Nebojša Stanković je izneo neke statističke podatke. Gde je pohvalio golmana Vukašina Sokolović- Janković da je ovog proleća proveo sve minute na terenu od prvog do polsednjeg kola. Isto je pohvalio I rezervnog golmana Miliša Mitića koji nije proveo ni minut na terenu ali je bio tu uvek spreman ako zatreba. Potom se otišlo u obližnjem izletištu Caričin grad odnosno “Teodora” gde je Uprava kluba priredila zajednički ručak za sve iz kluba.

Na početku našeg razgovora sa šefom struke Draganom Momirovićem osvrnuli smo se na samoj završnici prvenstva gde je bilo mnogo napora, uloženog truda svih u klubu da se izbori opstanak u Srpskoj ligi- itok. Tako da na početku Momiorović je rekao: Sama završnica prvenstav bila je dobra. Odigrali smo veomam kavitetno, u taj prilog nam idu rezultati koji smo postigli na terenu. Vezane tri pobede u jednom interval su u mnogome uticala na tok same završnice. Zato bih uputio sve pohavle našim igračima koji su uspeli da izbore opstanak u ligi. Sve što smo uložili tud I napore nam se na kraju ipak isplatilo. Mogu da kažem da sam u celini zadovoljan postignutim.Kada svi mi znamo da smo već u prvom prolećnom kolu ostali bez jednog od naših najboljih igrača Sefana (S) Kostića. I tako smo bili znatno oslabljeni igrački. Njegovim odsustvom morali smo da tražimo nova rešenja u našoj igri. Potom nam se u četvrtom prolećnom kolu povredio I jedan od najboljih naših mladih fudbalera Nikola Grozdanović . Njihovim odsustvima morali smo da stvorimo novi duh i ambijent u timu, bilo je izuzetno teško. Ali igrači koji su zauzeli njihova mesta u timu korektno su odradili svoj deo posla. Hvala i ostalim igraćima , što su u potpunosti ispunili sve zadatke koji su bili pred njima.

Na pitanje upućeno Momiroviću kad je bilo najteže. I koje su to bile prelomne utakmice za očuvanje statusa Srpskoligaša. Momirović je ocenio ovako: Najteži I prelomni trenutak bio je utakmica sa Trstenik PPT u Lebanu koju smo rešili u svoju korist sa 4:0. Ta utakmica je bila od kruscijanog značaja za naš klub. Forma igrača je bila u usponu. Svi igrači su bili voljni I raspoložni za igru.dali su svoj maksimum. Od te pobede je krenulo nekako na bolje . Na treninzima se takođe ozbilnije radilo. Po meni je bila milina raditi sa takvim igračima koji su voljni uspeha svog kluba. Potom je usledila utakmica u Bošnjacu. Po meni a i svih poznavaoca fudbala su zaklučili da je to bila jedna od najkvaitenijih fudbalskih predstava u ovom rangu takmičenja. Ta utakmica je ukazala na mogućnost da do kraja neće biti problema u igri našeg tima. Jel se videlo da postoji kvaitet u našem timu.

U poslednjem kolu pala je odluka koje će pet ekipe napustaju Srpsku ligu – istok. Bili su poznati četiri tima Ozren, Timok. Trstenik PPT I Tabane 1970. Rasplet je bilo utakmice Budućnost – Radan, Moravac – Orion – Ozren I Pukovac – Sinđelić, gde je sudbina Radana u mnogome zavisila od te utakmice. Prema očekivanju u Mrštanu domačin je bio bolji od Ozrena (2:0) . Radan da nebi strepeo trebalo je da odigra u Popovcu bar nerešeno. Bio je blizu tog cilja da nebi mu dugi krojio sudbinu. Međutim primio je pogodak, po nekim podacima nisu mu dosuđena dva penala I da je suđenje u drugom za razliku od prvog dela utakmice bilo daleko slabije. Pobedom (0:2) OFK Sinđelića u Pukovcu , poraz Radničkog u Svilancu od Jedinstva iz Paraćina čak 4 tima su se našala sa po 41 bod. Znači Radan, Radnički iz Svijalnca, Pukovac I Moravac- Orion koji je imao najloši skor u mini tabeli od četriri kluba I morao je kao peti da se preseli u niži stepen takmičenja.

O tom poslednjem 30 kolu Momirović kaže: Utakmcu u Popovcu smo odgrali odlično. Bez obzira na poraz ja mogu biti zadovoljan borbenošću naših igrača. O suđenju nebih kometarisao. Po nekim procenama moja je da nije bilo suđenje za pohvalu. Sve se dobro završilo po nas, pa se nadam da se tako nešto više neće ponoviti da sudbinu rešavamo našeg kluba u poslednjem kolu. Prvenstvo je završeno, cilj je ostavren, međutim u dogovoru sa predsednikom Stankovićem predaha nema.Sledi konsultacije oko formiranje tima za Novu fudbalsku sezonu. Ubeđen sam da će ono biti daleko kvalitetnije nego ovo poslednje. Tu su pre svega povrtanici Radnički iz Pirota, Temnić, Jagovina doskorašnji Superligaš, Niški klubovi car Konstantin I OFK Sinđelić, kao I dva Paraćinska kluba Jedinstvo I SFS Borac.Kao šef struke jednog poznatog fudbalskog kolektiva na “ južnoj pruzi”, želim da se zahvalim medijima, lokanoj samoupravi, igračima I naravno našim verinim navijačima koji su uvek doalzili na našim utakmicama u velikom broju.

V. Stevanović
Počeo davne 1995. u radiju "Caričin Grad" Lebane kao reporter, kasnije kao radio komentator u RTV "Belami" Niš . Prva pisana medijska kuća su Niške "Narodne novine" i časopis "Ribolovac". Radio za Radio Niš i TV Leskovac. Stalni dopisnik "Sportskog Žurnala" i glavni urednik Sportskog portala "Jugsport.net".
https://jugsport.net