JugSport.net

sportski portal južne Srbije

Rk Žitorađa kreće u novu sezonu sa podmlađenim sastavom

ŽITORAĐA – Superligaški rukometni karavan kreće od večeras i u SUPER B ligi, a za igrače i navijače Žitorađe prvi ispit je jedan od glavnih favorita za plasman u SUPER A ligu, to je RK Kuršumlija. Kuršumličani pojačani pridošlicama iz redova Žitorađe Ilićem i Veljkovićem sa epitetom favorita ulaze u ovaj meč.
Žitorađanima je cilj ove sezone pretposlednje mesto,  (u Super A ligi od klubova sa istoka se takmiče Dubočica, Železničar i Novi Pazar, i nije za očekivati da će neko od njih napustiti Super ligu) nadajući se da će tako sačuvati status superligaša i naredne godine.

U novu sezonu Žitorađa ulazi sa skroz izmenjenim timom i mladim snagama u njemu, podatak da je u ovom trenutku najiskusniji u ekipi Žitorađe 25- godišnji golman Miloš Genčić dovoljno govori o mladosti momaka iz Žitorađe, čiji je prosek godina 18. Ekipu sačinjavaju momci iz tri geneneracije omladinskog pogona Žitorađe 98/99, 00/01 i 02/03 a uz to priključeno je pet momaka iz generacije 2004/05 u nadi da će od starijih kolega i iskusnog rukometnog stručnjaka Dragana Nikolića – Pege steći novo rukometno znanje i u narednim godinama biti okosnica Žitorađana.

Kako kaže prvi čovek Rk Žitorađa, Miomir Maljević, publika bi ove godine trebala da ima razumevanja za mladost ovih momaka i njihovo neiskustvo koje će sigurno doći do izražaja u mečevima. Međutim, cilj kluba je bio pre par godina da ima kostur tima iz Žitorađe što će ove godine biti ostvareno. Trenutno u sastavu za meć konkuriše oko 15-ak momaka iz Žitorađe a od “stranaca“ tu su Nisić i Genčić iz Niša, i pridošlice iz Prokuplja Vukadinović i Dinić.

Imamo mladu ekipu, koja će ove godine za cilj imati samo da ne bude poslednja. Treba imati u vidu da su to sve momci između 16-21 godine, i da njihovi vršnjaci u tim igračkim godinama igraju niže rangove od superligaškog, što će mojoj ekipi dosta doprineti na što kvalitetnijem razvoju. Publika, koja je bila naš 8 igrač svih ovih godina treba da ima razumevanja za mladost i poletnost ovih momaka, i da im greške, kojih će siguran sam biti, oprosti i bude im vetar u leđa kao i dosad. Do januara sigurno neće biti dolazaka, a i tada ćemo videti. Cilj nam je razvoj rukometa i razvoj ovih mladih momaka. – rekao je Maljević.

Slavković na kampu Ratko Nikolić / foto: facebook Ratko Nikolić rukometni kamp

Treba napomenuti da svoje prve seniorske mečeve u ovoj sezoni će zabeležiti i momci rođeni 2004 i 2005. godine: Strahinja Slavković (2004, golman) Lazar Mutavdžić (2006, srednji bek) Boško Stanisavljević (2005, levi bek) Vojin Denić (2004, pivotmen) Andrija Ranđelović (2005, desni bek) i Aleksandar Usković (2005, krilo)

Sa ovakvim sastavom Žitorađa će još jednom pokazati zašto važi za “rasadnik talenata“. Koliki je domet mladosti i talenta u ovom trenutku spram iskustva drugih ekipa ostaje nam da vidimo, ali jedno je sigurno, Žitorađani ne smeju da brinu za budućnost rukometnog sporta u Žitorađi, mladost Žitorađe kuca na vrata seniorskog rukometa. A u narednim godinama ovi momci, čiji je napredak evidentan od dolaska Dragana Nikolića biće i budućnost srpskog rukometa.

A da uprava vodi računa o svojoj deci pokazuje i činjenica da će klub prema rečima Miomira Maljevića klub u skorijem roku potpisati stipendijske ugovore u trajanju od 4 godine sa ovim momcima, na svečanosti koja će biti upriličena kod predsednika opštine Žitorađa.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print