JugSport.net

sportski portal južne Srbije

POTPISANI UGOVORI ZA ENERGETSKU SANACIJU OBJEKATA U LEBANU

Lebane: Danas su u velikoj sali lokalne samouprave u Lebanu u prisutvu predsednika opštine Ivana Bogdanovića, zamenika predsednika Gorana Zdravkovića, predsednika Skupštine opštine Bobana Pejića i člana Komisije za dodelu sredstava Marko Cvetković potpisani su ugovori sa krajnjim korisnicima za sufinsiranje energetske sanacije objekata.

Novac za ovaj projekat izdvojilo je Minstarstvo rudarstva i energetike i lokalna samouprava u iznosu od 7.800.000 rsd sa pdv-om. Za 5mera od ukupno 10 ponuđenih, uručeno je i potpisano 23 ugovora korisnicima koji su prošli na konkurs odlukom komisije.

Predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović pre uručenja ugovora se obratio prisutnim u sali rečima: Ovog puta dodeljujemo novčana sredstva tako da će građani moći da ostvare sunvencije u iznosu od 65%vrednosti investicija za zamenu stolarija, izolacija, fasada, krovova, i postavljanje sobnih panela i konektora

Prošle godine je Ministzarstvo odobrilo bespovratna sredstva u iznosu od 1. 79.000 bezpovrtanih sredstava za 10.000 domaćinstva u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji. Čime su postignuta ušteda energije jednake godišnje proizvodnje gradske toplane u Nišu. Odnosno smanjenju ugljen -dioksida koji proizvodi oko 28.000 automobila. Ovaj projekat trajaće do 2027 godinu do kada će sanirati oko 50.000 domaćinstva širom Srbije. To je veliki uspeh za energetsku efikasnost i umanjenje zagađenja.

Prošle godine je opština Lebane odobrila iznos od 6.600.000 rsd au okviru Ministartsva rudarstva i energetike i lokalne samouprave je izdvojeno 7.800.000rsd.

Opština Lebane je tada sklopila ugovorsa 23 lica za promenu stolarije na porodičnim kućama i 3 ugovora za ugradnju solarnih panela gde je i lično prisustvovala minstarka Dubravka Đedović- Kandanović.

Takođe što je bitno danas potpisujemo ugovore sa krajnjim korisnicima za finansiranje sanacije i obnove objekata.Ovaj novac je izdvojen kao što sam već rekao od Ministarstva za rudarstvo i energetiku u iznosu od 7.800.000 rsd sa pdv-om. Poslednjih godina ovaj projekatje je izuzetno popularan kod građana , samo što je razlika ovog puta da objekti moraju biti kompletno realizovani sa dokumentacijom.

To je ozakonjeno jer to je preduslov za dobijanje efikasnosti, gde na taj način i objekti koji su u postupku ozakonjena jednostavno te sugrađane teramo na taj način da legalizuju svoj objekat i dobiju sunvenciju od optine i Ministartsva. Za 5 mera od 10 ponuđenih danas će biti potpisano 23 ugovora kao što sam rekao vrednost svih današnjih ugovora koje finansira

Ministartsvo i lokalna samouprava je 3.401820 rsd, dok će 4. 398.000 će se iskoristiti za naredni konkurs. A razlog što su preostala sredstva , što nije bilo dovoljan broj korisnika koji su konkurisali. Znači sredstva za sve one koji su konkurisali i nisu odustali danas ćemo i zvanično potpisati i uručiti ugovore.

Tako hvala što se interesujete .Molim Vas da pratite konkurse koji će biti u narednom periodu pored sanacije energetske efikasnosti koju koristite moći ćete i za druge konkurse i druge mere koje će biti raspisane u narednoj tekućoj godini a naravno i po projektu do 2027 godine. I na taj način mislimo o ekologiji , o našj budućnosti , tako da opština Lebane kao i čitava Srbija ekološki budu mnogo čistiji.

Tako da uz svest svih nas i pomoć države znači itekako da to zajednički svi unapredimo. Na kraju bih zamolio rekao je na kraju predsednik Bogdanović prisutnog člana komisije Marka Cvetkovića da pročitamo i uručimo ugovore svim prisutnim korisnicima.

Na kraju da pomenemo i neke od dobitnike : Miodrag Stanković, Zorica Stanković, Zoran Zdravković, Saša Stošić, Svetolik Ranđelović, Ružica Stanković, Tanja Živković, Javorka Denić, Goran Jovanović, Svetomir Ignjatović, Miodrag Zlatanović, Zorica Keler, Marko Stanković.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print

Možda ste propustili