OBELEŽEN DAN OPŠTINE BOJNIK

Bojnik: U prelepom Domu Kulture u Bojniku danas je uz prisustvo velikog broja zvanica i sredstva javnog informisanja obeležen dan opštine Bojnik, gde je predstavljeno javnosti  šta je urađeno u minuloj godini od prošlog do današnjeg 7 oktora kada se obeleževa dan opštine. Uručene su i nagrade pojedincima za postignute rezultate u svim oblastima .

Svečanu sednicu otvorio je voditelj programa Bratislav Lekić koji je govorio o istorijatu opštine Bojnikkoji je između ostalog i rekao : Na današnji dan 1918 godine Bojnik je oslobođen nakon velikih borbi, i u ime naših oslobodilaca slavimo današnji dan kao dan opštine Bojnik. Velika mi je čast što mi je pripalo zadovoljstvo da vas u ime SO Bojnik pozdravim sve prisutne u sali , i da Vam se zahvalim što ste  svovim prisustvom uveličati ovaj trenutak  veoma važan dan za opštinu Bojnik.

I na današnji dan kao i ranijih godina prisustvuju u velikom broju naši saradnici i prijatelji. Tu je Miomir Đorđević Državni sekretar , Načelinik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić, predsednik opštine Rankovci iz Severne Makedonije Borče Spasovski naš dragi gost,  iz opštine Trgovište predsednik Nenad Krstić sa svojim sadanicima, predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović, iz opštine Merošina predsednik Saša Jovanović sa saradnicima, predsednik optine Bela Palnaka Goran Miljković, kao i nama dragi predstavnici opština Lebane i Crna Trava

. A na početku čućemonajpre  himnu Srbije koju će izvesti profesor muzičkog Siniša Stojanović. Potom se prisutnima obratio predsednik Skupštine opštine Bojnik Dragiša Dimitrijević koji jeizmeđu ostalog rekao:Poštovani gosti uvažene kolege i kolegenice, građani opštine Bojnik ispred opštine Bojnik čestitam Vam dan opštine. Najpre želim da pohvalim rad Skupštine između dve svečanosti i sprovođenje odluke značajne za našu lokanu samoupravu.

Takođe želim da pohvalim sve sardnike koji su radili u ovoj godini i zaključke koje je Skupština usvajala. Takođe medijima koji su prenosili Skupštine i zahvaljujući tome naši građani su bili u prilici da neposredno prate Skupštinu. Nesmemo zaboraviti činjenicu ulaskom u ovaj Dom  svoju ulogu uveličati i staviti van društvenih tokova a naročito ispred lokane zajednice. Zbog toga treba dužnost vršiti nama na čast a građanima od koristi.

Smatram da su odbornici u ovom proteklom periodu uspešno odgovorili ovom poslu. S ovog mesta moram da poručim da Skupština i njihovi odbornici moraju biti na usluzi građanima i da svojim profesionalnim ugledom šire primer dobre profesionalne prakse. Neka ovo bude ideja vodilja svim odbornicima koji vrše dužnost u lokanoj samoupravi i lokanom parlamentu. A mi svakako imamo zaslužne pojedince koji su se istakli naročito između dva oktobra, pa je SO Bojnik odlučila da dodeli nagrade a među njima ima i žena i muškaraca, političara, sportista, humanitaraca.

Ovo je znak da naša Skupština postupa ravnopravno prema svima koji prožimaju kroz život. Drago mi je što mogu sa ovog mesta da pozdravim i najbolje učenike, koji su budućnost naše opštine, i da im poželim uspeh u daljem školovanju i usavršavanju. Dragi učenici želim da ovu opštinu predstavljate na najbolji način

, da svude sa ponosom ističete odakle potičete. Ova Sednica ima svečani i protokolarni karakter, u tom duhu želim da Vam uputim najiskrenije pozdrave, i čestitam dan opštine Bojnik. Hvala vam što ste u ovolikom broju došli na našu svečanu Sednicu i živeli bili.

Potom je pogledan film o aktivnostima koja su urađena između dva oktobra . Nedavni boravak Ane Brnarić u Bojniku koja je ukazala da ima mnogo zajedničkih projekata u saradnji sa lokalnom samoupravom. I da je sve drugačije kada se radi zajedno. Brnavićka je prilikom posete Bojniku istakla da će ovaj kraj biti razvijeniji kada se završi put koji imaju turističke potencijale, Aa to je  put Prolom banja povezana  sa Lukovskom banjim i Djavoljoj varoši , potom Radan planinom  i Caričinim gradom.

Ministar saobraćaja i infrstrukture Goran Vesić i predsednik opštine Bojnik Nebojša Nenadović potpisali su ugovor o dodeli sredstava za finsiranje anfiteatra ispred sportske hale u Bojniku. Završeni su radovi na drugoj fazi anfiteatra , a radovi su obuhvatali postavljanje trotoara i postavljanje vertikalnih signalizacija i ograda pored Puste reke

. Treća faza izgradnje anfiteatra obuhvata staze za mališane i keja na novom mostu na Pustoj reci. Državni sekretar Dragan Stevanović obišao je radove na izgradnji anfiteatara u Bojniku čija je vrednost 35miniona dinara i bio  zadovoljan radovima.

Izdradnja novog mosta na Pustoj reci a uporedno sa izgradnjim mosta radilo se na izgradnji   pristupnoj ulici i izgradnjom mosta u potpunosti je rasterećen saobraćaj u Bojniku.,Ova saobraćajnica je vezana sa ulice Dejana i Bojana Dašića.

U selu Donji Konjuvci izvedeni su radovi propusta na Zlatarskoj reci i izgradna vodovodne mreže. Most u ovom selu sagrađen je u rekordnom roku,od pet dana vrednosti ovih radova su oko 2,5 miniona dinara. Na Konkursu o brizi na selu opština Bojnik je dobila iznos od 7 miniona dinara i i izdvojila još 700.000 čime je nabavljen mini autobus. Ovoj je drugo takvo vozilo koje ima lokalna samouprava. Zahvaljujući saradnji sa građanima koji redovno izmiruju svoj porez, omogućeno im je učešće iz oblasti infrastrukture. Radovi na niskonaponskoj mreži u selu Dragovcu kod Bojnika,se bliže kraju

. Ovi radovi  su jedan u nizu kada je upitanju produženje nisko naponske mreže.Sa završetkom asfaltiranja Poreške ulice došlo je do povezivanja sportske hale i anfiteatra čime je stvoren lep prostor za šetalište. Sredstva za ove radove u iznosu od 6,7 miniona dinara, obezbeđena su iz budzeta opštine. Radovi na sanaciju puta u Mesnoj Zajednici Orane na inicijativu meštana Orana i zahvaljujući razumevanju lokane samouprave urađen je ovaj put u dužini od 2 km.

Dvadeset i jedan pčelar sa područja opštine Bojnik na ime sunvencije za ovu namenu određena im  je novčana svota od 350.000 dinara. Podeljeni su ugovori poljoprivrednicima za opremu i mehanizaciju sadni matrijal kao i priplodnih i tovnih grla. Ukupni iznos izdvojen je u iznosu od 2. 350000 dinara. Minisatar za rad boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i predsednik opštine Bojnik potpisali su ugovor u sveri socijane namene u vrednosti od 3,700000dinara.

Pažljivkova smotra 2023 organizovana je za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola Cilj ove akcije je pre svega da se kod mladih razvije kultura ponašanja u saobraćaju, i da se poveća njihova bezbednost u saobraćaju. Opština Bojnik dobila je značajna sredstva od Ministarstva demografiju i brigu o porodici . Ova sredstava će biti upotrebljena u cilju modernizacije fiskulturne sale i OŠ. Stojan Ljubić u Kosančiću.

Tokom leta aktivno se radilo na sređivanju dvorišta škole Stoja Ljubić u Kosančiću a sredstva je obezbedili sektor za učenička prava i urađen je video nadzor, postavljanjo je 13 kamera. Opština Bojnik je tradicionalno obradovala đake prvake u novčanim iznosom od po 5.000 dinara. Ove godine u školske klupe u Bojniku je selo 119 đaka-prvaka. Dečiji vrtić Đuka Dinić dobio je novo vozilo.

Ovo je četvrto vozilo koje je lokalna samouprava poklonila ovoj ustanovi. Zahvaljujući Ministarstvu za zaštitu životne sredine dobiven je nov kamion za odvoz smeća, a vrednost kamiona je oko 21 milion dinara. On će time unaprediti rad Javnog Komunalnog preduzeća Jedinstvo u Bojniku. Vlada Japana donirala je 72,500 evra za projekat opštine Bojnika on je potpisan u Vladi Republike Srbije.

Sportske nagrade koje se tradicionalno dodeljene  za 2022 godinu su uslov da sportsisti postižu bolje rezultate, i dodeljene su nagrade sportsistima koji to zaslužuju svojim angažovanjem. Održano je stonotenisersko prvenstvo za osobe sa invalditetom koji je trajao dva dana okupio je stonotenisere iz deset gradova Srbije pa čak i iz Crne Gore i Bugarske. Održane su i Seoske igre u Bojniku na kome su učešće uzela četiri sela iz opštine Bojnik. Turističaka organizacija optine Bojnik organizovala je pripremanje i takmičenje u ribljoj čorbi i radanskog gulaša, pod nazivom “Zlatni kotlić Bojnika”.

Potom se obratio i predsednik opštine Bojnik Nebojša Nenadović koji je rekao: Poštovani Državni sekretaru Miomire Đorđeviću, poštovani načelniče Jablaničkog okruga , poštovani predsedniče iz optine u Makedonije, pripadnici Vojske, Policije Pravosuđa, moji kolege predsednici opština veliki pozdrav za sve vas. Pre svega mislim na opštinu Trgovište, Bela Palnaka, Merošinu, Vlasotince: Želim da podsetim da pozdravim dobitnike oktobarskih priznanja a pre svega naše odbornike, većnike i direktore. Građanima opštine Bojnik želim da četstitam dan opštine, i poželim svako dobro u životu.

Moram da kažem da je ovo peta godina kako obeležavamo dan opštine Bojnik 7 oktobar, i da Vas posetim da je to dan oslobođenja Bojnika u Prvom Svetskom ratu. Hoću da kažem i to da je Srpski narod, kroz istoriju dvadesetog veka imao ogromna stradanja, od prvog i drugog svetog rata i NATO agresije . Mi smo rešili da ta naša stradanja na neki način objedinimo i da kažemo dosta je bilo a da ovaj dan posvetimo ljudima koji su dali živote u Prvom Svetskom ratu i svim ovim ratovima, kada su se borili za Srbiju a ne brat protiv brata i da ne pričam o tome. Ono što je meni drago a hoću da kažem i to , da su to dešavanja koja smo mi uradili u periodu  između dva oktobra. Vi ste u ovom promotivnom filmu videli samo deo toga, jer verujte da iz dana u dan želimo da naša opština izgleda sve lepša i lepša

. Radimo zaista na tome i svakog dana smo u nekom velikom poslu. Ono što želim da posebno kažem je to da su kapitalne investicije koje će da se dese krajem ove godine i početkom naredne najbitnije za nas u opštini. A kada to govorim mislim na Industrijsku Zonu u Kosančić, i za nedelju dana očekujemo novog investitora, i zapošljavanje najmanje 70 novih radnika. To je ono što ćemo da se ponosimo u nekom budućem periodu kao i izgradnja hotela u Dobroj Vodi, zatim uređenje našeg centra u Bojniku sa kružnim tokom i uređenje keja na Pustoj reci, dva kilometara uzvodno. To su one investicije koje nas očekuju u nekom narednom periodu. Nebih želeo da dužim još jedanput sve Vas pozdravljam i živela optina Bojnik i živela Srbija.

Na kraju programa sledila su uručenja nagrada pojedincima iz ruku predsednika opštine Bojnik Nebojše Nenadovića. Oktobarska nagrada opštine Bojnik dodeljena je ministru za rad zapošljavanje borača socijalna pitanja Nikoli Selakoviću. Druga oktobarska nagrada dodeljena je Desimiru Mladenoviću za izuzetno zalaganje u dodeli donacija i realizovanje projekata na planu kulture u opštini Bojnik. Treća oktobarasaka nagrada pripala je MIlomiru Miloševiću u oblasti Kulture u opštini Bojnik.

. Zahvalnica za 2023 godinu dodelejna je Jani Pejčinović odbojkašici ŽOK Pusta reka za izuzetan doprinos u ravoju sporta. Zahvalnica je dodeljena i Momčilu Mladenoviću za uređenje obejkta van radnog vremena u Dečijoj ustanovi Đuka Dinić-Bojnik. Zahvalnica je dodeljena i Ivanu Blagojeviću za aktivnosti van radnog vremena na uređenju dečije ustanove Đuka Dinić u Bojniku. Suzani Stanojević zahvalnica za 2023 godini dodeljena je kao najboljoj igračici KUD “Belac” iz Pridvorice. Ivici Ranđeloviću dodeljena je zahvalnica za doprinos u popularizaciji iz oblasti planinarstva. Janji Mihajlović odbojkašici ŽOK Pusta reka dodeljena je takođe zahvalnica za doprinos u popularizaciji sporta u opštini Bojnik.