JugSport.net

sportski portal južne Srbije

Dobar sudija još bolji predsednik

Leskovac:   Več dve godine na čelu Stučne strukove organizcije fudbalskih sudija Jablaničkog okruga je sa uspehom prvi čovek, odnosno predsednik je Aleksandar Petković nekadašnji Savezni sudija Druge savezne lige. Njegov uspešan, samopregoran rad na toj funkciji daje sve bolje i bolje rezultate  u edukovanju, napredovanju i razvoju fudbalskih sudija, čija je baza Leskovac.

Upravo onaj koje konpententan da oceni rad u tek minuloj godini ove organizacije i kaže svoje viđenje  u ovoj 2020 godini je moj  sagovornik Aleksandar – Aca Petković koji na početku  sa ponosom kaže: Jedna od možda naj uspešnih godina od kako postoji ova  organizacija fudbalskih sudija u našem okrugu. Sa ponosom mogu da kažem da smo po prvi put dobili jednog  Internacionalca sudiju sa zvanjem FIFA sudija to je kolegenica Jelena Cvetković. Milan Mitić se zvanično nalazi na listi sudija Prve lige  Srbije, međutim ove godine  je imao i suđenje nekoliko utakmica na Super ligi Srbije. Na listi sudija Srpske lige istok imamo 11 sudija, što je najveći broj sudija iz jednog regiona na teritoriji FS-RIS-a. Na  Zona- Jug koja je vrlo intersantna imamo čak 26 sudija na listi. Što bi se moglo reći 70 posto sudija na ovoj zoni čine sudije iz Jablaničkog okruga, gde imamo sudije iz Topličkog i Pčinjskog okruga jošna ovoj zoni. Na Okružnoj i Međuopštinskoj ligi imamo oko 65 sudija i na Gradskoj ligi imamo oko 10 do 15 susija koji u kontinuitetu prelaze na viši stepen takmičenja.

Sa zonskog stepena takmičlenja njih oko 30 ispunjavaju uslov za napredovanje, imamoi još njih četvoro koji ispunjavaju uslov da pređu sa Okrug na Zonu jug. Intresantno da ove godine imamo i trojicu delegata – instukotora na Srskoj ligi istok  i to Aca Milneković, Igor Kocić i moja malenkost Aca Petković. Tu je i izdatak naše škole Marko Mihajlović koji je delegat na Srskoj ligi kao sportski radnik ujedno je i Komesar  Zone- zapad. Ove godine ponovo ćemo u februaru imati školu suđenja, gde očekujemo ko 30 polaznika. Takođe je minule godine održan Kap sudija u Vrnjačkoj banji, što će biti i ove godine organizovano. Takođe mogu da se pohavlim u ime mojih kolega da imamo odličnu saradnju sa predsednikom FS-JO Sašom Starčevićem, takođe sa Trenerskom organizacijom gde je na čelu Vladica Cekić.Tako da sve funkcioniše kao jedna celina. U Lebanu jeskoro  došlo do promene predsednik je sada Mihajlo Jović sudija na B listi Srpske lige- istok.

Potom smo se osvrnuli na saradnju sa ljudima iz FS-RIS-a pre svega sa predsednikom  Ninoslavom Spasićem . O tome Petković sa dozom optimizma  kaže: Kao član Izvršnog odbora SSOS-FS-RIS-a , gde postoje određeni sukobi mišljenja ali se sve to svodi na rad čitavog regiona. Jer normalono nas 11 nemožemo po svim tačkama da imamo isto mišljenje. Tako da postoji saradnja u radu. Rad na čitavom okrugu je maksimalno ispoštovan, kao i sa Fudbalskim delom na čijem je čelu predsednik Novica Tonćev, nemamo nikavih probelma u radu i saradnji. Zato sa sigrunošću mogu da kažem da smo mi iz Jablaničkog okruga posle dužeg  vremena najbolji u regionu po kadorvima i uspešnosti u radu.

O planovima u 2020 godini Petković kaže: Očekujem pre svega da naš trenutno najbolji suduja Milan Mitić pređe na  Super ligu Srije, kao i njih troje  koji treba da pređu sa Srpske na Prvu ligu Srbije tu mislimo pre svega na Stefana Đokića, Dušana Mareka, Aleksandara Đorđevića. Takođe će njih nekoliko preći sa Zone na Srskoj ligi. Održaćemo školu  suđenja takođe kao što smo rekli i ove godine. Svakom  ko želi od maldih sudija da se bavi ovim pozivom vrata su im širom otvorena. Jer samo kroz jedan rad  i mnogo odricanja se može stiči do uspeha  u ovom poslu.

Na kraju našeg razovora na pitanje šta bi trebalo da se promeni u ovoj  za razliku od minule 2019 godine Petković je istakao: Kvalitet fudbala nam je u drastičnom opdanju. Dali je to manje zainteresovanost mladih za bavljnje fudbalom ili rani odlazak iz sredine u kojoj žive mladi ljudi radi daljeg školovanja ili posla.Što se tiče klubova  i masovnosti mi u Jablaničkom okrugu nemamo taj problem za razliku recimo od Toplički i Pčinjski okrug recimo. Još uvek fudbal u tim nižim rangovima igraju istrošeni fudbleri koji su veterani u fudbalu i tu mladi sudije nemogu da napreduju. Nadam se da će se na tome nešto uraditi da se taj problem nezainteresovanosti  probudi i tada bi i fudbal dobio na kvalitet. Taj kvaitet fudbala se odražava i na kvalitet suđenja. Što je  primetno kod naših sudija, koji prođu kroz kvalitetnijeg takmičenja u odnosu na ostale okruge  i zato recimo na Zon a- jug imamo veliki broj sudija koji sa pravom mogu da kažem da su nosioci

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print