JugSport.net

19. april 2024.
sportski portal južne Srbije

Sve pohvale građanima Lebana

Lebane: U maloj varošici na jugu Srbije postoji Dom Zdravlja koji je uvek spreman da pacijentima pruži zdrastvene usluge, opremljen kadrovima I savremenom medicinskom opremom. Situacija koja je zadesila građane Lebana uvođenjem vanrednog stanja od strane Ministarstva Zdravlja I Vlade Republike nije nimalo prijatna.

Osoblje ove zdravstvene ustanove na čelu sa direktorom Vladanom Stanojevićem od  prvog dana privremenih mera krenuli su sa radom koje iziskuje trenutna situacija u zemlji, rizikujući pre svega svoje zdravlje i stavljajući se u službi svojih građana.

Upravo moj sagovornik na tu temu je direktor Doma Zdravlja u Lebanu dr. Vladan Stanojević, koji je uspeo da u ovom trenutku odvoji vreme i da u neku ruku svojim građanima Lebana prenese aktuelnu epidemilošku situaciju.

DA LI STE SPREMNO DOČEKALI OVU VANREDNU SITUACIJU?

Mogu da kažem na samom početku našeg razogovora  da smo kadrovski spremno dočekali kao i sve druge medicinske ustanove ovakovog tipa pružanja usluga svojim građanima. U početku smo imali problem sa nedostatkom količina lične zaštite , zbog čega  je redukovan broj izvršilaca (broj lekara I sestara)  i sveden na neophodni minimum. Ukinuli smo sve zakazane preglede i kontrole i rad nastavili u novom režimu rada. Radno vreme ustanove  prihvatili po predlogu Minstarstva Zdravlja Srbije. Drugačiji režim rada, podrazumevao  je otvaranje novih ambulanti za rad u posebnim uslovima. To podrazumeva  otvarnje prijemno-trijažne  ambulante, odakle se pacijenti nakon trijažnog procesa  upućuju u Hitnu službu, Covid ambulantu ili kod  svog izabranog lekara. Covid ambulantu formirali smo zahvaljujući pre svega pomoći lokalne samouparve u Lebanu na čelu sa  predsednikom Ivanom Bogdanovićem, inače sada Komandantom kriznog štaba. To je van zgrade Doma Zdravlja u bivšem Komulanom preduzeću Radan, tako da smo izbegli bilo koji rizik ulaska virusa u proctor zgrade Doma Zdravlja , pre svega kod naših zdravstvenih i admistrativnih radinika. Na taj način smo u potpunosti zaštitili naše radinike od bilo kavog rizika, a I sama ambulanta u neposrednoj je bizini (pored zgrade Doma Zdravlja).

PORED DOMA ZDRAVLJA IMA JOŠ ŠEST  AMBULANTI ?

Jedna od glavnih zdravstvenih ustanova van Lebana, koja se nalazi na teritoriji opštine, od njih šest  ambulanti vodeća je zdravstvena stanica u Bošnjacu,   u kojoj se zbrinjavaju seoske mesne zajednice donjeg dela opštine. I oni imaju Trijažnu ambulantu. Sve sumnjive pacijente upućuju u naš Dom Zdravlja u Lebanu na dalji medicinski tretman. Preostale pet ambulante nalaze se na teritoriji Popovca, Prekopčelice, Slišana, Buvca I Klajića.

KAKO PROTIČE RAD U DOMU ZDRAVLJA ?

U Covid ambulanti respirativnog centra Doma Zdravlja u Lebanu zasad uzeto je ukupno devet  testova zbog sumnje prisustva Korona virusa I svi nalazi su bili uredni. Teži pacijenti upućeni su na odeljenje Covid bolnice u Leskovcu, gde su I rađeni testovi. Tako da tačan broj inficiranih pacijenata ne znamo u momentu. Takođe je nepoznat I broj pacijenata koji ne žive na teritoriji grada Lebana, ali se vode kao Lebančani. Zvanične podatke dobija komandant Kriznog štaba opštine Lebane.

VAŠA OCENA TRENUTNOG ZDRAVSTVENOG BILTENA ?

S obzirom da većin građana poštuje preporučene mere Vlade Repubilke Srbije  i Minstarstva  Zdravstva, evidentno je da se broj sumnjivih smanjuje poslednjih dana. Očekujem da će  se vrlo brzo mere koje su na snazi polako smanjivati. Izuzetna strategija medicinskih stučnjaka  kriznog štaba Repubilke Srbije daje rezultate da  pandemija ulazi polako u liniju opadanja broja obolelih. Ako svi građani Srbije budu  poštovali mere kao naši građani opštine Lebane možemo očekivati narednih par nedelja ublažavanje tih mera koje su trenutno na snazi.

DALI STE ZADOVOLJNI RADOM VAŠE SLUŽBE ?

Mogu da kažem da smo imali veliki broj volontera  od uvođenja varednog stanja  i proglašenja pandemije Covid-19. Imali smo veći  broj medicniskih kao I nemedicinskih radnika  koji su volontreski angažaovani  u suzbijanju ove bolseti. Naredbom  Minstra Zdravlja Zlatibora Lončara, na dan 26. Mart, svi zdravstveni radnici koji su u tom momentu angažaovani, stekli su pravo da budu primljeni  u radni odnos na neodređeno vreme. Očekujem da će I ostali radnici koji učestvuju u ovoj borbi naći svoje radno mesto u sistemu zdravstva Srbije.

PORUKA GRAĐANIMA LEBANA JE ?

Poštovani građani našeg Lebana budite istrajni  i poštujte kao dosad preporuke i mere Vlade Repubilke Srbije. Ostanite kod kuće!

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print