JugSport.net

sportski portal južne Srbije

Nova uzdanica igre pod obručima iz Prokuplja

Pavle Slavković, plejmejker KK Probasketa, u razgovoru za Jugsport

PROKUPLJE – Košarka – igra pod obručima, nacionalni sport. To su dva najčešća epiteta koja se vezuju za ovaj posle fudbala planetarno najpopularniji sport. S toga je mnogo klinaca koji dok uče prve košarkaške korake, maštaju o svetlima NBA dvorana. Jedan od takvih je upravo i Pavle Slavković. Sedamnaestogodišnji Prokupčanin koji već godinu dana brani boje KK Probasketa, u seniorskoj konkurenciji. Pavle, kao i većina mladih košarkaša svog uzora vidi u Milošu Teodosiću, kako kaže, zbog lakoće s kojom on igra. Mlađani Slavković je svoje košarkaško znanje sticao u KK Prokuplje, a od prošle godine i u Probasketu.
Imajući u vidu da je u pitanju seniorski rang takmičenja, možemo reći da se je super snašao na terenu s obzirom da u proseku beleži 10 poena po meču, ali pored toga što postiže poene, kao jači segment u svojoj igri ističe defanzivu, takođe i najviše voli da asistira saigračima.
Međutim, kao i svi klinci u zemlji i Slavković je prvo krenuo sa fudbalom, ali se u njemu nije dugo zadržao.
– Kao i većina dece i ja sam pokušao prvo sa fudbalom, međutim treninzi mi se nisu svideli, a fudbal kao sport me nije zanimao. Košarku sam počeo sasvim slučajno da treniram sa svojim bratom i sestrom. Za razliku od njih koji su prestali sa treniranjem, ja sam nastavio. Najviše zbog vežbi sa loptom i čunjevima. – uvodi nas u priču Pavle.

S obzirom da igra na poziciji plejmejkera očekivano je da svog uzora vidi u Milošu Tedosiću.
– Uzor mi je Miloš Teodosić. Zbog toga što je pravi primer dobrog plejmejkera. Pored toga što zna da razigra saigrače što mu je i glavni zadatak,takođe zna i da poentira. Kod njega mi se najviše sviđa ta lakoća sa kojom igra. – kaže nam Slavković.
Takođe, kaže da ne može da izdvoji ni jednog od trenera sa kojima je do sada radio, jer svako od njih ima svoj princip rada.
– Ne bih mogao da izdvojim ni jednog. Svaki trener od nas traži nešto drugo, i svaki od njih je zahtevan na svoj način.
Kako nam otkriva glavni cilj mu je da zaigra u crveno – belom dresu, jer je to klub za koji od malena navija. A s obzirom da navijačko opredeljenje mahom potiče iz kuće, zanimalo nas je kakva je situacija u domu Slavkovića, i koliko podrška porodice znači Pavlu kao mladom i perspektivnom sportisti.
– Znači mi mnogo podrška porodice. Kad god su u mogućnosti su na tribinima, a moram da kažem da mi je tata ujedno i najveći navijač i najveći kritičar.
Za sve klince koji su u dilemi kojim sportom se treba baviti, Pavle Slavković ima jasnu poruku:
– Moja poruka svim klincima je da se bave bilo kojim sportom,ali da prvo probaju sa košarkom. Košarka je timski sport. Pomoći ce im u negovanju sportskog duha. Naučiće šta znači timski rad,odgovornost i disciplina. Poštovaće sebe i druge.

Prokuplje, kao veliki grad ima svoje predstavnike koji su ostavili trag u košarci, svakako najpoznatiji su Žarko Koprivica i Dragan Labović, a od pre par godina i mladi Petar Rakićević. Pavle kaže da mu imponuje što iz njegovog rodnog Prokuplja potiču uspešni košarkaši, i napominje da bi jednog dana želeo da dostigne njihove uspehe, a ako je moguće i da ih nadmaši.

Do tada, Pavlu ostaje da vredno trenira i pripremi se za predstojeće izazove u Drugoj ligi Istok sa svojim Probasketom.

N. Tonić