JugSport.net

sportski portal južne Srbije

EVROPSKA MEDALJA U BOKSU SIJA U LEBANU

FILIP STANOJEVIĆ BISER O KOME ĆE SE TEK ČUTI

 

Lebane: Lebane grad na reci Jablanici poznat je kao mali gradić ali sa velikim brojem sportskih klubova i sportista koji su proslavili slavu Lebana, nastupajući u raznim sportovima van naših granica, pa i u samoj Srbiji.

Međutim biser među biserima u sportu je Filip Stanojević član BK Radan Lebane koji je najmlađi sportski kolektiv, ali je trener Darko Stanković iznedrio takvog vrsnog taleta koji se za kratko vreme vinu u Evropske veličine i sa Evropskog prvenstva za razvojne juniore održanog u Sarajevu doneo u svom gradu i klubu bronzanu medalju, ma da je po prikazanom trebala da bude srebrnog pa i zlatnog sjaja. Ali Filip je mlad momak pred kojim je blistava bokserska karijera i tek ćemo biti u prilici da za ovog pre svega dobrog momka koji u školi zna sve za petice i koji na pripremama repezentacije nosi knjige i prati onlajn nastavu da bi kad se vrati mogo da odgovara podjednako sa svojim školskim drugarima.A bogami i nosi knjige i sveske kako sam kaže.

O poslednjem uspehu u Sarajevu razgovarali smo najpre sa samim Filipom a potom i sa trenerom Darkom Stankovićem i za javnost prenosimo njihove izjave u celosti, jer to zaslužuju i jedan i drugi da se javnost uveri u kvalitet kojim poseduju. A Filip je i imao od kog da nauči jer je Darko jedno vreme bio i repezentativac Srbije i svoje bogato isustvo prenosi u klubu na mlađe talente, ali biser među njima je Filip.

O uspehu u Sarajevu Filip Stanojević koji inače potiče iz sportske porodice kaže: Kao prvi cilj je bio da se sklonim sa ulice i da se posvetim nekom sportu. Bila je u meni prevelika želja da nešto naučim novo da radim na sebi, da se jednostavno osećam bolje duhovno i fiziči, i otišo sam na te prve treninge,. Odmah sam se zaljubio u ovaj sport, tu je bio moj trener darko Stanković koji je iz dan u dan, mene naveo da sve više volim to što radim. I ako su treninzi jako teški , što kaže moj trener dinamični, i svaki trening je bilo jedno zadovoljstvo za mene, jer boks je naj teži sport, samo retki mogu da se bave njime. Tako da sam zahvalan što imam pored mene svog trenera i mogu da radim ono što najbolje radim. Još trenbam u ovom sportu da se usvršavam, jer niko nije perfektan pa ni ja, naravno još treba da se radi na tehnici i na taktici. Iskustvo uvek može da bude veće u smislu Međunarodnih mečeva, sa drugačilim protivnicima kao što je to bilo sada Evropsko prvenstvo u Srajevu. Gde niko ne poznaje jedno dugoga i svi smo nekao izazov jedni za druge.

Kad ulazim u meč odnosno u ring trudim se da to bude što hladnije glave, i ako mečevi mogu da dostignu neki ogromni nivo, sve sestavi n aliniju za tih 6 minuta borbe u ringu. Trudims e da mi nervi budu dobri i što smireniji, ali tu je jeedna taktika kojom se držimo slušam trenere iz ugla, i stroigo se pridržavamo sa trenerom dogovorene taktike. Jer trenutak kada se taktika više ne prati sve može da ide nizbrdo i da se lako izgubi meč. Kad osetim da je protivnik slabiji to u boksu nema da se protivnik poštedi, trenutak kada vidimo protivnikovu slabost, mi tu slabost iskoristimo što više možemo, tako da čim je protivnik malo nedorastao vidimo da mu hvali fizičke snage, tu sus sudije koji odmah broje nokdaun da bi odmorili protivnika, tako da nebi došlo do povreda, a kada si mnogo ndjačao protivnika onda sudija u ringu prekida meč i spašava protivnika od težih posledica u ruingu. Moje glavno oružje je levi aperkat i najružan meč zbog nepravilog poraza u dosadašnjoj karijeri je je isto upitanju Evropsko prvenstvo koje se održavalo u Rumuniji to je bilo 2023 godine tada sam bio u kategoriji razvojnih juniora kao i ove godine, a na tom prvenstvu sam pobedio repezentatiovca Nemačke posle toga sm se sastao sa repezentativcem Moldavije gde sam u prvoj rundi bio daleko bolji drugu i sigurno treću, međutim zbog domaćeg terena Moldavije i Rumunije dali su pobedu Moldavcu , i ako sam objektivno bio bolji sve tri runde, i tako su mi uzeli medalju na prošlom Evropskom prvenstvu.Međutim hvala Bogu n aovom Evropskom prvenstvu nismo ostavili nišpta da se sudije dvoume oko pobede sigurno sam bio pobednik u borbi za medalju bronzanu koja sija zlatnim sjajem.

N apočetku svoje karijere posle rada sa Drakom Stankovićem kao član repezentacije Srbije radio sam sa trenerom iz Loznice Draganom Vasiljevićem i moj biviši seletor jer sam ja prešao u stariji razred i onda sam nasledio drugog selektora, koji se zove Branislav Jovičić to je čovek iz Šapca moj jako dobar pre svega prijatelj, kao i slektor sa kojim imamo jednu neverovatnu konekciju, ali kao što Darko kaže kada mi je on u uglu ja dosada nisam izgubio ama baš nijedan meč. I to je činjenica da sa Darkom mojim trenerom iz kluba imam najbolju konekciju, i ja i on imamo najbolju hemiju, i najbolje se razumemo. Ne osporavam ja sad to da je loš Branislavom Jovičićem imam isto jaku dobru konekciju i sa njim i to je jako bitno u boksu, da trener i bokser imaju tu neku konekciju da se razumeju međusobno, jer ta jaka konekcij aje i nešto što i može da izgura vrhunske mečeve. Najveći mečevi na svetu mogu da se izguraju tako kada imaš dobru konekciju sa trenerom iz ugla. Kada se uđe u ring postoji taj neki moram da kažem osećaj da koliko god da je publike u sali koliko god da su vatreni navijači jedino što možeš da čuješ kad boksuješ jeste svoj ugao, odnosno svoje trenere iz ugla, i sebe kako razmišljaš. Kada uđeš u ring to je jedino što možeš da čuješ koliko god da je bučno i glasno u sali. Na prvenstvu sam imao tri meča prve dve pobede a u osmini finala sam boksovao sa repezentativcem Mađarske u četvrtfinalu sam boksovao sa repeznatativcem Albanijeto je bokser koji je poreklom iz Irske, on je prošle godine na Evropskom prvenstvu koje se održavalo u mariboru osvojio zlatnu medalju u konurenciji kadeta. Poražen sam od repezentativca Aberzejdzanato je dečko koji je pre ovog prvenstva imao jako velike uspehe na Međunarodnoj sceni, sa Evropskim i Svetskim medaljama. To je jedan meč u kome sus vi uživali i to je bio meč na jednom jakom nivou amaterskog boksa. Iksreno smatram da nisamsam nezaluženo poražen u nekim trenutcima meča sam bio bolji, ali to su bile neke nijanse koje su odlučile pobednika, mogla j eda bude pobeda i moja, ali do tog trenutka su svi tako videli i sudije koje su bodovale meč, ne krivim njih jednostavno krivim sebe , jer sam taj meč mogao malo bolje taktički da odboksujem jer sa snagom sam bio previše spreman, jer kako kaže moj trener mi smo se pripremali za ovo Evropsko prvenstvo tempirali smo od početaka godine formu, da u tom trenutku budem najspremniji i da moja fizčka sprema bude besprekorna.

Sledeći moj izazov je Balkansko prvenstvo koje će da bude naj verovatnij eoktopbra meseca, koje ćese održati u Makedoji odnosno Skoplju, naravno tu očekujemo samo zlatnu medalju, međutim sledeće godine opet Evropsko prvenstvo, koje se održava u starijoj kategoriji neznam gde će s eodržati ali tu definitivno gledam da ponovo umem medalju i to zlatnog sjaja. Na krjau bih svim mojim vršnjacima pa i mlađim od mene preporučio da se bave sportom. Mnogi moji vršnjaci su pokuašli da se bave boksom ali sam već reko da je to najteži sport na svetu , gde treba pre svega disciplina rad na sebi, fizička snaga. Ali bih naravno preporučio svima koji to žele da dođu u salu za treninge da boksuju malo , ne samo boks može i drugi sportovi, to je jako bitno baviti se sportom za svu decu ne samo za mene i moje vršnjake. Škola je prvi prioritet što se tiče toga, ali nemogu baš uvek da pratim nastavu, ali se trudim da to sve nadoknadim onlajn , pratim nastavu, na pripremama nosim knjige, sveske , svašta da bih mogao da se spremim kada dođem kući da mogu da odgovaram da radim kontrolne pismene zadatke i tako. Inače sam skroz odličan učenik druge godine u Gimnaziji u Lebanu

Na kraju smo Filipu poželei da ovu bronzu na sledećem Evropskom prvenstvu zameni zlatnim ili srebrnim sjajem, što je i sam obećao da će sve učiniti da to se dešava i u seniorskoj konurenciji.

Mi mu u ime najčitanije sportskog portala juga Srbije JUGSPORT.NET pre svega čestitamo na osvojenoj medalji i da nastavi da i dalje bude odličan učenik u školi i u boksu da beleži sjajne rezultate.

 

Potom smo reč prepustili treneru Darku Stankoviću koji o uspehu Filipa Stanojevića na Evropskom prvenstvu u boksu održanom u Sarajevu prenesemo u javnosti i njegove utiske: Pa upravo smo se sastali da prenesemo utiske za vaš portal za ostvarene rezultate koje je ostavrio Filip Stanojević, moj bokser član BK Radan-Lebane, koji je poniko u ovom klubu i načinio prve korake i sve što zna o boksu naučio je upravo tu u našoj sali za treninge pod mojim patronatom. Rezultat koji je ostvario to je osvojeno treće mesto na Evropskom prvenstvu koje je održano u Sarajevu koje je skoro zavreno za juniore i ujedno to je i najaveći uspeh i rezultat u istoriji Lebanskog sporta, pa i u čitavom Jablaničkom okrugu, Kad pričamo o boksu sem Zorana Jašarevića koji je bokser iz Niša niko sem njega nije osvojio medalju sa Evropksog prvenstva ako ne računamo boksere BK Topličanin koji su osvajali medalje u seniorskoj konurenciji bivše Jugoslavije.

Što se tiče Srbije ako razgraničimo te dve zemlje, sem pomenutog Jašarevića niko nije osvojio tu medalju u regionu Istočne Srbije u boksu.Ja nisam bio u Sarajevu Filip je putovao sa repezentacijom Srbije, međutim sko sve pripreme smo odradili u klubu, sem periodičnih odlaska na pripremama sa repezenatacijom. Prvog dana kada je došao Filip na trening koga je dovela majka rekao sam ovakvo dete se rađa jedno u milijardu obdarenih za boks. On je trenutno pet godina za redom prvak Srbije, Dosada na nijednom meču u Srbiji i Međunarodnom održanog kod nas takmičenja nije pretrpeo poraz, ni od domaćih ni od stranih boksera. Jedine poraze ima sa Evropskih prvenstva, sa Svetkog prvenstva ali to su sve bili mečevi dosad za medalju, a ove godine smo uspeli da osvojimo i tu medalju, i ako je bronza ona sija zlatnim sjajem, tako da rezultati iza nas sve govore i ne želim da više ništa pričam o tome, jer rezultati neka pričaju za nas mi ćemo da radimo samo još mnogo jače nego dosada , jer nama je cilj evi su mnogo veći od ove medalje. Jeste ogroman rezultat ali da se razumemo ni ja a ni Filip nismo zadovoljni ovim rezultatom, imamo mnogo veće ciljeve, mi hoćemo medalju sa Omladinskog Evropskog prvenstva, pa i Sveta, kasnije da ponovimo te rezultate u Seniorskoj konurenciji. Naš cilj je sada viza za Olipijadu 2028 godine u Los Anđelesu, a umeđuvremenu šta će da bude videćemo. Jer upravo naš rad u klubu se zasniva na usvršavanju kako trenera tako i boksera, treninzi su dinamični koji su isplanirani cele godine, radimo sa planom. Konkretno za Filipa formu smo tempirali za prvenstvo Evrope, a pre ovog takmičenja na prvenstvo Države smo otišli sa polovičnom pripremljenosti, radili smo na taktici i polovičnoj fizičkoj pripremljenosti koja je bila malo zanemarena jer smo znali da nam u Srbiji nemože niko parirati . Zato da nebih potrošio Filipa za Evropsko prvenstvo i formu smo tepirali za dane Evropskog prvenstva. Sad nam predstoji Balkansko prvenstvo, videćemo dali ćemo dotad imati još neki Međunarodni meč, jer konurencija u zemlji nam je nekoliko klasa ispod vrednosti i mogućnosti Filipove. Boksovali smo sa svim bokserima koji su bili prvaci i u nižim i u višim kategorijama i zadavali udarce koji su bili prekidi ili nokdauni. Tako sa smo u nekoliko približnih kategorija gore ili dole apsolutni vladari u zemlji rekoa je na kraju trener Darko Stanković trener BK Radan iz Lebana.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print