JugSport.net

16. april 2024.
sportski portal južne Srbije

Superligaši krenuli sa centra

Juče je startovala Super liga Srbije.  Nastupajući  šampionat biće dosta specifičan u odnosu na prethode, izazvane svetskom pandemijom i donetim merama za njeno suzbijanje. Brojka od 20 klubova, većina se slaže da će ići na uštrb kvaliteta i nazadovanja domaćeg fudbala. Od novina biće primenjena  nova pravila vezana za uvođenje  bonus igrača, broj izmena. Poštujući donete mere za spečavanje epidemije Vlade Republike Srbije, prvi put u istoriji  liga će se odigrati bez prisustva gledalaca, bar će tako biti u prvom delu sezone. Kao što smo napomenuli svaki klub Super lioge biće u obavezi da u startnoj postavi ima dva igrača mlađa od 21 godine. Preporuka je da na klupi sede dva  igrača rođena 1999. i kasnije, tako da dolazimo do brojke od 40 junoša koji će započeti utakmice i još toliko će sedeti na klupi i čekati na priliku da istrće na teren. Nema sumnje da će ova novina doneti dobrobit našem fudbalu i podići kvalitet, kako na klupskom tako i reprezentativnom nivou.  Kad su promene u pitanju, eksperiment započet u nastavku prošle sezone koji se tiće izmena igrača dobio je zvaničnu potvrdu, tako da će svaka ekipa moći u toku utakmice da zameni po pet igrača u tri termina.

U cilju sprečavanja pandemije, svi klubovi su u obavezi da pre starta prvenstva testiraju sve igrače. Ukoliko se desi da prvotimac bude pozitivan na koronavirus biće izolovan od ekipe sve dok ne dobije negativan test. Takođe, igrač neće imati pravo nastupa ukoliko ima simptome, a još nije testiran.

Ako se preselimo na zeleni teren i pokušamo da se bavimo prognozama vezanim za ostvarivanje rezultata i konačnog plasmana, tu neće biti toliko nepoznanica kad je u pitanju međusobni odnos snaga. Zna se da su Crvena Zvezda i Partizan prvi favoriti, i tako je pune 22 godine, od kada je Obilić na kratko prekinuo dominaciju večitih rivala. Ako bi se bavili prognozama, što je nezahvalno, ko je bliži tituli,’’crveno-beli’’ su možda za nijansu bliži zacrtanom cilju. Trostuki su uzastopni prvaci i ukoliko se titule domognu i četvrti put biće to klupski rekord. Proteklo prvenstvo su bili najubedljiviji i  odmakli su ’’crno-belima’’ nedostižnih 11 bodova. Doduše u poslednje vreme nisu tako uspešni protiv večitog rivala, naročito su bolni porazi u kupu. Duplu krunu čekaju od 2007. a poslednji put su pehar namenjen pobedniku Kupa podigli pre osam godina. Vratili su u svoje redove dva velika fudbalska znalca Kangu i Kataia, i sa legendom na klupi Dejanom Stankovićem pokušaće da nastave pobednički niz.

Partizan je odavno  prežalio titulu i sve su nade polagali u osvajanje još jednog Kupa, ali im je to zadovoljstvo uskratila novosadska Vojvodina. Igrali su grupnu fazu Lige Evrope, ali su zamalo ostali bez nokaut faze, tako kad bi vagali mišljenja smo da nemaju previše razloga da pamte po dobrom proteklu sezonu. Imaju kvalitetne strance i mlade perjanice koje predvode Stevanović, Pavlović…i ukoliko budu igrali dobro u kontinuitetu i otklone slabosti iz prošle sezone mogu se nadati tituli. Večiti rivali imaju ambicije da što dalje doguraju na međunarodnoj sceni, ali im  na ruku neće ići novi sistem takmićenja gde će se u kvalifikacijama igrati po jedan meć i biće lišeni pomoći svojih navijača.

Među potencijalnim izazivačima koji mogu da iznenade favorite možemo da ubrojimo Vojvodinu, Čukarički, TSC, Radnički iz Niša i Spartak ŽK. Novosađani osokoljeni osvajanjem Kupa, sigurno imaju visoke ambicije i u prvenstvu, baš kao i fudbaleri sa Banovog Brda, koji nisu blistali prošle sezone, ali su zadržali kontinuitet visokih plamana u ligi. TSC je pravo otkrovljenje i pojačani imaju ambicije da potvrde dosadašnje rezultate. Nišlije su zbog koronevirusa u svojim redovima najkasnije počeli sa pripremama i pitanje je koliko su spremni da potvrde dosadašnje rezultate. Navedeni klubovi sigurno još dugo neće moći da pariraju igrački, organizaciono i u finansijskom smislu Zvezdi i Partizanu, ali da će moći da im otkinu bod ili sva tri, u to smo ubeđeni.

U zlatnoj sredini su Mladost, Napredak, Proleter…  Kad je borba za opstanak, u  problemima mogu bitiMačva(više je igrača napustilo Šabac nego što je došlo), Rad(blokiran žiro račun i imaju zabranu dovođenja igrača), Javor Matiz i Inđija su u nešto povoljnijoj situaciji. Kao po nepisanom pravilu novajlije uvek spadaju u timove kojima je unapred namenjena uloga davljenika, mada će nas pojedine ekipe demantovati, kao protekle sezone sjajni TSC. Novi Pazar se prvo borio sa koronavirusom, zatim zbog vanredne situacije nisu mogli na vreme da startuju sa pripremama, na kraju ni žreb im nije bio naklonjen i u prva dva kola dodelio im Zvezdu i Parizan.  OFK Bačka, Metalac i Zlatibor su po kvalitetu približnih vrednosti i od ključne važnosti za svakog od njih biće start i prve utakmice. Ko brže uđe u ritam i dođe do željene igre beležiće bolje rezultate.

IZVOR SRBIJASPORT

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print