JugSport.net

sportski portal južne Srbije

U Beču overavam rusku mundijalsku vizu

Sa optimizmom očekujem da ćemo još večeras vizirati put za Rusiju i tako u našem glavnom gradu proslaviti plasman za Svetsko prvennstvo, kaže u intervju za Jugmediu predsednik FSRIS Novica Tončev, direktno iz Beča gde se večeras igra odlučujuća fudbalska utakmica između reprezentacija Srbije i Austrije.

Poveli ste veliku delegaciju sporstkih radnika i novinara.

 Ja moje radnike svake godine vodim na more na jedno druženje. Takođe, odbornike iz Surdulice sam prošle godine vodio u obilazak Srbije. Od kako sam predsednik FSRIS, sve delegate, sportske radnike sam po prvi put doveo ovde u Beč sa rukovodstvom FSRIS da osete atmosferu, da vide kako reprezentacija Srbije brani boje naše zemlje. Mislim da je ovo jedna poučna stvar za sve fudbalske radnike u našem regionu pa i čitavoj Srbiji“.

 Vaša poruka ljubiteljima fudbala pred večerašnju odlučujuću utakmicu.

Hoću, pre svega, da svi naši sportski radnici i navijači iz Srbije koji su došli ovde u Beč, da večeras (petak 20, 45 p.n.) bodrimo našu reprezentaciju i kraj susreta dočekamo srećni i radosni, što smo ostvarili svoj zacrtani cilj. Ja sam uvek optimista idemo na pobedu. Predstoji nam utakmica sa Moldavijom i verujem da tri boda, koja su nam potrebna, da ćemo ih osvojiti. Večeras očekujem lepu igru, zalaganje naših igrača i našu pobedu“.

Od kako je ovo rukovodstvo FSS, naravno i FSRIS, na čelu našeg fudbala vidi se pomak kako u klupskom tako i u reprezentativnom. Kako Vi ocenjujete trenutnu situaciju u našem fudbalu?

Lepo ste rekli da atmosfera u FSS i reprezentaciji dolaskom Slaviše Kokeze i novog rukovodstva ima dobre rezultate i vlada prava harmonija i drugarstvo, kako među rukovodstvom, stručnim štabom koji vodi reprezentaciju i samih igrača koji brane boje naše zemlje. Mogu sa ponosom, kao prvi čovek FS RIS, da kažem da je fudbal u regionu istočne Srbije u jednom zaista lepom položaju. Dinamo je trenutno lider na tabeli u Prvoj ligi Srbije, ambicije Vranjanaca su superligaške. Radnik takođe igra dosta dobro u ovom prvenstvu. Radnički iz Niša se bori za ponovni izlazak u Evropu. Napredak iz Kruševca takođe beleži dobre rezultate. Pored toga, u nižim ligama smo u ovom periodu siromaštva svim klubovima pomogli u sportskoj opremi što dosada to nije uradilo ni jedno rukovodstvo. Istovremeno, svaki okrug je pomognut sa nekim novčanim sredstvima iz budžeta FSRIS. Očekujem da će FSRIS uskoro pomoći regione sredstvima za još bolji razvoj koja će doći kao državna pomoć za plasman na SP u Rusiji 2018. godine“.

Da li će plasman reprezentacije doneti poboljšanje kvaliteta fudbala na jugu Srbije?

Polazim uvek od baze, od najnižih do najvišeg ranga takmičenja. Ja hoću, ne samo ova poseta, već i plasman i uspeh da utiče na još veći razvoj fudbala na jugu. Ako smo kao region siromašni po svemu, neću da budemo siromašni u fudbalu. Mlade treba usmeravati na razvoj u fudbalu u našem regionu. Ne igra se fudbal samo u Beogradu već i na jugu Srbije, odakle smo dali mnogo zvučna imena ne samo u našem već i u svetskom fudbalu i očekujem da će se taj trdend nastaviti“.

Jeste li zadovoljni svojim i dosadašnjim radom vaših saradnika?

Uvek saradnike sam biram i kada izaberem saradnike moj uspeh zavisi od njihovog uspeha. Biram one koji imaju iskustva u fudbalu za razliku, da malo dotaknem i politiku i političare, koji biraju saradnike koji nisu stručni. Ja biram saradnike koji su možda bolji od mene u tom segmentu kako bi mene što više uzdigli gore. Nadam se da sam ovim sve rekao zato je ovaj uspeh za sve iz regiona zajednički,  a ne moj, individualni uspeh.  Zahvalio bih se na kraju vama iz Jugmedie i poruka iz Hotela „Ananas“ u Beču – budite večeras uz nas i odavde očekujemo pobedu!“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print