JugSport.net

sportski portal južne Srbije

Krst u ruke Potporučnika Milića

Vlasotince: U prisustvo  preko 3.000 građa Vlasotinca i okolih mesta danas je u Vlasotincu u ledonoj reci Vlasini održano 14 po redu plivanje za časini krst, na kome su učestvovali čak 62 takmićara među njih i dve devojke. Pobednik je potporučnik Vojske Srbije dvadeset-trogodišnji  Lazar Milić i Dadinca kod Vlkostinca, koji je na stazi dugoj 33 metara prvi stigo do časnog krsta i bio tako pobedik.

Takođe i ove godine svojim priustvom Žandamerija iz Niša pomogla je da se ledena Vlsina očisti od leda. Pa se plivalo na temepraturi od -1 spoljnoj i u vodi -2 stepena C. Pre početka plivanja za časni krst Niški Vladika Arsenije koji je prvi put u Vlasotincu osveštio je krst za koji se plivao, bacio ga u reku i poželo svim takmičarima uspeh. Usto ih je sa obele reke Vlasine svojim prisustvom bodrio da istraju do kraja.

Po izlsku iz lednu Vlasinu pobednik Milić je kratko rekao: Ovo je bila želja mog pokojnog dede koji je želeo da budem pobednik. Možda me sad negde odozgo sa neba gleda. Neću se više takičiti, prepustam da ududuće budu drugi pobednici. Zlatanik dar zlatare „Janković“ iz Novog Sada pobediku je urućio član Udruženja Svete gore atonske Miša Petrović, dok je  zlatan krst uručio Vladika Arsenije.

Tradicionali izbor najmlađeg takmičara pripao je po prijavama  učesnika Andriji  Lazreviću, koji je u posednji čast odustao zbog dosta ledene reke Vlasine.

Po tradiciji kao i ranijih i ove godine održano je takmičenje žena- domaćica u pripremanju pihtija.  Njih je bilo 17 a pobedica je Ljiljana Lepojević . Drugo mesto pripalo je Anđeli Stefanović i treće Nadici Filipović. Za najbolju dekoraciju izbrane su pihtije  id Natalija Marković. Poklonima u vidu posuđa darivala im je Turistička orgizacija opštine Vlasotince.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print