JugSport.net

sportski portal južne Srbije

Proleće koje mnogo obećava

Lebane: Za razliku od ranijih prolećih dela prvenstva , ove godine je drugi deo krenuo nešto ranije.  U svim ligama na teritorijim FS- RIS-a ono počinje ovog vikenda kada su u sve tri zone na progamu  utakmice 16 kola, dok je u Srpskoj ligi – istok na programu 18 kolo, zato što u ovom rangu takmičenja ima  18 klubova. Izbori su za nama na ćitavoj teritoriji Srbije, pa narvno i na teritoriji FS – RIS-a. takođe je bilo preregistacije  klubova, pa se može reći da se ulazi sa novim ispravama I novim ljudima kad je reč o ljudima koji će voditi takmičenja.

Naravno krenućeno sa najavom Srpske fudbalske lige – istok gde je na programu 18 kola. Lider prvenstva je Temnić 1924 iz Varvarina, odmah iza njih je Radnički iz Pirota, dva bivša Prvoligaša , koja žele povratak nazad. Pirot ove godine slavi 100 godine postojanja, dali će biti ili ne duple proslave , to je na igračima Radničkog da dobrim igrama to ostvare i Pirotu podare duplo slavlje.To želi I klub iz Varvarina pokazaće ko je bolji prolećni deo prvenstva. Na dnu tabele je najugoženiji Radan iz Lebana  sa samo 8 osvojenih bodova, potom Pukovac i Jedinstvo iz Paraćina sa po 9 i Radnički iz Svilajnca sa 16 kao i Rtanj sa 17 bodova.

Već u prvom prolećnom kolu odnosno 18  po rasporedu imamo nekoliko zaniljivih susreta, kako iz gornjeg dela tabele, tako i onoh sa dna. Svakako derbi je u Nišu  gde se sastaju OFK Sinđelić i Budućbnost iz Popovca, dok je drugi u matineu na Bubnju  u nedelju od 11 sati između domaćeg  Car Konstantina i Zaplanjca iz Gadzinog Hana. Na dnu tabele svakako derbi kola je u Lebanu gde „ fenjeraš“ Radan dočekuje Jedeinstvo iz Paraćina. Ukoliko domaćin želi grčevitu borbu za opstanak povoljnijeg protivnika nije mogao da poželi. Gosti iz Paraćina imaju samo bod više. Tu je još duel u Svijancu između domaćeg Radničkog i GFK Dubočice iz Leskovca, koji su takođe u donjem delu tabele. Nezvesni su krajnje dueli prva dva tima na tabeli koji gostuju. Lider Temnić 1924 gostuje u Paraćinu gde za protivnika imaju SFS Borca, dok Radnički iz Pirota putuje takođe ali u Trstenik, gde za proitivnika ima istoimeni tim. Domačini su ti negde u sredini tabele, pa gostima neće biti nimalo lako , kako bi i dalje ostali u samom vrhu tabele. Jagodina na svom terenu dočekuje Dunav iz Prahova, pa je po svoj prilici favorit u ovom duelu. Rtanj na svom ternu u Boljevcu ima za protivnika Moravac –Orion koji je u gornjem delu tabele, pa domaćinu neće biti nimalo lako. Ako bi tražili najvećeg favorita na svom terenu u ovom kolu to bi svakako na papiru bio Jedinstvo u Bošnjacu, koji na svom terenu dočekuju Pukovac, koji je itekako u opsnoj zoni za ispadanje. Međutim u ovim duelima uvek je bilo neizvesno, bez obzira gde se bude igrao ovaj komšiski derbi ova dva kluba.

U ZONA – JUG takođe je zakazan start u prvenstvu prolećnog dela prvenstva ali je ovde na programu 16 kolo, zato što je u zonama po 16 klubova. Sva četiri tima iz vrha tabele, koja pretenduju na sam vrh tabele a to su lider  Pčinja  u Medoševcu, Vlasina u Vladičinom Hanu, Pusta reka  kod Sloge u Leskovcu, kao i Balkanski  u Vranjskoj banji istoimenoj ekipi. Dali je to prilika ko pobedi, da je uvećao šanse za sam vrh na tabeli. Na dnu tabele takođe najugroženi Jablanica gostuje u Orašju, dok Mladost iz Bosilegrada putuje  na megdan Tansku Rajiću koji je takođe u samom dnu tabele.Pa bi se ovaj duel mogao reći I derbi začelja Zona  jug.

U Vladičinom Hanu Morava je domaćin Vlasini, koja pretenduje na sam vrh tabele. Domaćin želi da pobedom najavi dobre prolećne igre i s obzirom da je tu na sredini tabele, da pokuša prodor u gornji deo tabele. Budućnost u Orašju dočekuje Jablanicu, gde je domaćin izraziti favorit. Duel dva Jedinstva u Gornjem Stopanju domaćina i goste iz Pirota. Ko pobedi najaviće beg sa drugog dela tabele. U Vranjskoj banji istoimeni klub  dočekuje Balkanski iz Dimitrovgrada koji najavljuje kadidaturu za osvajanje prvog mesta. Komšiski derbi igra se u Leskovcu gde Sloga dočekuje Pustu reku iz Bojnika, koja je na trećoj poziciji na tabeli. Sloga je u drugom delu tabele, ko pobedi  videćemo, jer  su ovi dueli bili uvek neizvesni do samog kraja. Kao što rekosmo duel dva tima iz donejg dela tabele  u Pirotu između  Tanaska Rajića i Mladosti iz  Bosilegrada. Ko pobedi biće zlata vredni bodovi za beg sa dna tabele. Lidera na tabeli u Medoševcu ekipa Mladosti doćekuje ekipu Pčinju iz Trgovišta. Dali će poći za rukom gostima da im se revanširaju za jedini jesenji poraz na svom terenu u Trgovištu koji im je naneo Mladost ostaje da se vidi. Lokani derbi igra se u Nišu gde će se  susreti domaći OFK Niš i OFK Brzi Brod. Ljuti rivali  bi trebalo na Panteleju da prikažu dobru fudbalsku predstavu , pa bi vredelo pogledati ovu utakmcu već na startu prvenstva.

U ZONA – ZAPAD  takođe su na programu utakmice 16 kola prolećnog dela prvenstva. Lider jesenjeg dela je OFK Kosanica iz Kuršumlije  sa 35 osvojenih bodova, dok po četri imaju manje OFK Topličanin I Rembas iz Resavice, koji nekako se približio iz drugog planana samom vrhu tabele. Tu bi u favorite trebalo da se još doda I Župa iz  Aleksandrovca sa 29 osvojenih bodova. Na dnu tabele Žitorađa je najugroženija sa 9 osvojenih bodova,  zatim Dragocvet sa 10, Bošnjane sa 14 I Lugomir sa 15 bodova.

Lider na tabeli iz Kurđumlije gostuje Napredku u Drenovcu, dok drugoplasirani OFK Topličanin na svom trenu doćekuje u goste Jedinstvo iz Velikog Šiljegovca koji su ih jesenas porazili minimalnim rezultatom 1:0 sa dosta varnice od strane domaćina. Dali će se posle prvog kola  Prokupčani primaći komšijama iz Kuršumije ili ne ostajemo da vidimo. Sloga u Despotovcu igra sa Lugomirom  koji je u donjem delu tabele, pa bi domaćin trebao da reši susret u svoju korist. Levač u Rekovcu  doćekuje Rembas iz Resavice ekipa koja je trenutno na trećoj poziciji na tabeli. Ovde treba očeikvati zanimljivu fudbalsku predstavu. Jedinstvo iz Mijatovca je domaćin Župi iz Aleksandrovca I biće to duel dva tima doćaćina iz donjeg I gosta iz gornjeg dela  tabele. Dali će Žitorađa pobedom nad Dragocetom koji je odmah ispred njih na tabeli  sa bodom prednosti. Pobeda  domaćina itekao bi bila vredna višestruko. Juhor u Obražu dočekuje Moravu 1918 iz Ćuprije koja je na petom dok je domaćin na sedmom mestu na tabeli. U Blacu Jastrebac dočelije u goste ekipu Bošnjane koja je u samom dnu tabele, ma da bi pobeda domaćina bila v redna jer je razlika samo tri boda prednosti u korist domaćina.

NAPOMENA:  S obzirom da u narednom prvenstvu 2019/20  zone na teritoriji FS RIS-a umeto tri biće ih četri, pa će zonu napustiti u sve tri samo poslednje plasirani tim na tabe. Iz Srpske lige će ispasti dva kluba, ako Trajal iz Kruševca sačuva status Prvoligaša.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print