JugSport.net

18. april 2024.
sportski portal južne Srbije

Uki ruši rekord za rekordom

Pitamo se, gde su granice ljudske izdržljivosti posle najnovjeg podviga  Uroša Aškovića(28), pobornika Street workouta(vežbanja na otvorenom, bez tegova). Mladi Obrenovčanin je nezvanično oborio Ginisov rekord u izvođenju zgibova na vratili za 60 minuta. Zvanični rekord takmičara iz Poljske, koji iznosi 1125 zgibova, nadmašio je za šest pokušaja. Za ovaj jedinstven sportski podvig Uroš se spremao sedam mesci i za to vreme doveo formu do savršenstva. Pre deset  meseci  se okušao u izvođenju hiljadu zgibova za isto vreme, i to mu je bila osnova da napadne Ginisov rekord.Zbog pandemije iz Ginisovog komiteta su sugerisali budućim pretendentima  da otkažu ili odlože postavljanje rekorda.

-Takav izazov morao sam da odradim bez odlaganja, jer ukoliko se odlučim na pomeranje datuma moje telo bi sve više patilo od prevelikih napora, a ja nisam spreman na takav rizik. U toku vežbe podlaktica me nije izdala, leđa su otkazala, sve me je bolelo, ali su ruke bile tu da nastave prostalih nekoliko minuta. Bez obzira na tako duge pripreme sam se pocepao, i najveći problem su mi zadavali žuljevi na rukama koji su konstantno pucali – kaže i pokazuje plikove i rane na rukama.

Za sat vremena Aške je izveo 180 serija sa po šest ili sedam zgibova, koje su kontrolisani od strane prisutne komisije. Zanimljivo je istaći da je mladi atleta za sat vremena podigao više od 84 tone, do visine vratila  ako računamo njegovu težinu i broj zgibova. Obaranje nesvakidašnjeg rekorda snimljeno je sa dve kamere, od kojih je jedan bila pričvršćena na vratilo kako bi sve bilo regularno.

-Ponosan sam na sebe, pogotovu ako se setim da sam na početku, pre deset godina,  mogao da uradim tek deset sklekova, a sada sam na krovu Sveta. Zato poručujem svima   da željeni cilj mogu  da ostvare ako predano rade i veruju u  sebe. Svi smo bili na nuli i bitno je da budete posvećeni,  istrajni i verujete u  svoje mogućnosti – kaže mladi atleta.

-Ovo se zove pomeranje granica izdržljivosti, borba, bez obzira da li ste u učionici, kancelariji, teretani, parku, …samo treba da verujete u sebe, i uspećete.  Najbitnija je posvećenost, jer  tada svi odustanu.  Prvo donesemo odluku da budemo  najbolji, i u tom cilju morate biti istrajani  i posvećeni  postavljenom zadatku – uveren je rekorder iz Obrenovca.

Za četiri dana Ašketov klip beleži rekordnu posećenost, i približava se brojci od  100 000 prikaza. Zajedno sa Nikolom Vejnovićem zajednički vode Uou Tube kanal ’’Back to the basics’’ koji beleži sve veću posećenost. Prati ih preko sto hiljada registrovanih korisnika, a pojedini klpovi dostigli su brojku od 500 000 pregleda.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print