JugSport.net

sportski portal južne Srbije

NA SVEČAN NAČIN OBELEŽEN DAN OPŠTINE MEDVEĐA

Medveđa: Domaćin proslave je na početku svečane sednice se obratio svim prisutnima pozdravio ih i zahvalio se što su došli u tolikom broju da uveličaju i obeleže dan opštine Medveđa 20 maj.

Odmah na početku svečane sednice prisutnima se obratio u sali predsednik Skupštine opštine Medveđa Stanko Milošević i otvorio svečanu sednicu rečima: Pozdravljam sve prisutni poštovani odbornici dame i gospodo, otvaram četvrtu svečanu sednicu Skupštine opštine Medveđa, zakazanu za današnji 20 maj 2024 godine.

Pre nego što predložim dnevni red ove svečane sednice želim da građanima optine Medveđa čestitam dan opštine. Na današnji dan 1944 godine u selu Gajtan na Jovanić livade formirana je prva Srpska divizija. Sa ponosom obeležavamo ovaj dan na koji se odigrao kao događaj od velikog značaja , što je formirana prva Vojna divizija na teritoriji naše opštine. Dugujemo zahvalnost svim borcima koji su se našli u stroju ove divizije , i dali život za slobodu otadzbine. Neka im je večna slava i hvala. Za današnju svečanu sednicu predlažem sledeći dnevni red:

Prva tačka je sprovođene odluke o nagradama i druga priznanja opštine Medveđa. Druga tačka odluke o dodeli nagrada i priznanja povodom dana opštine Medveđa u 2024 goidini. Po odluci Skupštine opštine Medveđa doneta je odluka da se sve odluke na svečanoj sednici donose aklamacijom i zbog tog raloga pročitaću odluke koje ste odbornici doneti i usvojiti aklamacijom.Prva tačka jesete o ustanovljenju nagrada i drugih priznanja opštine Medveđa,

dobili ste odluku u matrijalu pa bi odluku o dodeli nagrada i priznanja povodom dana opštine Medveđa 2024 bliže obrazložio. Povelja se dodeljuje Minstartsvu lokalne samouprave i državne samouprave, resornom ministru Jeleni Žaraić Kovačević, za iuzetan doprinos i afirmaciju optine Medveđa. Plaketa opštine Medveđa dodeljuje se Maji Gojković savetniku u Vladi Republike Srbije za doprinos u razvoja integralnog razvoja opštine Medveđa.

Dušanu Milosavljeviću iz Beograda za posebne zasluge i nesebičnu pomoć koju pruža građanima optine Medveđa. Pohvalnice opštine Medveđa dodeljuju se pod jedan: Muzičkoj školi Stanisav Binički isturenom odeljenju u Medveđi, za aktivno učestvovanje u kulturno umetničkim manifestacijama optine Medveđa.

Pod dva Dobrili Andrejević iz Medveđe za izuzetno vaspitanje i razvoj predškolske ustanove “Mladost”-Medveđa. Pod tri Radivoju Nešiću iz Borovca za doprinos u razvoju poljoprivrede u opštini Medveđa. Pod četiri Mitru Zlatkoviću iz Medveđe za izuzetno dobro obavljanje poslova u javnom komulalnom preduzeću “Obnova”. Pod pet Dragani Krstić iz Medveđe za humanom delu u oblasti socijalne zaštite porodice.

Predsednik optine Dragan Kulić dodeljuje i sledeće zahvalnice: Dušanu Stojanoviću iz Medveđe za osvojene mnogobrojne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima u oblasti muzičkog stvaralaštva. Drenu Haljimiju iz Sijarinske banje za osvojeno drugo mesto na Regionalnom takmičenju iz Engleskog jezika,

pod tri Anđeli Simić iz Gazdara za uspešno završene Akademske studije, pod četiri Mileni Šakić iz Tulara za uspešnu završene Akademske studije.Svim dobitnicima nagarda u oblasiti zahvalnica pripada i novčana nagrada u iznosu od 25.000 dinara. Odluka stupa na dan donošenja i biće objavljena u Službenom glasniku grada Leskovca.

Pozivam odbornike da aklimacijom usvojimo donete odluke. Pošto smo usvojili donete odluke sada pozivam predsednika optine Medveđa Dragana Kulića da nam se obrati.

Potom se za govornicom pojavio predsednik opštine Medveđa Dragan Kulić koji je obraćanje počeo rečima: Poštovani gospodine predsedniče Skupštine opštine Medveđa Miloševiću, dame i gospodo, poštovani odbornici dragi gosti savetnice i Vladi republike Srbije gospođe Bojović i Obradović kao i predstavnici Kordinacionog tela za opštine Medveđa, Preševo i Bujanovac.

Zatim poštovano ministartsvo unutrašnjih poslova Ministartsvo odbrane, predstavnici Sudova i javnih tužilaštva, poštovani predstavnici gradova i opština , prestavnici preduzeća i udruženje građana, i medija, časni očevi i sestre, građani opštine Medveđa. Želim sve da vas pozdravim i da Vam se zahvalim što ste danas došli na obeležavanje dana opštine Medveđa. Danas ovaj datum kada obeležavamo osamdesetogodišnjicu formiranja Prve Srpske divizije ,

i početak oslobađanja Gornje Jablanice u drugom svetskom ratu, sa ponosom mogu istaći činjenicu, da građani opštine Medveđa poznaju i poštuju svoju prošlost. Stara izreka kaže oni koji ne poznaju svoju prošlost oni nemaju ni budućnost. Rukovodstvo opštine Medveđa sledeći politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića , uz svestranu pomoć resornog Ministarstva i službe Kordinacionog tela Vlade Republike Srbije

, u svom radu se bavila i ono što je bilo u prošlosti i ono što će biti u budućnosti. Sa ponosom ističemo činjenicu da je u opštini Medveđa po prvi put u republici Srbiji u organizaciji sa Minstarstvo za rad i boračka i socijalna pitanja organizovana , dodela spomenica borcima rata 1990- 1999 godine. Što se tiče budućnosti veliki broj započetih i realizovanih projekata između dva maja daje nam nadu da Medveđa ima svetlu budućnost.

Ulagalo se u infrastrukturu veliki broj izgrađenih rekonstruisanih puteva od kojih svakako najznačajni put preko Radan planine. Pod Donji i Gornji Gajtan desetine asfaltiranih puteva u različitim Mesnim zajednicama. Završena je prva faza vodovoda Lece- Drence u zoni sporta u Medveđi urađena je trim staza, urađen je dečiji bulijar i sprovedena akcija pošumnjavanja u saradnji sa Ministartsvom zaštite životne sredine.

Što se tiče našeg najvećeg razvojnog potencijala a to je svakako Sijarinska banja , u predhodnoj godina imali smo četiri jako značajna projekta ,od kojih su neki završeni a na nekima se radovi privode kraju. Rekonstrukcija Kulturnog centra u Sijarisnskoj banji je projekat koji relaizujemo u saradnji sa Ministartsvu građevine , saobraćaja i infrastrukture, zatim drugi projekat je rekonstrukcija Kulturnog centra , rimskog kupatila koji realizujemo sa minstartsvom Privrede Vlade republike Srbije.

Treći projekat je rekonstrukcija sportskih terena koji je realizovan u saradnji sa ministartsvom turizma i omladine, i na kraju svakako naj značajniji projekat i izrada projektno tehničke domkumentacije za uređenje čitavog prostora U Sijarinskoj banji. Projekat se ralizuje u saradnji sa Ministartsvo za regionalni razvoj. Relaizacijom ovog projekta stvoriće se uslovi da Sijarinska banja dobije mesto kojoj pripada u razvoju turizma u Srbiji .

Projekat podrazumeva rekonstrukciju hotela Gejzer, izgradnja novog kompleksa blatnog bazena , restorana, rekonstrukcija svih izvorišta i zgradu toplotne stanice i izgradnju novog hotela. Realizovan je i veliki broj drugih projekata koji se odnose na kulturu sport privredu, i druge oblasti života.

Želim da istaknem da smo imali dobrusaradnju sa raznim donatorima , a da je svakako jedan od naj lepših projketa koji smo imali u protekle godine u razvoj izdradnju pet kuća za zbrinjavanje siromašnih pododica u optini Medveđa. Projekat je relizaovan na inicijativu Vladike Arsnija , optine Medveđa i Srpske pravoslavne crkve. Sve ovo nebi moglo biti urađeno bez ulaganja znanja svih onih uključeni na relizaciji ovih projekata. Ovom prilikom iskazujem zahvalnost a svim građanima oprine Medveđa četitam dan opštine Medveđa. Živela Medveđa živela Srbija.

Potom se prisutnima obratio direktor Kordinacionog tela u Vladi republike Srbije za opštine Medveđa Bujanovac i Preševo gospodin Nenad Mitrović rečima: Dobar dan sa moje strane, dobar dan predsedniče optine medveđa gospodine Dragane kuliću, predsedniče Skuptine Stanko Miloševiću, poštovani odbornici, poštovani gosti, ja hoću danas da građanima optine Medveđa četitam dan opštine, i da iskoristim priliku da prenesem pozdrava ministra Martinovića koji je predsednik

kordinacionog tela, da u njegovo iume četitam dan opštine građanima Medveđe, i da prenesem njegovo izvinjenje što danas nije swa nama, zbog unapred utvrđenih obaveza koje je imao. Medveđa je svakako jedno malo mesto u kome pre svega žive četiti dobri ljudi , Jedna multietnička sredina na jugu Srbije i u njoj žive Srbi Albanci i Romi. Ono što ja hoću da kažem , da svakako samo su dobri odnosi između srba i albanaca garant prospriteta i ekonomskog razvoja ,

i ono što će služba Kordinacionog tela u narednom periodu svakako raditi na tome , kao što smo radili u predhodnom periodu da srbi i albanci žive jedni sa drugima, ne jedni pored drugih. Medveđa kao što ste čluli od predsednika opštine je imala mnogo projekata u predhodnom periodu, neki su realizovani neki su u fazi realizacije . Ono što ja hoću da vam kažem da je posvećenost predsednika republike Srbije Aleksandara Vučića i Vlade republike Srbije , da nastavimo sa podrškom znači koju smi i u predhodnom periodu imali. Kordinacino tele za optine Medveđa Bujanovac i Preševo postoji od 2000 godine .

Prvo je bio Kordinacioni centar, a od neke 2010 godine smo Kordinaciono telo koje je zaduženo samo za tri optine na jugu Srbije. Poštovani građani uloga Kordinacionog tela je da bude spona između lokane samouprave i Vlade Republike Srbije. Ja pozivam i opštinsko rukovodstvo a i sve vas da Kordinaciono telo gledate kao svoju kuću. Naša vrata su Vam uvek otvorena uvek možete da nam se obratite, i sve što možemo da vam pomognemo stojimo vam na raspolaganju. Ja Vam još jednom želim stećan dan opštine , da ste živi i zdravi i da se još mnogo puta vidimo. Hvala Vam.

Na kraju u ime svih nagrađenih obratio se Dušan Milosavljević iz Beograda koji je rekao: Hvala vam puno. Prvo mi je velika čast što sam dobio ovo priznanje, i vekika čast mi je danas biti u ovom društvu, velika čast u društvu svih ovih dobitnika, pogotovu onih koji trenutno žive u Medveđi. Vidim da tu ima dosta mladih ljudi, pošto me posebno podseća na to. Ono što bi istakao sigurno još jednom veliku zahvalnost , predsedniku optine i građanima opštine Medveđa i čestitam im još jednom ovaj dan i da ćemo još dugo godina slaviti ovaj dan u zdravlju i veselju,

a mi trebamo koliko god možemo a posebno mi koji ne živimo u Medveđi koji vodimo korene odavde , trebamo da nađemo način da pomognemo koliko god možemo u svojim mogućnostima.

A možda imte i tu veliku sreću da imate i podršku porodice moje i Kompaniju u kojoj radim, i dajemo sve od sebe da pomognemo ovim građanima koji ovde žive, lepa sredina, lepa priroda, i mi mislimo da smo stvarno ambasadori dobre Medveđe u Beogradu,

i da sve ljude privlačimo koliko god možemo jer nema niko od našeg društva i naših poznanika prijatelja koga nismo doveli ovde da vidi ove lepote. Mi svi zajedno samo trebamo da pomognemo ovu Medveđu da se još više razvija jer ova prirodn alepota retko gde postoji. Hvala Vam.

Na kraju je Domenik Bogdanović svojim glumačkim umećem govorio o začetku Medveđe i životu u tom vremenu. Svojom besedom je podsetio kako se tad živelo u to vreme začetka Medveđe i stanovništava u njoj i okruženju pod kojim su uslovima se polako razvijali kao društvo.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print