JugSport.net

sportski portal južne Srbije

Fudbalske sudije ponos Piroćanaca

Pirot: Kada jedan Fudbalski okrug  kakav je Pirotski ima na čelu  takvog predsednika okruga kakav je Vidojko Panajotović, a Gradski  savez grada Pirota predsednika Vladicu Tošića netreba brinuti za dubućnost fudbala u Pirotskom okrugu. Još kada sve to začini jedan mladi daroviti  savezni sudija sa Prve lige Srbije Srbije Stefan Ćirić koji je predsednik Stručne stukovne organizacije sudija Pirotskog okruga, to je znak da se radi ozbiljno, što govore i rezultati koje postižu u radu poslednjih godina. Tako su postali prepoznatljivi brend „Pirot grad fudbala“

Upravo ovog puta za sagovrnika imamo najmlađeg i ove plejade a to je Stefan Ćirić koji je sa zadovoljstvom pristao da bude naš sagovornik na temu rad Fudblaksih sudija Pirostkog okruga. Na pitanje kako  u svom radu funkcioniše ova Stručno strukovna sudiska organizacija Pirotskog okruga Ćirić je sa vidnim zadovostvom počeo svoj odgovor rečima: Rad sudiske oragizacije protekao je turbulento , s obzirom da je na početku minule godine su bili izbori u svim forumima pa i našeg sudiskog dela. Tako da je došlo do promene celokupnog sastava SSOS Pirotskog okruga. Zato je novim ljudima koji su došli trebalo malo vremena da se uhodaju u svom poslu koji ih je očekivao. Godina je protekla mogu reći dobro. Iznedrili smo iz naše ogranizacije čak 20 novih fudbalskih sudija. Među njih što sve nas raduje i dolazak nekoliko devojaka koje su rešile da dele fudbslku pravdu, njihovo sve veće interesovanje za  ovaj posao koji svi zajednički obavljamo. Unapređen  je jedan sudija na Savezni rang takmičenja, dvojicu kolega na Srskoj fudbalskoj ligi –istok, kao i još četiri delilaca fudbalske prvde na novoformiranoj  Zona- istok.

Svakako nosilac SSOS je grad Pirot, dali još iz drugih sredina i koje su to što su uključene u rad i funkcionisanje vaše orgnizacije Ćirić pomalo  setno kaže:

Tu je pre svega Dimitrovgrad, koji nažalost poslednjih nekoliko godina niko iz te sredine ne iskazuje volju i htenje da se bavi suđenjem, što je veliki gubitak za nas a pre svega njihov razvojni put na fudbslkom planu ove sredine. Tu je još i Babušnica koja ima dvojicu sudija na Zona- istok, jednu devojčicu koja se nalazi na Okužnoj gradskoj ligi, kao i oko pet momaka koju su prošle godine završili školu suđenja, tako da će oni ovu drugu polusezonu imati priliku da sude  Gradsku fudbalsku ligu grada Pirota. Iz Bele Palanke imamo jednog fudbalskog sudiju koji sudi Gradsku i Okružnu fudbalsku ligu.

Kao predsednik SSOS Pirotkog okruga na pitanje šta očekuje u ovog godinu kao prvi čovek ove orgaizacije Ćirić kaže:

Pre svega još bolji rad naše orgnizacije u odnosu na minulo godinu koja tek što je  istekla. Pre svega povećanje broja mladih delioca fudbalske pravde, kao i da mladi i prespektivni sudije napreduju na većim stepenima takičenja. Zasad imamo njih dvojicu koji treba da polažu za zvanje sudija druge kategorije, to bi trebalo da bude sad krajem marta , ili početkom aprila kada budu čelnici FS-RIS- a odredili termin za polaganje. Tako da se nadam da će pojačati brojno satnje sudija na Zona- istok.

Jedno od sledećih pitanja bilo je kakva je saradnja aktivnih sudija sa one sudije koji su okončali svoju sudisku karijeru, dali su još uvek tu uz njih da im pruže pomoć u radu , pre svega razvoju mladih  sudija i iznedivanje početnika  u ovom poslu Ćirić nastavlja rećima:   Nažost jako mali broj bivših sudija je ostao tu sa nama da nam pomaže u radu i razvoju. Uglavnom su tu oni koji su skoro prestali da se bave aktivnim suđenjem. To su sada delegati-instuktori na Zona- istok, pre svih Bojan Mitrović koji je do skoro bio Savezni sudija, zatim Dalibora Veljkovića i Miroslava Stankovića. Ranije su sudije se razočaravali kada su prestali da se bave aktivnim suđenjem, nisu želeli da ostanu u orgaizaciji i pripomognu mladim ljudima da steknu neko iskustvo, novo znanje tako da se trudimo da mi koji smo sada u ovom mandatu, da vratimo neke ljude koji su tu, spremni da pripomognu ovim mladim momcima i devojkama.

Saradnja bez Fudbalskim delom se nemože zamisliti u svom radu, pogvotovu kada na njihovom čelu ima takve ljude ko što su Panajotović i Tošić odgovor je bio u skladu  sa onim što je stvrnost i realnost: Mi smo u suštini jedna te ista organizacija, po samoj strukturi i propozicijama moramo da budemo jedna celina. Recimo predsednik Gradskog saveza SSOS je Dalibor Veljković koji je delagat-instuktor,  na Zona-istok, na Okružnom stepenu takmičenja sam ja, zajdno sa Bojanom Mitrovićem  i još par sudija koji su tu aktivni u radu čitave godine.

Na kraju našeg razogora uz zahvalnost našem portalu koji je izrazio Ćirić,  što nalazimo dovoljno vremema, volje i želja da posvetimo prostor fudbbalslim  dešavanjima grada Pirota završio je rečima: Prevashodni ciljm nam je priprema za seminari koji predstoje za prolećni deo prvenstvene sezone, dok ćemo uskoro, već od naredne nedelje da počnemo sa radom škole za buduće fudbalske sudije,  jer zahtev  FS-RIS-a je bio da ove godine bude nešto početak ranije, a do početak prolećnog dela očekumeo još najmanje desetak novih sudija da iznedrimo  iz naše organizacije. Što bi bio za sve nas veliki uspeh u radu.

Nama ne predsotoji  ništa  drugo neg da na kraju poželimo SSOS Pirotskog okruga koja broji u svom sastavu oko četrdesetak aktivnih delilaca fudbalske  pravde da nastave kao dosad sa svojim radom, koji će dati još mnogo bolje rezultate, jer na čelu  ima jednog vrednog mladog vrsnog delilaca fudbalske prvde kakav je Stefan Ćirić.